28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Son dakika... Rusya, Harkov'a saldırdı: Çok sayıda yaralı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 52. güne girdi. Rusya'nın, Ukrayna'nın Harkov kentinde düzenlediği saldırılarda 1 kişinin hayatını kaybettiğini ve 18 kişinin de yaralandığı açıklayan Harkov Valiliği, halka hava saldırılarına karşı dikkatli olunması gerektiği çağrısında bulundu.

16 Nisan 2022 Cumartesi 07:14 - Güncelleme:
Son dakika... Rusya, Harkov'a saldırdı: Çok sayıda yaralı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla başlatılan askeri harekat 52. gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasında çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE DAKİKA DAKİKA BÖLGEDE YAŞANANLAR...

23:16 İngiltere'nin eski İskan Bakanı ve Milletvekili Robert Jenrick, 3 kişilik Ukraynalı sığınmacı aileye evini açarak, ülkede Ukraynalı sığınmacılara evini açan ilk milletvekili oldu.

22:36 Ukrayna'ya çeşitli ülkelerden 270 bin ton insani yardım kargosunun ulaştığı bildirildi.

22:24 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna ordusunun Rusya ile savaştaki kaybının 23 bin 367 kişi olduğunu belirtti.

21:50 İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin telefon görüşmesinde Ukrayna için uzun vadeli güvenlik çözümü ihtiyacı ele alındı.

21:31 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 1499 kişinin daha insani yardım koridorları üzerinden güvenli bölgelere tahliye edildiğini belirtti.

21:16 Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşta 24 Şubat'tan bu yana 21 gazetecinin hayatını kaybettiği belgelendi.

21:06 İsviçre hükümeti, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nde (IOC) yüksek makamlarda görev yapan Rus ve Belaruslu yetkililerin ihraç edilmesi talebinde bulundu.

21:03 Ukrayna Meclis Başkanı Ruslan Stefançuk, Gürcistan hükümetine Rusya'ya karşı uluslararası yaptırımlara katılma çağrısında bulundu.

19:16 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya ile barış anlaşmasının iki ayrı belgeden oluşması gerektiğini söyledi.

19:07 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın ülkesine başlattığı savaşta bugüne kadar 2 bin 500 ila 3 bin Ukrayna askerinin öldüğünü, yaklaşık 10 bin askerin yaralandığını söyledi.

18:30 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, "Mariupol şehrinde yaklaşık 5 bini çocuk olmak üzere en az 20 bin kişi hayatını kaybetti" dedi.

17:12 Rusya'nın, Ukrayna'nın Harkov kentinde düzenlediği saldırılarda 1 kişinin hayatını kaybettiğini ve 18 kişinin de yaralandığı açıklayan Harkov Valiliği, halka hava saldırılarına karşı dikkatli olunması gerektiği çağrısında bulundu.

16:56 Ukrayna'nın Luhansk bölgesinde bulunan bir petrol rafinerisi, Rusya'nın hedefi oldu.

16:20 Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, Sırbistan'ın, Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinden çıkarılmasına onay vermesi protesto edildi.

15:45 Rusya, diplomatik bir nota ile Çekya'yı, Rusya'nın rızası olmadan üçüncü ülkelere Sovyet menşeli silah sağlayamayacağı konusunda uyarmasının ardından Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, "Yapılan anlaşmalarda askeri teçhizatların yeniden ihracat maddesi bulunmamaktadır" dedi.

15:02 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın 24 Şubat-16 Nisan arasındaki kayıplarını açıkladı. Rusya'nın 20 bin 100 askerinin öldürüldüğünü açıklayan Ukrayna, 762 tank, bin 982 zırhlı askeri araç, 371 topçu atış sistemi, 125 çok namlulu roketatar, 66 hava savunma sistemi, 163 uçak, 145 helikopter, 138 insansız hava aracı, bin 458 otomobil, 76 yakıt tankeri, 8 gemi, 26 özel teknik ekipman ve 4 operasyonel taktik roket sisteminin de imha edildiğini duyurdu.

14:34 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, petrol piyasalarındaki gelişmeleri ve Ukrayna'daki durumu ele aldı.

14:20 Ukrayna Özel İletişim ve Bilgi Koruma Hizmetleri yetkilileri, Rus güçlerinin Kiev bölgesini terk ederken geride arabalarda, evlerde, ormanda, yollarda patlamamış mühimmat bıraktıklarını açıkladı.

14:15 Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından beri bin 900'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

12:27 Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Gece boyunca, yüksek hassasiyetli füzelerle 16 düşman hedefi vuruldu" ifadeleri kullanıldı.

12:26 Rusya, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Dışişleri Bakanı Liz Truss ve Savunma Bakanı Ben Wallace'ın aralarında bulunduğu 13 üst düzey yönetici hakkında yaptırım kararı aldı.

12:20 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, havadan yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahla Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tank tamir fabrikasını vurduklarını bildirdi.

11:54 Dnipro Bölge Valisi Valentyn Reznichenko, Rusya'nın Dnipro kentine 2 füze saldırısı düzenlediğini açıkladı.

11:39 Ukrayna'ya savaş açan Rus ordusunun 20 bin 100 asker, 163 uçak, 145 helikopter ve 762 tankını kaybettiği bildirildi.

11:37 Fransa, Ukrayna-Rusya savaşının başlamasıyla Ukrayna'nın Lviv kentine taşıdığı büyükelçiliğini yeniden başkent Kiev'e taşıdı.

10:37 Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüştü.

10:30 Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, şehrin Darnitskiy semtinin Rus güçlerce bombalandığını duyurdu. Kliçko, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, "Sabah saatlerinde Kiev bombalandı. Şehrin eteklerindeki Darnitskiy semtinde patlamalar oldu. Kurtarma ve sağlık ekipleri şu anda olay yerinde. Mağdurlarla ilgili bilgiler netleştiriliyor." bilgisini verdi. Kievlilerden hava saldırısı uyarılarını dikkate almalarını isteyen Kliçko, kenti terk eden sakinlere henüz dönmemeyi ve daha güvenli bölgelerde kalmayı tavsiye etti.

09:39 Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Darinsky bölgesinden dumanların yükseldiği görüldü.

01:55 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'yı sonsuza dek kaybettiğini belirterek, "Rusya, tüm dünyayı kaybetti ve artık hiçbir yerde kabul görmüyor." dedi. Rus ordusunun, Ukrayna'nın Zaporijye ve Herson bölgelerindeki sivillere yönelik "terör" eylemlerinde bulunduğunu ifade eden Zelenski, "İşgalciler, Ukrayna ordusuyla veya devlet kurumlarıyla bağlantısı olan herkesin peşine düşerek, bunun bölgeyi kontrol etmelerini kolaylaştıracağını düşünüyor. Onlar, büyük yanlışlık yapıyor ve kendi kendilerini kandırıyorlar." diye konuştu.

00:16 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın "Toçka-U" füze sisteminin kullanımı ile "provokasyonlar" hazırladığını iddia etti. Kiev yönetiminin yeni "provokasyonlar" hazırladığını ileri süren Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev şu ifadeleri kullandı: "Kiev yönetimi, Rus ordusunu sivilleri öldürülmesiyle savaş suçu işlemekle suçlamak için Kramatorsk kentinde yapılana benzer korkunç bir provokasyon hazırlıyor. Bu amaçla yakın zamanda, Lozova yerleşim biriminde bulunan tren garındaki mültecilere Toçka-U füze sistemiyle Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin 19.Tugayı tarafından saldırı düzenlenecek." Toçka-U füzelerinin "sadece Ukrayna Silahlı Kuvvetlerince kullanıldığını" ifade eden Mizintsev, Ukrayna yönetiminin uluslararası hukuka saygı göstermediğini savundu.

00:00 Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in, Rusya'nın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (BMİHK) üyeliğinin askıya alınmasıyla ilgili açıklamalarının "tiksindirici" olduğunu bildirdi.

23:45 Ukrayna'nın güneyinde yer alan Mıkolayiv şehrinin Valisi Vitaliy Kim yaptığı açıklamada, "Misket bombaları nedeniyle şehirde 5 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi ise yaralandı" dedi.

23:30 Gürcistan Dışişleri Bakanı İlia Darçiaşvili'nin, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile telefonda görüştüğü bildirildi.