2 Mayıs 2024 Perşembe / 24 Sevval 1445

İsrail'den İran'a misilleme saldırısı! İşte ilk görüntüler

ABD medyası, İsrail'in İran'a misilleme saldırısı başlattığını duyurdu. İran Devlet Televizyonu hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini ve İsfahan üzerinde görülen 3 İHA'nın imha edildiğini açıkladı. Ayrıca saldırı sonrası İran'da askıya alınan tüm uçuşlar yeniden başladı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, saldırı sonucunda İran'ın nükleer tesislerinde herhangi bir hasar meydana gelmediğini bildirdi. Üst düzey İranlı bir yetkili, 'Acil bir misilleme planı yok, olayın arkasında kimin olduğu açıklanmadı' dedi.

AJANSLAR19 Nisan 2024 Cuma 06:35 - Güncelleme:
İsrail'den İran'a misilleme saldırısı! İşte ilk görüntüler

İsrail, sabaha karşı İran'a füze saldırısı başlattı. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre İran'ın İsfahan kentindeki havalimanı ve çevresinde patlama sesleri duyuldu. Bu gelişmelerin ardından İran Devlet Televizyonu ülke genelinde tüm uçuşların askıya alındığını açıkladı.

İsrail'in Şam'daki İran Büyükelçiliğine düzenlediği saldırı ile iki ülke arasında yaşanan gerginlik, İran'ın dron ve roketlerle gerçekleştirdiği misilleme ile dünya kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Bu saldırının ardından güvenlik kaynakları bu sabaha karşı İsrail'in füzelerle İran'a saldırı düzenlediğini duyurdu. İran'ın Hava Kuvvetlerine ev sahipliği yapan İsfahan kentindeki havalimanı ve çevresinde patlama seslerinin duyulduğu bilgisi paylaşıldı. Ayrıca Suriye ve Irak'taki İran hedeflerinin de saldırı altında olduğu belirtildi.

Güvenlik kaynakları saldırının ardından İran Ulusal Güvenlik Konseyinin acil toplantı yaptığını kaydetti. Ayrıca İran savunma sisteminin aktif hale getirildiği ve uçan bazı objeleri vurduğu iddia edildi.

İran Devlet Televizyonundan ise ülke genelinde tüm uçuşların askıya alındığı duyuruldu.

AMERİKAN MEDYASI: İSRAİL, İRAN'A YÖNELİK BİR SALDIRI DÜZENLEDİ

Amerikan medyası, ABD'li yetkililere dayandırarak geçtiği haberlerde, İsrail'in İran topraklarına yönelik bir saldırı düzenlediğini bildirdi.

İlk olarak Amerikan ABC News kanalının ABD'li bir yetkiliye dayandırarak verdiği İsrail'in İran'a yönelik saldırı haberi, daha sonra CBS News ve CNN tarafından da takipçilerine aktarıldı.

Adı açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırılan haberlere göre İsrail, yerel saatle cuma sabahı erken saatlerde İran'a yönelik bir karşı saldırı düzenledi.

ABC News, İsrail'in aynı zamanda Suriye ve Irak'ta da bazı bölgeleri vurduğu yönündeki iddiaların doğrulanmadığını kaydetti.

CNN'e konuşan ABD'li yetkili ise Biden yönetiminin İsrail'in "İran'a yönelik bu karşı saldırısına yeşil ışık yakmadığını" ve ABD'nin bölgede kapsamlı bir çatışma istemediğini vurguladı.

- İSRAİL, ABD'YE SALDIRIDAN ÖNCE HABER VERMİŞ

Yetkili, İsrail'in saldırıdan önce, "İran'a yönelik sınırlı bir karşı saldırı düzenleyeceğini" perşembe günü haber verdiğini ve ABD'nin bu saldırıyı "desteklemediğini" kaydetti.

Ayrıca yetkili, söz konusu saldırıda vurulan bölgenin nükleer bir tesis olmadığını da sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon ise söz konusu saldırıyı henüz resmi olarak doğrulamadı.

İran basını, İran Hava Kuvvetleri Üssüne ev sahipliği yapan İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda patlama seslerinin geldiğini duyurmuştu.

Devlet televizyonunun haberinde, "Haber kaynakları, İsfahan eyaletinde nispeten şiddetli patlama sesi duyulduğunu bildiriyor. Bu sesin kaynağının ne olduğu henüz açıklanmadı." ifadelerine yer verilmişti.

Yarı resmi Fars Haber Ajansı da yerel kaynaklara dayandırarak, İsfahan'ın kuzeydoğusundaki Kehcavaristan şehrinde bir patlamanın duyulduğunu bildirmişti.

Bu seslerin nedeninin henüz bilinmediğini belirten Fars, Kehcavaristan şehrinin, İsfahan Havalimanı'nın ve Ordu Hava Kuvvetleri'nin 8'inci Üssü'nün yakınında yer aldığını aktarmıştı.

İşte dakika dakika İsrail ile İran arasında yaşananlar:

15:30 BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in İran'a saldırısının ardından, "Her türlü misilleme eylemini kınıyorum" açıklamasında bulundu

15:14 G7 dışişleri bakanları, İran-İsrail'i gerilimin daha da artmasını önlemek için çalışmaya çağırırken, İsrail'in Gazze'de uluslararası insancıl hukuk da dahil olmak üzere uluslararası hukuka tam olarak uymak zorunda olduğunu belirtti.

15:07 Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, İsrail-İran gerilimine ilişkin her iki tarafa da itidal çağrısı yaptı.

14:58 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, basına yaptığı açıklamada İran'ın İsrail'e yönelik geçen haftaki saldırılarından dolayı G7 ülkelerinin 'daha fazla yaptırımlar' açıklayacaklarını duyurdu. Blinken, İsrail'in bugünkü İran saldırısı konusunda açıklama yapmayacağını vurguladı.

14:53 İran Ordusu Genel Komutanı Abdurrahim Musevi, İsrail'in saldırı düzenlediği iddialarına neden olan İsfahan eyaletindeki patlamanın "şüpheli bir hava cisminin tespit edilmesi üzerine hava savunma sistemi tarafından ateş açılması" kaynaklı olduğunu öne sürdü.

14:38 İran'da Tahran başta olmak üzere birçok kentte İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e düzenlediği saldırıyı kutlamak ve bu sabah İsfahan ile Tebriz'de patlamalara neden olan saldırıyı gerçekleştirmekle suçlanan İsrail'i kınamak için yürüyüş yapıldı.

14:28 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını kıldığı Üsküdar'daki Hz. Ali Camii'nden çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrail ile İran arasındaki gerginlikle ilgili soruya Erdoğan, "Değerli arkadaşlar biliyorsunuz şu anda İsrail farklı şeyler söylüyor, İran aynı şekilde farklı görüşler ortaya atıyor. Yani İran'ın yaptığı açıklamalarda şöyle hakikaten bu doğru söylüyor diyemiyorsunuz. İsrail'inkini zaten hiç diyemiyorsunuz. Bu arada Amerika'yı da ileri sürüyorlar. Amerika'nın yaptığı açıklamalarda da haberimiz vardı, yoktu gibi laflar var. Ve çok daha önemlisi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde de Amerika'nın son yapılan açıklamalarda yani İsrail'in yanında yer aldığını görüyoruz. Ve Amerika burada herkes Filistin'in yanında yer alırken Amerika ne yazık ki burada yine İsrail'in yanında yer almak suretiyle duruşunu ortaya koyuyor. Bizim zaten farklı bir şey beklemiyorduk. Ve bunu da yine çok açık net görme imkanımız oldu" dedi.

14:22 Birlemiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence, Orta Doğu'da İran ile İsrail arasında yaşanan gerilim karşısında tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulundu.

13:30 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail'in İran'a yönelik saldırı düzenlediği iddiaları nedeniyle bir kez daha Orta Doğu'da gerilimin tırmanmaması uyarısında bulundu.

12:45 Dışişleri Bakanlığı: İsrail'in Şam'daki İran Büyükelçiliği'ne yaptığı uluslararası hukuka aykırı saldırıyla başlayan gerilimin, son gelişmelerin ardından kalıcı bir çatışmaya dönüşme riski bulunmaktadır. Hadiseleri yakından takip etmekteyiz. Tüm tarafları, daha büyük bir çatışmaya yol açabilecek adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz.

12:43 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail'in İran topraklarına yönelik saldırı düzenlediği iddialarına ilişkin, İran'ın geçen haftaki hava saldırının ardından İsrail'in kesinlikle kendini savunma hakkı olduğunu ancak geriliminin tırmanmasının kimsenin çıkarına olmadığını bildirdi.

12:42 Mısır Dışişleri Bakanlığı, İran ile İsrail arasında tırmanan gerilimden derin endişe duyduklarını belirterek, bölgede çatışma alanının genişlemesinin sonuçları konusunda uyarıda bulundu.

12:24 İsrail basını, İran Hava Kuvvetleri Üssü'ne ev sahipliği yapan İsfahan eyaletinin kuzeydoğusuna yönelik gerçekleştirilen saldırının İsrail uçağından atılan roketlerle yapıldığını iddia etti.

11:49 Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İsrail'in İran ve Suriye'ye saldırdığı iddialarının ardından bölgede gerilimin tırmanmasını önlemek için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

11:46 Umman Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in İran'a düzenlediği iddia edilen saldırıyı kınadı.

11:26 Rusya'nın Tahran Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a yönelik saldırısı sonrasında açıklama yaparak olayda can kaybı veya hasar meydana gelmediğini duyurdu.

11:10 ABD, İsrail'in İran saldırısının ardından İsrail Büyükelçiliği'nde çalışanlarına seyahat kısıtlaması getirdi.

09:55 İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir,ülkesinin İran'a düzenlediği iddia edilen saldırıyı "yetersiz bulduğu" için rahatsızlığını ifade ederken, iktidar partisi Likud milletvekili Tally Gotliv, saldırıyı ima ederek, bundan memnuniyetini dile getirdi.

09:48 Amerikan CNN International kanalına konuşan bir yetkili, ABD'nin İsrail'in saldırı planlarından haberdar olduğunu ancak bu planları onaylamadığını söyledi.

09:30 İranlı bir analist devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, mini insansız hava araçlarının ülkenin içine sızanlar tarafından uçurulduğunu öne sürdü.

09:15 Saldırının ardından Reuters haber ajansına konuşan üst düzey İran'lı bir yetkili, "Acil bir misilleme planı yok, olayın arkasında kimin olduğu açıklanmadı" dedi.

09:00 Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), İsrail'in İran'a düzenlediği düşünülen saldırı sonucunda İran'ın nükleer tesislerinde herhangi bir hasar meydana gelmediğini doğruladı.

08:38 İsrail ordusu, İran'ın İsfahan eyaleti yakınlarında yaşanan patlamalara ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

08:36 İran'ın İsfahan ve Tebriz şehirlerinde duyulan patlama sesleri sonrası İran medyası seslerin hava savunma sisteminin devreye girmesi ve 3 mini insansız hava aracının (İHA) imha edilmesi nedeniyle duyulduğunu yazdı.

08:17 İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust: Gece meydana gelen patlama sesi İsfahan'daki hava savunma sisteminin, tanımlanamayan şüpheli bir cisme yönelik açtığı ateş sonucu gerçekleşti. Bu saldırı hiçbir zarara yol açmadı. Nükleer tesislerimizde bir sıkıntı yok.

08:00 İsfahan'dan ilk görüntüler gelirken, İran basını ülkeye yönelik herhangi bir füze saldırısının gerçekleşmediğini İsfahan'da duyulan patlama seslerinin ise gerçekleşen küçük çaplı İHA saldırısına yönelik hava savunma sisteminin karşılık vermesinden kaynaklandığını belirtti.

07:45 İran medyası: Tahran'da uçuşlar başladı.

07:33 Amerikan New York Times (NYT) gazetesinde yer alan ve İsrailli yetkililere dayandırılan haberde, "İsrail ordusunun İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini doğruladığı" iddia edildi.

07:20 ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a misilleme yaptığı yönündeki haberlerin ardından çalışanları ve onların aileleri için güvenlik uyarısında bulundu.

06:52 İran Devlet Medyası, İsfahan'daki nükleer tesislerin tamamıyla güvende olduğunu hava savunma sistemlerinin aktif hale getirildiğini duyurdu.

06:50 İran: Küçük bir saldırı oldu, püskürttük.

06:42 İsrail'in İran'a karşı başlattığı misilleme saldırısının ardından İsrail ordusundan da bir açıklama geldi. İsrail ordusu Kuzey İsrail'de sirenlerin çaldığını açıkladı.

06:40 İranlı yetkili: Füze saldırısı yok. İsfahan'da nükleer tesisler güvende.

06:07 Amerikan medyası, ABD'li yetkililere dayandırarak geçtiği haberlerde, İsrail'in İran topraklarına yönelik bir saldırı düzenlediğini bildirdi.

05:56 İran'ın İsfahan eyaletindeki patlamaların ardından Tahran, İsfahan ve Şiraz ile ülkenin bazı bölgelerindeki uçuşların askıya alındığı bildirildi.

05:21 İran devlet televizyonu, İran Hava Kuvvetleri Üssüne ev sahipliği yapan İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda patlama seslerinin geldiğini duyurdu.

İRAN-İSRAİL GERİLİMİ

İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili ölmüştü.

İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran'ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran 13 Nisan'da İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı.

İran bazı hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı.

İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin İran'ın hava saldırısına karşı "açık ve etkili" şekilde karşılık verme kararı aldığını iddia etmişti.

İran ise, İsrail'in muhtemel saldırısına "süratli", "daha güçlü" ve "daha kapsamlı" yanıt vereceklerini duyurmuştu.