30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

Barcelona'dan son dakika gelişme!

13 kişinin öldüğü 100'e yakın kişinin yaralandığı Barcelona'daki terör saldırıda Terör saldırısında bir Türk ağır yaralandı. Saldırının zanlıları oldukları ileri sürülen 5 şüpheli öldürüldü. İspanya'da 3 günlük resmi yas ilan edildi. Yaşanan son gelişmelerle ilgili detayarı anlık olarak bu haberimizde yer verdik. İ

18 Ağustos 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Barcelona'dan son dakika gelişme!

Son dakika bilgisine göre Barcelona'daki saldırıda bir Türk ağır yaralandı. Saldırıya ilişkin üçüncü bir zanlı daha gözaltına alındı. Katalan polis şefi Josep Lluis Trapero, dün gece yaptığı basın toplantısında saldırıyla bağlantılı 2 şüphelinin Alcanar ve Ripoll şehirlerinde gözaltına alındığını duyurmuştu. Şüphelilerden birinin Faslı, birinin ise İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı olan Melilla'dan olduğu belirtilmişti. Trapero, 2 şüphelinin de minibüsün sürücüsü olmadığını kaydetmişti.
 
Barcelona'daki saldırıda bir Türk ağır yaralandı
 
İspanya'nın Barcelona kentindeki terör saldırısında  bir Türk vatandaşının ağır yaralandığı bildirildi.
 
Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliğinden alınan bilgiye göre, Barcelona'yı  hedef alan saldırıda bir Türk vatandaşı ağır yaralandı. Erkek olan yaralı Türk  vatandaşının isminin ailesine haber verilmeden önce açıklanmayacağı belirtildi.
 
Öte yandan 13 kişinin öldüğü, 100 kişinin de yaralandığı saldırıya  ilişkin üçüncü bir zanlı daha gözaltına alındı.

İspanya'nın Barcelona şehrinde dün bir terör saldırısı gerçekleşti. Dünya çapında gündeme bomba gibi düşen Barcelona'daki teror saldırısı ile ilgili gelen son dakika haberlerini ve yeni gelişmeleri haberimizde.  İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlenen terör saldırısının hazırlayıcıları oldukları ileri sürülen 5 kişi, sabaha karşı yapılan operasyonla öldürüldü. Katalonya yerel polis kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Barcelona'da dün öğleden sonra yapılan ve 13 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının hazırlayıcıları oldukları ve benzer bir saldırı girişimine daha hazırlandıkları belirtilen 5 şüpheli, Katalonya bölgesindeki turist yerleşim yerlerinden Cambrils'de sabaha karşı çıkan çatışmada etkisiz hale getirildi.  BBC'nin geçtiği habere göre, Emniyet, saldırganların intihar yeleği giydiğini de açıkladı. Katalonya emniyetinden yapılan ilk açıklamada, "4 saldırganın öldürüldüğü, bir saldırganın ise yaralı olduğu" belirtilmişti.

Son yapılan açıklamada o yaralının da öldüğü duyuruldu. Cambrils saldırganlarının, Cuma gününün ilk saatlerinde Audi A3 marka araçla bir gruba çarptığı ve sonrasında polisle çıkan çatışmada öldürüldüğü aktarıldı. Yaralanan 7 kişi arasında bir polis memurunun da olduğu ifade edildi.  Barcelona kentinin 200 kilometre kadar güneyindeki Tarragona kentinin Cambrils ilçesindeki Maritimo Caddesi'nde gece yarısı yaşanan olayda Barcelona'dakine benzer bir şekilde araçla terör saldırısı gerçekleştirildi. Polis, araçla 5'i sivil 1'i polis toplam 6 kişiyi ezen teröristlerin güvenlik ekipleri tarafından açılan ateş sonrasında öldürüldüklerini bildirdi. Polis kaynakları ayrıca, Katalonya bölgesinin güneyindeki Alcanar kentindeki bir evde iki gün önce meydana gelen patlamayla, terör saldırıları arasında bağlantı olduğuna ilişkin araştırma başlattığını açıkladı. 1 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı söz konusu patlamanın nedeni gaz kaçağı olarak açıklanmıştı.

  - 3 günlük yas ilan edildi 

Öte yandan, terör saldırılarıyla sarsılan İspanya'da hükümet, Barcelona kentinde meydana gelen ve en az 13 kişinin ölümüne 100'e yakın kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısından dolayı ülkede 3 günlük yas ilan etti.  Barcelona'ya gelen İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, basına yaptığı açıklamada, ülke olarak büyük acı duyduklarını belirterek, öldürülenlerin anısına ve terör saldırısının mağdurlarıyla dayanışma göstermek için 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

BARCELONA'DA DÜN GECE NELER OLDU?

21: 45- SALDIRGANLARDAN BİRİ ÇATIŞMADA ÖLDÜRÜLDÜ

İspanyol basını, saldırganlardan birinin çıkan çatışmada öldürüldüğünü, bir kişinin de yakalandığını ifade etti. Saldırıda kullanılan minibüsü kiralayan kişinin Driss Oukabir adlı Fas asıllı İspanyol vatandaşı olduğu kesinleşti.

21: 24-  13 ÖLÜ 50 YARALI VAR

Katalan Hükümeti, saldırıda 13 kişinin öldüğünü 50 kişinin yaralandığını açıkladı.

21: 20- RESTORANDA SAKLANAN ŞÜPHELİ YOK

Önce saldırganlar tarafından basılan restoranda rehine olmadığını duyuran Katalan polisi, az önce restoranda saklanan şüpheli olmadığını açıkladı.

20: 56- İSPANYOL BASINI BİR ŞÜPHELİ YAKALANDI

Barcelona'daki terör saldırısının bir şüphelisi, İspanyol polisi tarafından yakalandı. Kimliği açıklanmayan şüphelinin polis aracına götürüldüğü anların görüntüsü, sosyal medyada yayınlandı.

20: 40- İTALYA BAŞBAKANI’NDAN İLK AÇIKLAMA

İtalya Başbakanı Gentiloni, Twitter'daki hesabından "Dost ve güzel  Barcelona saldırı altında. İtalya, yerel ve İspanyol yetkililerinin yanındadır.  Düşüncelerimiz, saldırıdan etkilenenlerle." mesajını paylaştı.

Bu arada, İtalya Dışişleri Bakanlığı da İtalyan turistlerin sıklıkla  gittiği yerlerden olan Barcelona'da yaşanan terör saldırısından vatandaşlarının  etkilenmiş olma ihtimaline karşı kriz masası oluşturdu. Öte yandan Malta Başbakanı Joseph Muscat da Twitter'dan "Barcelona'nın  yanındayız." paylaşımında bulunarak, terör mağduru kente desteğini iletti.

20: 35- 80 KİLOMETRE HIZLA ZİKZAKLAR ÇİZEREK İLERLEDİ

İtalyan basınına yansıyan bilgilere göre, kalabalığın arasına dalan  beyaz renkteki minibüsün turistik caddeye 80 kilometre hızla girdiği ve çok  sayıda kişiyi etkilemek için caddede zikzaklar çizerek ilerlediği ifade edildi.

20: 32 -SALDIRGANIN FOTOĞRAFI YAYINLANDI

Olay yerinde saldırgana ait olduğu düşünülen Fas asıllı bir İspanyol vatandaşına ait bir pasaport bulundu. Adının Driss Oukabir olduğu öne sürülen saldırgana ait olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğraf sosyal medyada ve televizyon kanallarında yayınlandı:



20:30-KATALAN İÇİŞLERİ BAKANI: ÖLÜ SAYISI ARTABİLİR

Katalan İçişleri Bakanı Joaquim Forn Chiariello yaptığı açıklamada, saldırıda ağır yaralanan kişi sayısının fazla olması nedeniyle ölü sayısının artabileceğini ifade etti.

Katalonya polisinin yaptığı açıklamada 1 kişinin öldüğü, 10'u ağır 32 kişinin yaralandığı belirtilmişti. Yerel medyaya göre ise ölü sayısı an itibarıyla 13 olarak biliniyor.

 20:22- BİR MİNİBÜS DAHA BULUNDU

Barcelona'daki minibüslü saldırıyı gerçekleştiren şüpheliler tarafından kullanıldığı belirtilen bir başka minibüs daha bulundu. Yetkililer, saldırıda kullanılan beyaz minibüsün Fiat model ve 7083 JWD plakalı olduğunu kaydetti.

20:15- POLİS, REHİNELERİ KURTARMAK İÇİN MÜZAKEREYE BAŞLADI

Minibüs sürücünün aracı terk edip koşarak kaçtığı öğrenildi. Görgü tanıkları bu şahsın, 170 boylarında, mavi çizgili beyaz bir gömlek giymiş bir şahıs olduğunu söyledi. El Periodico gazetesi, La Boqueria Market bölgesinde silahlı iki şüphelinin bir barı bastığı, içeriden silah sesleri geldiğini söyledi. İngiliz basını, içeride rehinelerin olduğu iddia etti.

Russia Today, iki silahlı saldırganın turistik Carrer Tallers Caddesi'nde Luna de Istanbul adlı bir Türk restoranına girdiğini ve insanları esir aldığını söyledi. Polisin saldırganlarla rehine pazarlığı yaptığı belirtiliyor.

19:46- YEREL BASIN: ÖLÜ SAYISI 13'E YÜKSELDİ

İspanya’nın Barcelona şehrinde bir minibüs kalabalığın arasında daldı. Çok sayıda kişinin yaralandığı olayda minibüsü süren kişinin olay yerinden kaçtığını duyurdu. İspanyol polisi, olayın terör saldırısı olduğunu açıkladı. Olayda 2 ölü ve en az 20 yaralı bulunduğu belirtiliyor. İspanyol yerel basını oalyda 13 kişinin öldüğünü açıkladı. Polis, saldırganın olay yerine yakın bir barda çevrelendiğini açıkladı.




19:36- SALDIRGAN KÖŞEYE SIKIŞTIRILDI

Barcelona polisi, minibüslü terör saldırısının şüphelisi olan şahsın bir barda köşeye sıkıştırıldığını duyurdu.

Barcelona'nın Las Ramblas bölgesinde minibüsle kalabalığın arasına dalan ve iki kişi oldukları bildirilen teröristler, saldırının ardından araçtan inerek olay yerine yakın bir bölgede bulunan restoranı bastı. Polis, teröristleri yakalamak için operasyon başlattı. Operasyona helikoperle destek sağlanıyor.

TÜRK RESTORANI

Öte yandan Resmi Katalan televizyonu, ayrıca, silahlı birkaç kişinin  Las Ramblas'taki Bar Luna de Estambul isimli bir Türk restoranına girdiğini ve  kendilerini içeriye kapattıklarını aktardı

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Barcelona'daki metro ve tren istasyonları kapatıldı. Bölgede yoğun güvenlik önlemi alındı. Barcelona polisi, sürekli olarak vatandaşların olay yerinden uzak durması yönünde anonslar yapıyor.




2 ÖLÜ, EN AZ 20 YARALI

İspanya basını en az 2 kişinin hayatını kaybettiğini, en az 20 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

İlk yardım ekipleri bölgeye sevk edildi. Olaya helikoperle destek sağlanıyor.

Barcelona'daki metro ve tren istasyonları kapatıldı. Bölgede yoğun güvenlik önlemi alındı. Barcelona polisi, sürekli olarak vatandaşların olay yerinden uzak durması yönünde anonslar yapıyor.

SİLAHLI İKİ SALDIRGAN RESTORANI BASTI! OPERASYON BAŞLATILDI

Yayalara çarptıktan sonra araçtan inerek kaçan silahlı iki saldırgan olay yerinin yakınındaki bir restoranı bastı. Saldırganları yakalamak için operasyon başlatan polis, restoran önünde pozisyon alıyor.

İSPANYA BAŞBAKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy yaptığı açıklamada “İlk önceliğimiz yaralıların durumu. Yaralılarla ilgili gerekli inceleme yapılacak. “ dedi.




YÜZ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Temmuz 2016'dan bu yana Avrupa çapında bir dizi  saldırıda araç kullanıldı. Nice, Berlin, Londra ve Stockholm'de 100 kişinin ölümüne neden oldu.

İspanya'da meydana gelen en ölümcül saldırı, Mart 2004'te gerçekleşti. Teröristler Madrid banliyö istasyonuna bomba yerleştirdiler, 191 kişiyi öldürdüler ve 1800'den fazla kişi yaralandı.