11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

Son dakika... Ukrayna: Rusya'nın Belarus'taki askeri yoğunluğunda önemli bir azalma oldu

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 57. güne girdi. Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Putin'e Mariupol kentinin alındığını iletti. Putin, Azovstal demir çelik fabrikasına herhangi bir saldırı düzenlenmemesini ancak tam abluka altına alınarak kuş dahi uçurtulmamasını emretti. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun Belarus toprakları üzerindeki askeri hareketliliğinin yoğunluğunda önemli bir azalma kaydedildiğini bildirdi.

21 Nisan 2022 Perşembe 07:16 - Güncelleme:
Son dakika... Ukrayna: Rusya'nın Belarus'taki askeri yoğunluğunda önemli bir azalma oldu

Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla başlatılan askeri harekat 57. gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasında çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

RUSYA, MARİUPOL'ÜN TAMAMEN KONTROL ALTINA ALINDIĞINI AÇIKLADI

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Ukrayna'nın Mariupol kentinde kontrolün Rus güçlerine geçtiğini söyledi. Şoygu, Ukrayna birlikleri ve sivillerin sığındığı Azovstal demir çelik fabrikasına gerçekleştirilmesi planlanan operasyona ise onay vermedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mariupol'de Azovstal fabrikasına baskın yapılmamasını, burada silah bırakan Ukraynalı güçlere iyi muamele yapılmasını istedi.

Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'dan Ukrayna'nın Mariupol şehrindeki Rus ordusunun eylemlerine ilişkin bilgi aldı.

Mariupol'ün, Azak Denizi bölgesinde büyük bir sanayi ve ana ulaşım merkezi olduğuna dikkati çeken Şoygu, 8 yılda burasının müstahkem bir bölge, radikal Ukraynalı milliyetçilerin sığınağı haline geldiğini savundu.

Şoygu, Mariupol'e çok sayıda ağır silah getirildiğini belirterek "11 Mart'taki kuşatma sırasında Ukrayna silahlı kuvvetleri, milliyetçi oluşumlar ve yabancı paralı savaşçıların sayısı 8 bin 100'den fazla idi. Şehrin kurtarılması esnasında 4 binden fazlası yok edildi, 1478'i esir alındı. Kalan 2 binden fazlası ise Azovstal Fabrikası sanayi bölgesinde kuşatılmış halde." ifadelerini kullandı.

Mariupol'den sivillerin ve yabancıların tahliyesi için 21 Mart'tan itibaren her gün koridor açıldığını kaydeden Şoygu, şehirden 142 bin 711 kişiyi tahliye ettiklerini ifade etti.

Şoygu, şehirde durumun sakin olduğunu, Azovstal'daki Ukrayna güçlerine yönelik operasyonun 3 veya 4 günde tamamlanacağını bildirerek "Bugün Mariupol, tamamen Rus ordusunun ve (sözde) Donetsk Halk Cumhuriyeti polisinin kontrolü altındadır." dedi.

- PUTİN'DEN "FABRİKAYA BASKININ İPTAL EDİLMESİ" TALİMATI

Rusya Devlet Başkanı Putin ise sanayi bölgesine yapılacak askeri operasyonun uygun olmadığını söyleyerek baskının iptal edilmesi talimatı verdi.

Rus askerlerinin sağlıklarını ve yaşamlarını düşünmek zorunda olduklarını vurgulayan Putin, "Bu sanayi bölgesindeki katakomplara ve yer altına girmeye gerek yok. Ancak bu sanayi bölgesini sinek bile uçmayacak şekilde kapatın." diye konuştu.

- AZOVSTAL'DAKİ UKRAYNALI GÜÇLERE "SİLAH BIRAKMA" ÇAĞRISI

Azovstal fabrikasındaki Ukraynalı güçlere silah bırakma çağrısı yapan Putin, "Henüz silah bırakmamış herkesi bir kez daha davet ediyoruz. Rus tarafı, ilgili uluslararası yasal düzenlemelere uygun olarak onların hayatlarını ve iyi muameleyi garanti eder. Yaralananların tümüne nitelikli tıbbi yardım yapılacak." dedi.

Putin, Mariupol'ün kontrol altına alınmasını başarı olarak nitelendirdi.

İŞTE DAKİKA DAKİKA BÖLGEDE YAŞANANLAR...

20:53 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun Belarus toprakları üzerinde hareketinin yoğunluğunda önemli bir azalma kaydedildiğini bildirdi.

20:46 Estonya ve Litvanya, Rus askeri güçlerinin Ukrayna'da savaş suçu işlediğini vurgulayarak Rusya'yı "soykırım" yapmakla suçladı.

20:10 Almanya'nın Ukrayna'ya ağır silah teslimi için Slovenya ile "halka değişim" sistemine hazırlandığı bildirildi.

20:10 Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına zarar veren faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle 2 iş insanını daha yaptırım listesine ekledi.

20:05 ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, kısa ve uzun vadede Ukrayna'nın ekonomik ihtiyaçları için destek sağlamak amacıyla ABD'nin müttefikleriyle birlikte çalışmaya kararlı olduğunu ifade etti.

19:43 ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki taburlarının sayısını 85'e çıkardığını açıkladı.

18:27 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın yeni açıkladığı 800 milyon dolarlık Ukrayna silah yardımı paketinde obüs topları, 121'den fazla insansız hava aracı, top mermileri, taktik araçlar ve yedek parçalar yer aldığını açıkladı.

18:03 ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da bir araya geldiği Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal'a ABD'nin Ukrayna'ya desteğini sürdüreceğini bildirdi ve ülkesinin Ukrayna'ya yönelik yeni yardım paketi konusunda bilgi verdi.

18:02 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Rusya-Ukrayna Savaşı'nı, ekonomik ve enerji iş birliğini görüştüğü bildirildi.

16:01 Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada), Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin ülkede uygulanan sıkıyönetim rejiminin uzatılmasına ilişkin yasa tasarısını onayladı.

15:30: İngiltere Savunma Bakanlığı: Rus güçleri Kramatorsk kentine ilerliyor.

14:39 Azerbaycan, Ukrayna'ya ilaç ve gıda malzemelerinden oluşan insani yardım yolladı.

14:36 Bulgaristan Turizm Bakanı Hristo Prodanov, savaştan kaçan ve otellerde kalan Ukraynalılara gösterilen misafirperverliğin 31 Mayıs itibarıyla sona ermesi gerektiğini söyledi.

14:12 Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'dan 5 milyon kadar kişinin AB ülkelerine sığındığını, bunun yüzde 80'ini oluşturan kadın ve çocukların pek çok açıdan sömürü tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.

13:55 Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Belediye Başkanı Vitaly Kliçko , ülkede savaş devam ederken Kiev'de kademeli olarak normal hayata dönüldüğünü, aynı zamanda cadde ve sokaklarda daha önce kurulan bazı barikatların genişletildiğini bazılarının ise kaldırıldığını belirtti.

13:50 Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet gereği ülkedeki Litvanya, Letonya ve Estonya'nın St. Petesburg'daki başkonsolosluk faaliyetlerini sona erdirdi ve çalışanlarını sınır dışı etme kararı aldı.

13:10 Avusturya petrol ve gaz şirketi OMV, Rusya'dan petrol ithalatının durdurulduğunu açıkladı.

13:04 Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Belediye Başkanı Vitaly Kliçko, Rusya'nın ülkesine yönelik gerçekleştirdiği saldırılara rağmen "Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyon sürecini" sürdüreceklerini belirterek "Güçlü Ukrayna olmadan güçlü Avrupa olamaz." dedi.

12:22 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin danışmanı Mihaylo Podolyak Mariupol'daki duruma yönelik koşulsuz olarak Rus tarafıyla müzakereye hazır olduklarını belirtti.

12:10 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rusya'nın Mariupol kentinde kontrolü ele geçirmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Sivillerin ve yaralı askerlerin Azovstal demir çelik fabrikasını terk etmesine izin verin" çağrısında bulundu.

12:14 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Donetsk bölgesinde Ukrayna ordusunun fırlattığı Toçka-U füzesini havada vurduklarını bildirdi.

12:03 Rusya dışişleri bakanlığından bir diplomat, Rusya ve Belarus'un NATO'nun sınırlarındaki askeri varlığını güçlendirmesine yanıt vereceğini söyledi.

11:46 İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i desteklemek için Ukrayna'nın başkenti Kiev'e geldi.

11:02 Ukrayna İçişleri Bakan Danışmanı Anton Geraşçenko, ülkesine 24 Şubat'ta savaş açan Rus ordusu tarafından Mariupol şehrinden en az 30 bin Ukrayna vatandaşının zorla Rusya'ya götürüldüğünü söyledi.

10:16 Ukrayna'ya savaş açan Rus ordusunun yaklaşık 21 bin asker, 172 uçak, 151 helikopter ve 829 tankını kaybettiği bildirildi.

10:05 Rus haber ajansı, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun Rusya Devlet Başkanı Putin'e Mariupol kentinin alındığını ilettiğini duyurdu.

09:38 Ukrayna'da Rus ordusunun saldırılarında 208 çocuğun hayatını kaybettiği, 376 çocuğun ise yaralandığı bildirildi.

09:02 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç, şu anda Ukrayna'da yaklaşık 90 bin Rus askerinin bulunduğunu bildirdi. Arestoviç, basına yaptığı açıklamada, ülkesine savaş açan Rus ordusu mensubu 90 bin askerin Ukrayna'da bulunduğunu belirterek, 22 bin Rus askerin daha Ukrayna sınırında beklediğini ifade etti.

07:38 Japonya parlamentosu, Rusya'nın "en çok kayırılan ülke" statüsünün kaldırılmasını onayladı.

07:00 Japon hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası diplomatlar dahil, 8 Rus yetkiliyi sınır dışı etti.

06:45 G7 maliye bakanları, uluslararası toplumla birlikte 2022 ve sonrası için Ukrayna'ya 24 milyar doları aşan ek destek taahhüdünde bulunduklarını bildirdi.

02:49 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, bugüne kadar 934 yerleşim birimini Rus ordusundan kurtardıklarını ve bu bölgelerde hayatın giderek normale döndüğünü bildirdi. Zelenski, "934 yerleşim birimi kurtarıldı. Bunlardan 435'inde polis, 431'de yerel yönetimler çalışmalarına başladı. İnsanların tıbbi ve eğitim hizmetlerine, sosyal koruma kuruluşlarına erişimini kademeli olarak geri getiriyoruz. Karayolu iletişimini, elektrik, gaz ve su tedarikini eski haline getiriyoruz." dedi.

01:41 ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe ile Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, ABD-Çin savunma ilişkileri ve bölgesel güvenlik konularını görüştü.

01:37 Ukrayna Müzakere heyetlerinden Mykhailo Podolyak ve David Arakhamia yaptıkları açıklamada Rusya tarafına mesaj göndererek Mariupol kenti için hiçbir koşul olmadan müzakere başlatabileceklerini söyledi.

00:23 ABD Başkanı Joe Biden, savunma ekibi ve komutanlarla Beyaz Saray'da bir araya gelerek Ukrayna konusunu ele aldı.

00:15 Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Mariupol'de Azovstal Metalürji Fabrikası'ndaki sivillerin ve Ukraynalı silahlı güçlerin çıkması için açılan koridorun kullanılmadığını ifade etti.