26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Son dakika... İngiltere: Rusya ordusu Ukrayna'nın kuzeyinden tamamen çekildi

Rusya-Ukrayna savaşı 44. gününe girdi. Rusya, Ukrayna'nın Kramatorsk kentinde tren istasyonunu roketlerle vurdu. Saldırıda 50 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. İngiltere'den yapılan açıklamada, Rusya ordusunun Ukrayna'nın kuzeyinden tamamen çekildiği aktarıldı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 6 bin 665 sivilin daha insani yardım koridorları üzerinden güvenli bölgelere tahliye edildiğini bildirdi.

8 Nisan 2022 Cuma 07:15 - Güncelleme:
Son dakika... İngiltere: Rusya ordusu Ukrayna'nın kuzeyinden tamamen çekildi

Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla başlatılan askeri harekat 44. gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasında çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE DAKİKA DAKİKA BÖLGEDE YAŞANANLAR...

01:57 Rusya'nın savaş açtığı Ukrayna'nın Kiev bölge polisi müdürü Andrey Nebitov, Buça'daki toplu mezardan çıkan 40 cesedin sivillere ait olduğunu belirtti.

01:23 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa'nın her hâlükârda Rusya'ya karşı gerçekten ilkeli ve güçlü yaptırımlar uygulamak zorunda kalacağını belirtti.

00:38 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 6 bin 665 sivilin daha insani yardım koridorları üzerinden güvenli bölgelere tahliye edildiğini bildirdi.

00:08 Ukrayna'nın Donetsk bölgesinin valiliği, Kramatorsk kentinde sivillerin beklediği tren istasyonuna gerçekleştirilen saldırıda can kaybının 52'ye yükseldiğini duyurdu.

22:33 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savaşının sadece Ukrayna'yı değil, tüm Avrupa Birliği'ni birleştirdiğini belirtti.

21:55 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, savaşın başlamasından bu yana Ukrayna ordusuna ait 20 Toçka-U füze sisteminden 8'ini yok ettiklerini belirterek, "Ukrayna silahlı kuvvetleri halihazırda önemli ölçüde Toçka-U füzesi cephanesine sahip." dedi.

21:04 Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kramatorsk Tren Garı'na yapılan füze saldırısı ile ilgili olarak uluslararası toplumu objektif değerlendirme yapmaya çağırdı.

20:20 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk kentinde uluslararası insan hakları ve insani hukuku ağır ihlal eden saldırının 'kabul edilemez' olduğunu belirterek, faillerinin sorumlu tutulması çağrısı yaptı.

19:49 Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'nın Buça kenti ile başkenti Kiev'i ziyaret ettiklerini duyurdu.

19:41 ABD Savunma Bakanı Loyd Austin, Slovakya'nın elindeki tek S-300 hava savunma sistemini Ukrayna'ya vermesi üzerine ABD'nin Avrupa'daki Patriot hava savunma sistemlerinden birini Slovakya'ya konuşlandırma talimatı verdiğini açıkladı.

19:00 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk kentindeki tren istasyonuna yapılan saldırıyı "korkunç" olarak nitelendirdi.

18:58 Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrinin tren istasyonuna Rus güçlerce düzenlenen füze saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 50'ye yükseldiği bildirildi.

18:29 Dışişleri Bakanlığının, Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk şehri tren istasyonuna yapılan saldırıya ilişkin açıklamasında, bir an önce ateşkes ilan edilerek savaşa son verilmesi çağrısı kuvvetle yinelendi.

18:06 ABD Göçmenlik Dairesi yetkililerinin, Meksika sınırından giriş yapmaya çalışan Ukraynalı mültecilerin sayısını artırmaya çalıştığı belirtildi.

17:49 İngiltere Başbakanı Johnson, İngiltere'nin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine Starstreak uçaksavar füzesi ve 800 tanksavar füzesi de dahil olmak üzere toplamda 100 milyon sterlin değerinde ek askeri teçhizat gönderileceğini söyledi.

17:43 Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Slovakya Başbakanı Eduard Heger ve Avrupalı parlamenterlerden oluşan heyet, Ukrayna'yı ziyaret etti.

17:25 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve Fransa'nın Rusya ile Minsk grubunda görüşmeyeceklerini açıkladıklarını söyledi.

17:07 Ukrayna İçişleri Bakanlığı açıklama yaparak Google uzmanlarıyla birlikte Ukrayna'nın yıkılan şehirlerinde Rus işgalinin sonuçlarını dijitalleştirmek için bir proje başlattı.

16:53 Rusya'nın saldırılarında yaşamını yitiren Ukraynalı asker Oleksandr Dymarezkyi'nin cenazesi, Lviv'de toprağa verildi.

15:54 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde Kramatorsk tren garına düzenlenen füze saldırısının Ukrayna Silahlı Kuvvetlerince yapıldığını öne sürdü.

15:47 Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinden bu yana şiddetli çatışmaların yaşandığı ve hava saldırılarının düzenlendiği Ukrayna'nın Borodyanka şehrinde enkaz altından 25 ceset daha çıkarıldı.

15:35 BM: Ukrayna'da en az 1626 sivil öldü, 4 milyon 382 bin 316 kişi komşu ülkelere geçti

15:20 Karadağ Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Karadağ Büyükelçiliğinde görev yapan 4 Rus diplomatın daha "istenmeyen kişi" ilan edildiğini bildirdi

15:19 Rusya'nın Batı Askeri Bölgesi yetkilileri, MiG-31 tipi bir savaş uçağının Leningrad bölgesinde düştüğünü duyurdu

15:08 İngiltere'den yapılan açıklamada, Rusya ordusunun Ukrayna'nın kuzeyinden tamamen çekildiği aktarıldı.

14:24 Slovakya Başbakanı Eduard Heger, S-300 hava savunma sistemlerini Rusya'ya karşı kendisini savunması için Ukrayna'ya bağışladığını açıkladı.

14:11 Kremlin, Rusya'nın Ukrayna'daki hedeflerine ulaşmakta olduğunu belirterek Ukrayna'da başlattığı "özel operasyonu" "yakın gelecekte" sonlandırabileceğini açıkladı.

14:00 Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'nın Buça kentindeki insani durumun "korkunç" olduğunu belirtti.

13:24 Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Putin'in savaş suçlarından yargılanmasını istedi

12:55 İngiltere, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un kızlarını yaptırım listesine ekledi.

12:45 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrinin tren istasyonunun Rus güçlerce "Toçka-U" füzesi ile vurulduğunu açıkladı

12:10 AB'den Rusya'ya 5. tur yaptırım... AB, Rus kömürünün ithalini yasakladı. Rus gemileri AB limanlarına giremeyecek.

12:01 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Donetsk bölgesindeki bazı tren istasyonlarında Ukrayna birliklerine gelen silahları ve Odessa'daki yabancı paralı savaşçı hazırlık merkezini vurduklarını bildirdi.

12:00 Japonya Dışişleri Bakanlığı aralarında diplomatların da bulunduğu 8 Rusya vatandaşının sınır dışı edileceğini açıkladı.

11:18 Ukrayna'ya savaş açan Rus ordusunun yaklaşık 19 bin askerini, 150 uçağını, 135 helikopterini ve 700 tankını kaybettiği bildirildi.

11:01 Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Rusya-Ukrayna savaşında kalıcı ateşkesin sağlanması konusunda Türkiye'nin en aktif ülkelerden biri olduğunu söyledi.

11:00 Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeyinde bulunan Borodyanka kentinde Rus güçlerinin çekilmesinin ardından bölgede başlatılan çalışmalar sırasında 26 sivilin daha cansız bedenine ulaşıldı.

10:55Rusya, Ukrayna'nın Kramatorsk kentinde tren istasyonunu roketlerle vurdu. Ukrayna Güvenlik Servisi Temsilcisi Artem Dekhtyarenko, Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrinin tren istasyonuna Rus güçlerce düzenlenen füze saldırısında tahliye bekleyen 4'ü çocuk 50 sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

10:50 Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna'da gerçekleştirilen askeri operasyon kapsamında Odesa kenti yakınlarında yabancı paralı askerlerin eğitiminde kullanılan bir tesisin imha edildiğini açıkladı.

10:45 Ukraynalı müzakereci Mykhailo Podolyak, Ukrayna ve Rusya'nın internet üzerinden barış görüşmeleri gerçekleştirmeye devam ettiğini, ancak görüşmelerdeki atmosferin Bucha'daki ölümler de dahil olmak üzere son gelişmelerin ardından değiştiğini söyledi.

10:16 Kanada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle ortaya çıkan askeri ihtiyaçlar için 8 milyar Kanada doları ek bütçe ayırdı.

10:10 Avustralya, Ukrayna'ya yaklaşık 20 milyon dolar değerinde tanksavar silah gönderecek.

09:03 Milli Savunma Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov'la telefon görüşmesinde Mauripol başta olmak üzere sivillerin karadan, denizden emniyetle tahliyesinin aciliyetini vurguladı.

08:04 Japon hükümeti, Rusya kaynaklı kömür ithalatını aşamalı olarak düşürmeyi planlıyor.

02:06 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusların abluka altında tuttukları Mariupol'da kapsamlı provokasyonda bulunacakları yönünde bilgiler edindiklerini belirterek "Mariupol'deki kurbanları, sanki onları öldüren Rus ordusu değil de Ukraynalılarmış gibi gösterecekler. Sokaklardan cesetleri topluyorlar ve bunları propaganda senaryolarına göre başka yerlerde kullanılabilirler." dedi.

00:57 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da sağlık merkezlerine yapılan saldırı sayısının 100'ü geçtiğini duyurdu.

00:50 Rusya'nın 24 Şubat'ta savaş açtığı Ukrayna'nın başkenti Kiev bölgesindeki Buça kentinde öldürülen sivillerin cesetleri, kimlik tespitlerinin ardından toplanarak mezarlara götürülüyor.

00:45 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Luhansk bölgesinde Rus güçlerin Ukrayna ordusunun karşı saldırısı ile birkaç kilometre geriye atıldığını, Çernigiv bölgesinde ise Gremyaç köyünün kurtarıldığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Luhansk'ta askerlerimiz başarılı karşı saldırı gerçekleştirdi ve düşman güçleri birkaç kilometre geriye atıldı. Çernigiv bölgesinde ise Gremyaç köyü Rus işgalcilerden kurtarıldı." bilgileri yer aldı. Açıklamada, ayrıca Ukrayna özel kuvvetlerinin Rus güçlerinden kullanılabilir durumda birkaç hava savunma sistemini ele geçirdiği de bildirildi.

00:30 Rusya Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi üyesi olarak yetkilerinin erken feshedilmesine ilişkin karar aldığını bildirdi.

00:25 İngiliz basınına konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarına ilişkin, "Önemli askeri kayıplarımız var ve bu bizim için büyük bir trajedi" dedi.

00:20 Ukrayna ordusu, İrpin kırsalında teslim ol çağrısına olumsuz yanıt veren Rus tankını roketle vurdu. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken, Ukrayna ordusu direnmeyi sürdürüyor. Ukrayna ordusu, İrpin kırsalında Rus tankının etrafını kuşatarak teslim ol çağrısında bulundu. Rus askerleri teslim ol çağrısına olumsuz yanıt vermesi üzerine Ukraynalı askerler tankı roketle vurdu. Saldırı anı Ukraynalı askerler tarafından anbean kayıt altına alındı.

00:05 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusuna ait 42 askeri altyapı tesisinin gün içinde imha edildiğini bildirdi.

00:00 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 4 bin 676 sivilin daha insani yardım koridorları üzerinden güvenli bölgelere tahliye edildiğini bildirdi.