27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Son dakika... Rusya, Ukrayna ordusuna ait 7 askeri unsuru imha etti

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 50. güne girdi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna ordusuna ait 7 askeri unsurun gün içinde imha edildiğini söyledi.

14 Nisan 2022 Perşembe 07:13 - Güncelleme:
Son dakika... Rusya, Ukrayna ordusuna ait 7 askeri unsuru imha etti

Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla başlatılan askeri harekat 50. gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasında çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE DAKİKA DAKİKA BÖLGEDE YAŞANANLAR...

23:01 ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Willam Burns, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde, Rus liderin Ukrayna'nın yönünü değiştirmek için bu ülkeyi işgal etmenin tam zamanı olduğunu düşündüğünü gözlemlediğini ancak Putin'in tüm hesaplarının yanlış çıktığını açıkladı.

22:45 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna ordusuna ait 7 askeri unsurun gün içinde imha edildiğini söyledi.

22:36 Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağına dair istihbarata 22 Şubat'ta sahip olduklarını ifade ederek, "22 Şubat'ta savaş başlıyor diyemezdik" dedi.

22:24 Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmeye ilişkin, "İstanbul sürecinin Ukrayna'da barış için en iyi şans olduğu hususunda hemfikiriz." dedi.

21:32 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus petrolü almaya devam eden Avrupa ülkelerini eleştirerek, "Rus petrolü kanlı para ile ödeniyor" dedi.

21:27 Futbolculuğu döneminde uzun süre Milan forması giyen Ukraynalı teknik direktör Andriy Shevchenko, Milano Belediyesi ile savaştan kaçan vatandaşları için destek ve dayanışma programı başlattı.

20:56 ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya'nın "Moskva" füze kruvazöründeki yangın sonrasında Karadeniz'in kuzeyindeki savaş gemilerini Ukrayna kıyılarından uzaklaştıracak şekilde güneye kaydırdığını açıkladı.

20:29 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "soykırım" tanımını kullanarak Ukrayna'ya yardım yapılmış olmadığını, bu tanımın siyasetçiler değil, hukukçular tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

20:23 Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Ukrayna'da savaştan etkilenen siviller için 1,2 milyar ABD doları tutarında yardım çağrısında bulundu.

20:09 ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya üst düzey bir heyet gönderme konusunda karara varmaya çalıştıklarını bildirdi.

19:52 Kanada Ulusal Savunma Bakanı Anita Anand, Kanada Silahlı Kuvvetlerine mensup 150 askerin, Ukraynalı mültecilere yardım etmek için Polonya'ya gönderileceğini bildirdi.

19:13 İngiliz hükümeti, Rus oligark Roman Abramovich'e yakın 2 Rus oligark Eugene Tenenbaum ve David Davidovich'in 10 milyar sterlin değerindeki varlığının dondurulduğunu bildirdi.

19:02 Rusya-Ukrayna savaşı sürerken, Ukrayna ordusunun başkent Kiev bölgesinde yeniden kontrol sağladığı bazı köylerde devam eden mayın tarama çalışmaların sürmesi nedeniyle köylere dönmeye çalışan insanlar içeriye alınmıyor.

18:02 Libya Silahlı Kuvvetleri Terörle Mücadele Gücü, Humus kentinde "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşı ve Libya'nın güvenliğine etkisi" konulu çalıştay düzenledi.

17:10 Litvanya hükümeti, Ukrayna'nın dün Karadeniz'de vurduğunu açıkladığı Rusya'ya ait "Moskova" adlı kruvazörden 54 kişinin Türk gemisi tarafından tahliye edildiğini öne sürdü.

17:02 Rusya Soruşturma Komitesi, Ukrayna'ya ait 2 helikopterin Rusya hava sahasını ihlal ederek Bryansk bölgesinde saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu.

14:28 Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz donanmasının sancak gemisi Moskva savaş gemisinde meydana gelen patlamanın ardından başlayan yangının kontrol altına alındığını ve geminin limana çekilmesi için gerekli adımların atılmaya başlandığını açıkladı.

14:23 ABD'nin en büyük dördüncü bankası Wells Fargo & Co'nun, ilk çeyrek kârı, artan enflasyon ve faizler ile Ukrayna'daki savaşla ilgili kaygıların şirketin ana faaliyetlerini olumsuz etkilemesiyle yaklaşık %21 düştü.

13:51 Ukrayna'da, yoğun Rus bombardımanları nedeniyle ağır hasar gören Gostomel şehrine dönen halk, ailelerini yeniden buraya getirebilmek için yanmış ve yıkılmış evlerini yeniden kurmaya çalışıyor.

13:40 Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas, Rusya'nın Baltık bölgesinde nükleer silah stoku bulunduğunu ileri sürdü.

13:35 Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'ya ait "Moskova" kruvazör gemisindeki yangının kontrol altına alındığını ve mühimmat patlamalarının durdurulduğunu bildirdi.

13:15 Kremlin: Putin, Zelenski ile görüşmeyi reddetmiyor, gerekli temel sağlanmalı

12:00 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı ülkelerinin Ukrayna'yı Donbas meselesini güçle çözmeye ittiğini belirterek "Kiev, Donetsk ve Luhansk'a savaşa hazırlık yapıyordu." dedi.

11:48 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, sivillerin bugünkü tahliyesi için 9 insani koridor üzerinde anlaşmaya varıldığını açıkladı.

11:10 Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Sorun uzadıkça çözümü daha zor hale geliyor. Buça'da yaşananlar müzakereyi olumsuz anlamda etkiledi. Tüm zorluklara rağmen bir ateşkes imkanı var.' dedi.

10:55 Ukrayna'ya savaş açan Rus ordusunun 19 bin 900 asker, 160 uçak, 144 helikopter ve 753 tankını kaybettiği bildirildi.

10:54 Ukrayna ordusu, Ukrayna'nın Harkov bölgesinde bulunan İzyum kentine doğru ilerleyen Rus askeri teçhizat konvoyunu imha etti. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Basın Servisi, Rus konvoyunun imha edildiği anların fotoğraflarını paylaştı. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Birkaç gün önce askerlerimiz Harkov bölgesinde düşman teçhizatı keşfetti. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, düşman konvoyunun rotasını belirledikten sonra araçların yolu üzerinde bulunan bir köprüye patlayıcı yerleştirdi. Daha sonra pusuya düşürülen düşman konvoyu imha edildi" denildi.

10:54 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya için savaşın tek sonucunun stratejik yenilgi olduğunu belirterek, "Rus liderliği ya gerçekten barış arayacak ya da bu savaşın sonucunda uluslararası arenayı sonsuza dek terk edecek" dedi.

10:20 Ukrayna'da Rus ordusunun saldırılarında 197 çocuğun hayatını kaybettiği, 351 çocuğun yaralandığı bildirildi.

09:47 Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı ve barış görüşmeleri müzakerecisi Mykhailo Podolyak, Ukrayna'nın olabildiğince fazla ülkenin güvenlik garantörü olarak yer almasını istediğini açıkladı. Podolyak, televizyonda yayınlanan konuşmasında Rusya'nın ise garantör ülke sayısının artmasını istemediğini ifade etti.

09:00 Japonya ve Yunanistan Dışişleri Bakanları, "uluslararası hukukun ihlali" diye niteledikleri Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşa kararlılıkla karşı çıkılması konusunda mutabık kaldı.

07:13 Mali Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop, Rusya'nın, Mali'nin uzun vadeli partneri olduğunu belirterek, bu ülkeyle kurdukları ilişkiye saygı duyulması gerektiğini söyledi.

05:29 Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), 24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşında, her iki tarafta da ihlallerin meydana geldiğini ancak Moskova'nın ihlallerinin nitelik ve boyut olarak çok daha büyük olduğunu vurguladı.

03:12 Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'ya ait "Moskova" kruvazör gemisinde çıkan yangın sonucu mühimmatın infilak ettiğini ve ağır hasar meydana geldiğini bildirdi.

02:30 Ukrayna, Rusya Donanması'na ait Moskova isimli kruvazör gemisini vurduğunu açıkladı.

01:00 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Avrupa Birliği, Rus savaş makinesine sponsor olmayı bırakmalıdır." dedi. Zelenski, yayınladığı video mesajında, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya karşı petrol ambargosu uygulaması gerektiğini belirterek, "Avrupa, Avrupa'nın tüm Rus enerji kaynaklarından vazgeçmeye hazır olduğunu açıkça göstermelidir. Avrupa Birliği, Rus savaş makinesine sponsor olmayı bırakmalıdır." ifadesini kullandı.

00:00 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bir araya gelen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Polonya Devlet Başkanı Andrej Duda, Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, Letonya Devlet Başkanı Egils Levits ve Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nausda düzenlenen ortak basın toplantısında Rusya'ya karşı "birlik" mesajı verdi.

23:50 ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık ek silah ve savunma desteğinde bulunacaklarını duyurdu.