28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Son dakika... Ukrayna: Rusya'nın 9 hava aracını düşürdük

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 55. güne girdi. Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya'nın 1 uçağını, 1 helikopterini, 1 silahlı insansız hava aracını (SİHA), 5 insansız hava aracını (İHA) ve 1 seyir füzesini düşürdüklerini bildirdi.

19 Nisan 2022 Salı 07:18 - Güncelleme:
Son dakika... Ukrayna: Rusya'nın 9 hava aracını düşürdük

Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla başlatılan askeri harekat 55. gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasında çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE DAKİKA DAKİKA BÖLGEDE YAŞANANLAR...

02:48 Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya'nın 1 uçağını, 1 helikopterini, 1 silahlı insansız hava aracını (SİHA), 5 insansız hava aracını (İHA) ve 1 seyir füzesini düşürdüklerini bildirdi.

02:11 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "savaşa son ver" çağrısını dinlemesi gerektiğini belirtti.

01:37 Rusya Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Mariupol kentindeki Azovstal fabrikasında bulunan militanlara teslim olması çağrısında bulundu.

01:37 ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, aralarında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in de bulunduğu 13 ülkenin genelkurmay başkanı ile video konferans yöntemiyle Rusya-Ukrayna savaşını ele aldı.

00:50 Afrika Birliği (AfB), Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın sona ermesi için diyalog çağrısı yaptı.

00:27 Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş nedeniyle 12 milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini, bunun yaklaşık 5 milyonunun komşu ülkelerde mülteci olduğunu bildirdi.

00:15 Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Belediye Başkanı Vitaly Kliçko, Rusya-Ukrayna Savaşı yüzünden güvenli yerlere giden Kiev sakinlerinin şehre dönmeye başladığını söyledi.

55'inci Gün

23:47 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Ukrayna'ya başka ülkelerin uçak verdiğini, ABD'nin ise uçak parçaları tedarik ettiğini açıkladı.

23:16 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın ihtiyacı olan tüm silahlara erişimi olması halinde Rusya'nın başlattığı savaşı çoktan bitirebileceklerini söyledi.

22:00 İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Ukrayna'nın Melitopol kenti Belediye Başkanı Ivan Federov ile görüştü.

21:37 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Donbas bölgesindeki Ukrayna ordusuna ait hedefleri yüksek hassasiyetli füzelerle vurduklarını bildirdi.

21:33 G7, Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi ülkeleri liderlerinin, Ukrayna'ya açtığı savaş dolayısıyla Rusya'ya yönelik ek yaptırımların kabul edilmesi de dahil olmak üzere Moskova'nın uluslararası izolasyonunun artırılması konusunda görüş birliğinde olduğu bildirildi.

21:32 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ile savaşta olan Ukrayna'ya ek silah yardımı yapacaklarını bildirdi.

21:20 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, NATO'nun Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşa katılmayacağını söyledi.

21:17 Avrupa Birliği (AB) ve NATO, Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Rusya'ya yönelik yaptırımların sıkılaştırılacağı mesajını verdi.

20:26 ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna savaşının ilk aşamasındaki hatalarını telafi etmeye çalıştığını ancak Donbas'ı almasının "kaçınılmaz olmadığını" iddia etti.

20:04 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile telefon görüşmesi yaptı.

19:43 Prag'da bulunan yüksek savcılık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'da olası savaş suçlarını araştırmak için Çekya Organize Suçlarla Mücadele Şubesinin görevlendirildiğini bildirildi.

18:41 İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in gelecek günlerde Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gideceği ve buradaki büyükelçiliğin yeniden açılacağı bildirildi.

18:32 Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Rusya rejimine karşı, Kanada'nın Özel Ekonomik Tedbirler (Rusya) Düzenlemeleri kapsamında yeni yaptırımlar uyguladığını duyurdu.

18:28 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ortodoksların Paskalya Bayramı nedeniyle perşembe başlayıp pazar sona erecek "Kutsal Hafta"da Rusya ve Ukrayna'ya 4 günlük insani ateşkes çağrısında bulundu.

18: 24 ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, artan küresel gıda güvensizliği ile karşı karşıya olunduğunu belirterek, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın halihazırda "vahim" olan durumu daha da kötüleştirdiğini ifade etti.

18:21 İngiliz Hazinesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak Moskova Menkul Kıymetler Borsasının (MOEX) tanınan borsa statüsünün iptal edilmesinin planlandığını bildirdi.

17:33 Almanya'da, Rusya-Ukrayna Savaşı ile bağlantılı olarak Ruslara ve Ukraynalılara yönelik haftada yaklaşık 200 suç işlendiği bildirildi.

17:26 Alman tüketici ürünleri şirketi Henkel, Rusya'dan tamamen çekileceğini duyurdu.

17:15 Bosna Hersek Devlet Başkanlık Konseyi Sırp üyesi Milorad Dodik, Rusya'ya yaptırım uygulamayacaklarını açıkladı.

16:50 Litvanya'da, siyah ve turuncu şeritlerden oluşan Saint George kurdelesi ile Ukrayna'ya yönelik saldırılarda Rus ordusunun sembolü kabul edilen "V" ve "Z" harfinin kamusal alandaki kullanımının yasaklanmasını öngören yasa tasarısı kabul edildi.

16:47 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Rusya ile savaşın sürdüğü Ukrayna'da sağlık merkezlerine şimdiye kadar 147 saldırının yapıldığını duyurdu.

16:29 Ukrayna'nın Lviv kentine gelen Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, "Gerekirse, Ukraynalı 10 bin yaralı askeri tedavi etmeye hazırız" dedi.

15:38 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ülkede uygulanan sıkıyönetim rejiminin uzatılmasına ilişkin yasa tasarısını görüşülmek üzere parlamentoya gönderdi.

15:06 Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Batı'nın Ukrayna'ya silah sevkiyatını artırmasının, Kiev yönetimini "son Ukraynalıya kadar" savaşmaya kışkırttığını söyledi.

15:01 Rusya: Mariupol'de sıkışıp kalan Ukrayna güçlerinin kentten çıkışı için insani koridor oluşturduk

14:29 Etiyopyalı eski askerler, Ukrayna'ya karşı Rusya safında savaşmak için başvuru yaptı.

14:24 Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Rus petrolüne ambargo uygulanmasını istediklerini belirtti.

14:08 Çekya'da bir ilkokul öğretmeninin iş akdine, Rusya-Ukrayna Savaşı konusunda "öğrencileri yanlış yönlendirdiği ve ülkenin kamu yayıncı kuruluşunun aktardığı haberlere inanılmaması gerektiğini söylediği" gerekçesiyle son verildi.

14:07 Dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinden Stellantis, lojistik zorluklar ve Moskova'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya'daki fabrikasında üretimi durdurduğunu açıkladı.

14:05 Hollanda hükümeti, Ukrayna'nın Lviv kentindeki büyükelçiliğinin yeniden açılacağını duyurdu.

13:45 Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkedeki sağlık tesislerinin en az 10,000 Ukraynalı yaralı askeri tedavi edecek kapasitede olduğunu açıkladı.

13:31 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba: Katliam yapan, yıkım getiren, işkence ve tecavüz eden bugünkü Rusya, anlayışı hak etmiyor.

12:41 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Ukrayna'ya yönelik "özel askeri operasyonun" bir sonraki safhasının başladığını söyledi. Hindistan'ın "India Today" televizyon kanalına röportaj veren Lavrov, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla ilgili açıklamalarda bulundu.Lavrov, "Rusya, Ukrayna'da nükleer silah kullanma ihtimalini gözden geçirmiyor. Sadece sıradan silahların kullanılması söz konusu." dedi. Sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini kurtarmaya çalıştıklarını savunan Lavrov, "Ukrayna'daki özel askeri operasyon devam edecek. Operasyonun bir sonraki safhası şimdi başlıyor. Şimdi önemli an gerçekleşecek." ifadelerini kullandı.

12:33 Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinin, Mariupol ve Donbas'taki (Donetsk ve Luhansk) saldırılarının yoğunlaştığını duyurdu.

11:56 ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Donbass bölgesinde ve ülkenin güneydoğusunda 76 Rus taburunun bulunduğunu, bunların 11'inin son birkaç günde eklendiğini duyurdu.

11:29 Yeni Zelanda'nın Rusya'ya karşı yeni ekonomik yaptırımları devreye koyacağı bildirildi. Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya Merkez Bankasının da aralarında olduğu 18 Rus finansal kuruluşuna yaptırım uyguladıklarını belirtti.

11:03 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Donbass'a yönelik Rus taarruzunun başladığını ifade ederek, "Tüm Rus ordusunun büyük bir bölümü bu taarruza odaklandı" dedi.

10:45 Rusya Savunma Bakanlığı: Donetsk bölgesinde Ukrayna'ya ait bir Mig-29 savaş uçağını düşürdük.

10:39 Ukrayna'ya savaş açan Rus ordusunun 20 bin 800 asker, 169 uçak, 150 helikopter ve 802 tankını kaybettiği bildirildi.

10:34 Rus Gemicilik Bakanlığı: Yunanistan AB yaptırımları kapsamında Rus tankerine el koydu.

10:31 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, sivillerin tahliyesi için insani koridorlar üzerinde anlaşmaya varılamadığını ve koridorların bugün de açılmayacağını duyurdu.

02:24 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'nın ABD'nin Ukrayna'ya silah yardımı sağlamasının "öngörülemez sonuçları olabileceği" uyarısına karşı, "Rusya'nın boş tehditleri konusunda spekülasyon yapmayacağını" ve ülkesinin Ukrayna'ya yönelik savunma yardımlarını sürdüreceğini söyledi.

01:18 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç, Rus ordusunun Ukrayna'nın doğusundaki yeni taarruzda dört bölgeyi ele geçirmeyi amaçladığını belirtti. Arestoviç, ulusal bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Rusya'nın Donbas'ta başlattığı yeni taarruzda dört hedefinin bulunduğunu kaydederek, Rusya'nın bu hedefine ulaşmaya yönelik yeni saldırısının 17 Nisan Pazar günü başladığını savundu.

00:27 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde operasyonlarını şekillendirmeye çalıştığını ancak Rus ordusunun halen ikmal, komuta kontrol ve güç entegrasyonu sorunlarının olduğunu değerlendirdiklerini açıkladı.

00:18 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, "Artık Rus birliklerinin uzun süredir hazırlandıkları Donbas için savaşa başladığını söyleyebiliriz." ifadesini kullandı. Zelenski, yayımladığı video mesajında, Rus ordusunun Donbas'ta taarruza başladığını, ne kadar Rus askeri sevk edilirse edilsin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin bölgeyi ve devleti savunacağını belirtti. Zelenski, "Artık Rus birliklerinin uzun süredir hazırlandıkları Donbas için savaşa başladığını söyleyebiliriz. Artık Rus ordusunun önemli bir kısmı bu taarruza odaklanmış durumda. Oraya ne kadar Rus askeri sevk edilirse edilsin, savaşacağız. Kendimizi savunacağız. Bunu her gün yapacağız. Ukrayna'ya ait hiçbir şeyden vazgeçmeyeceğiz." diye konuştu.

00:12 ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki taktik tabur sayısını 76'ya çıkardığını açıkladı.

00:00 Ukrayna ordusu, son bir günde Rus ordusunun 7 saldırısının püskürtüldüğünü, Rus ordusuna ait 37 askeri araç ve 5 hava aracının imha edildiğini bildirdi.

23:55 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'nın Lviv kentinde ABD ve Avrupa ülkelerinden Ukrayna'ya gönderilen çok sayıda silahın bulunduğu lojistik destek biriminin hassas füzelerle vurularak imha edildiğini duyurdu.

23:50 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Buça, Mariupol, Volnovaha'dan sonra Rusya ile müzakere sürecinin çok daha karmaşık hale geldiğini belirtti.

23:45 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Washington ziyaretinde başta Rusya-Ukrayna savaşı olmak üzere kapsamlı şekilde ikili ilişkilerin ele alınacağını belirtti.