2 Mayıs 2024 Perşembe / 24 Sevval 1445

Soykırımcı İsrail'den Gazze Şeridi'ne ağır bombardıman: Onlarca Filistinli hayatını kaybetti

İşgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 105 gündür devam ediyor. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği saldırılarda 77 Filistinliyi öldürdüğü açıklandı.

İSMAİL ÖZTEKİN19 Ocak 2024 Cuma 07:16 - Güncelleme:
Soykırımcı İsrail'den Gazze Şeridi'ne ağır bombardıman: Onlarca Filistinli hayatını kaybetti

Soykırımcı İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik 7 Ekim'de başlattığı havadan, denizden ve karadan saldırılar 105 gündür aralıksız devam ediyor.

İSRAİL GÜÇLERİ, GAZZE ŞERİDİ'NDE 77 FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği saldırılarda 77 Filistinliyi öldürdüğü bildirildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail'in havadan, karadan ve denizden gerçekleştirdiği saldırılarda Gazze'nin çeşitli bölgelerinde çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

İsrail güçlerinin, Gazze kentindeki Şifa Tıp Kompleksi yakınındaki bir evi hedef alması nedeniyle en az 12 Filistinli yaşamını yitirdi, birçoğu da yaralandı.

Ayrıca, Gazze kentinin es-Sabra Mahallesinde, İsrail güçleri Nur Camisini hedef alarak çok sayıda Filistinliyi yaraladı.

İsrail ordusuna ait savaş gemileri, Gazze kenti ile Gazze Şeridi'nin kuzeyini bombalarken, savaş uçakları ve obüsleri de Cibaliya Mülteci Kampı ve Gazze'nin kuzeyindeki çeşitli yerleri hedef aldı.

Gazze'nin güneyinde Han Yunus kentinde İsrail ordusunun el-Kazımi ailesine ait bir evi hedef alması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 8'e yükseldi.

İsrail güçleri, Han Yunus'taki Nasır Hastanesi çevresine de tanklarla baskın düzenledi.

İsrail ordusuna ait obüsler de kentteki Filistin Kızılayına ait el-Emel Hastanesi çevresini bombaladı, kentin güneyindeki evleri bombaladı.

İsrail savaş uçakları da Gazze'nin orta kesimlerindeki Deyr el-Belah kentine hava saldırıları düzenledi.

Sağlık kaynakları, İsrail'in saldırılarıyla 77 Filistinlinin öldürüldüğünü, onlarcasının da yaralandığını belirtti.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

02:21 Ürdün Başbakanı Bişr el-Hasavne, büyük güçlerin uluslararası sistemi korumak için İsrail'e Gazze'deki saldırılarını durdurması gerektiğini söyleme yükümlülüğü bulunduğunu kaydetti.

02:15 İsrail basınına göre, Eski Mossad Başkanı Tamir Pardo, Gazze'deki savaşın, Hamas'ın elindeki 136 esirin ölümüyle bitmesi durumunda İsrail'in ilk kez kaybetmiş olacağını belirtti.

01:02 İsrail'in, Lübnan'da Hizbullah'a bağlı Rıdvan Gücü'nün sınırdan uzaklaştırılmaması durumunda askeri operasyonun kaçınılmaz olduğunu ABD'ye ilettiği belirtildi.

00:55 ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, Hamas'a yönelik operasyonları devam etse de Gazze'deki sivillere zarar verilmemesinin İsrail'in sorumluluğu olduğunu belirttiği kaydedildi.

00:43 ABD yönetimi, 17 yaşındaki Tevfik Hicazi adlı Filistinli Amerikalı gencin Batı Şeria'da İsrail askerlerince öldürülmesini "ciddi endişeyle" karşıladığını bildirdi.

00:01 İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, iki devletli çözümün güvenli bir gelecek için tek yol olduğunu belirterek, "Filistin devleti, komşuya bir hediye değil, Filistin halkının vazgeçilmez hakkıdır." dedi.

20 Ocak 2024

23:49 New York merkezli Koruma Sorumluluğu (R2P) Küresel Merkezi adlı uluslararası sivil toplum kuruluşu, 2023 yıllık raporunun kapağında Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Mustafa Hassona'nın Gazze'de çektiği fotoğrafı kullandı.

23:19 Gazze Şeridi'nde 8 gündür kesik olan iletişim hizmetleri aşamalı olarak geri geldi

23:12 BM: İsrail, Gazze'ye insani yardımların teslimatını engelliyor

22:53 İsrailli bakan Gallant: "Güneyde savaş devam ettiği sürece kuzeyde de çatışmalar yaşanacak"

21:53 İsrailli analist Amos Harel, İsrail'in Gazze'de bataklığa saplandığı konusunda açık işaretler olduğunu söyleyerek işgal altındaki Batı Şeria'nın ise "kaynama noktasına geldiğini" belirtti.

20:36 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Filistin devletinin kurulmasına karşı olduğu" açıklamasına karşı çıkarak, Filistin devletinin tanınmasını tek çözüm olarak gösterdi.

20:20 İsrail'in havadan ve karadan Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda çok sayıda Filistinli öldürüldü ve yaralandı.

20:12 İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Gideon Saar, Hamas'ın Gazze Şeridi'nde tuttuğu İsrailli esirleri serbest bırakmak karşılığında 4 şart öne sürdüğünü, bunların en başında "İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesinin" geldiğini söyledi.

19:46 İsrail Sağlık Bakanı Uriel Menachem Buso, Gazzeli ve Lübnanlı yaralıların İsrail hastanelerine kabul edilmesi yönündeki talimatının iptal edildiğini açıkladı.

18:08 Filistin'de İsrail'e karşı 2000 yılında patlak veren İkinci İntifada sırasında tüm dünyanın gözleri önünde öldürülen 12 yaşındaki Muhammed Durra'nın kardeşi Ahmed de İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında öldürüldü.

18:07 İsrail'in saldırılarının hedefindeki Gazze'nin Han Yunus bölgesinde İsrail tanklarının bir kopyası bulundu.

16:58 Hollanda Başbakanı Rutte, Gazze'ye daha fazla ve hızlı insani yardım ulaştırılmasını istedi

16:51 Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, mevcut Başbakan Binyamin Netanyahu'unun politikalarını eleştirerek "savaşın gidişatının İsrail'in Gazze'de boğulmasının habercisi olabileceğini" belirtti

16:27 İsrail ordusu son 24 saatte 19 askerinin yaralandığını duyurdu

16:15 ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jacob J. Lew, Hizbullah ile yaşanan gerilimin üst düzeyde olduğu bir süreçte İsrail ordusunun Kuzey Komutanlığına ziyaret gerçekleştirdi

15:45 İsrail, Lübnan'dan gönderilen bir İHA'yı imha ettiğini ve bazı hedefleri vurduğunu duyurdu

15:40 İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun iddiasının aksine esirlerin kurtarılmasının ve Hamas'a karşı kesin zaferin mümkün olmadığını ve şu anda tek yolun anlaşmaya varmak olduğunu söyledi.

15:15 İsrail gazetesi, Netanyahu liderliğindeki Savaş Kabinesi'nin çökmeye yakın olduğunu yazdı.

14:42 İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kentinde 45 saat süren baskınında Filistinlilere ait 1000 binada arama yaptığı ve en az 37 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi.

14:30 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in çatışma sonrası gelecekte kurulması planlanan "Filistin devleti" fikrine karşı olduğunu, bunu Washington yönetimine de söylediğini ifade etti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise yaptığı açıklamada, ABD ve İsrail'in olaylara "açıkça" farklı baktığını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise ABD'nin iki devletli çözümden yana olduğunu bir kez daha vurgulayarak, "Zorlukları bir Filistin devleti kurulmadan çözmenin bir yolu yok" dedi.

14:29 Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altında bulunan Gazze'de, 7 Ekim'den bu yana öldürülen yaklaşık 25 bin kişinin yüzde 70'inin çocuk ve kadın olduğunu bildirdi.

14:24 İsrail'in Lübnan'ın güneyine yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda 2 marketini kaybeden Hacı Abbası Rahmi, sığındığı Sur kentinde yol kenarında sebze-meyve satarak yeniden hayata tutunmaya çalışıyor.

14:22 Fransa'da eski cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Melenchon, İsrail'in Gazze'de işgalci konumunda olması nedeniyle uluslararası hukuka göre "meşru müdafaa hakkı" olmadığını belirtti.

14:14 ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanması dahil "büyük bir bölgesel anlaşma" üzerinde çalıştığı ileri sürüldü.

14:10 İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 142 artarak 24 bin 762'ye yükseldi.

14:09 İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Gazze'de barış misyonuna ihtiyaç duyulması halinde geçiş aşamasında kendi askerlerini Birleşmiş Milletler (BM) ile barış gücü olarak göndermeye hazır olduklarını söyledi.

14:00 BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 7 Ekim'den bu yana İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde 20 bin çocuğun doğduğunu bildirdi.

13:08 Her 10 İspanyol'dan 6'sı İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı çıkıyor

12:43 BM: 2023, Batı Şeria'daki Filistinliler için en ölümcül yıl oldu.

12.22 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği saldırılarda 77 Filistinliyi öldürdüğü bildirildi.

12:04 İsrail kökenli Britanyalı tarihçi Avi Shlaim, İsrail'in Gazze'ye yönelik 3 aydan uzun süredir devam eden saldırılarına ilişkin, "Gazze'de gerçekleştirilen yıkımın ve vahşetin boyutlarına baktığınızda, Gazze'nin tamamen imhası, evlerin yüzde 60'ının yok edilmesi, açlığın silah olarak kullanılması gibi eşi benzeri görülmemiş bir katliam görüyorsunuz. Bu durumda şu sonuçtan kaçınmak zor; İsrail bugün ikinci Nekbe'yi gerçekleştiriyor." dedi.

11.59 İrlandalı Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri Clare Daly ve Mick Wallace, Gazze'deki rehinelerin salıverilmesi ve Hamas'ın tasfiyesi şartıyla dün AP'de kabul edilen "kalıcı ateşkes" çağrısı kararının "utanç verici" olduğunu belirtti.

11:54 Kanser hastası Filistinli foto muhabiri Yusuf Ebu Said, artan ağrılarına rağmen elinden hiç bırakmadığı fotoğraf makinesi ile İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarını belgelemeye devam ediyor.

11:50 İsrail "kanlı" baskınlarla Batı Şeria'daki Tulkerim halkına Gazze'deki savaşın bir benzerini yaşatıyor

11:49 Almanya'da Sosyal Demokrat Partili (SPD) 20 milletvekili, "Gazze'de ateşkes" çağrısında bulundu

11:19 İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot, ülkede Başbakan Binyamin Netanyahu'ya karşı eleştiriler artarken "halkın güvenini yeniden kazanmak için" gelecek aylarda seçime gidilmesi gerektiğini söyledi

10:52 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de 24 Hepatit A vakasını doğruladıklarını, herhangi bir ölüm bildirilmediğini belirterek, buna bağlı sarılık taşıyan binlerce kişinin olabileceği uyarısında bulundu.

10:40 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde bazı mezarları açarak cesetleri çıkardığını doğrularken, bunun Hamas'ın elinde olan ve öldüğü bildirilen İsrailli esirlerin buralara gömülüp gömülmediğini anlamak için yapıldığını savundu.

09:45 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 1 askerinin öldürüldüğünü, 3 askerinin ağır yaralandığını bildirdi.

09:39 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Tulkerim Mülteci Kampı'nda yaklaşık iki gün sürdürdüğü baskında bir Filistinliyi daha öldürdü.

04:49 İsrail'in Gazze Şeridi'nin Han Yunus kentine hava ve karadan düzenlediği saldırılarında ilk belirlemelere göre en az 4 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

04:32 Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Radine, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan bölgede güvenlik ve istikrarın olmayacağını söyledi.

00:46 Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü İtalyan Francesca Albanese, "İsrail, işgal altında tuttuğu halkla savaşamaz. Sivil ve askeri hedefler, siviller ve savaşçılar arasındaki ayrım ilkesine saygı gösterilmemiştir." dedi.

00:24 ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in uzun ve kısa vadeli sorunlarını Filistin devleti olmadan çözmenin "hiçbir yolu" bulunmadığını açıkladı.

00:07 ABD, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Filistin devleti kurulmasına karşı" olduğuna ilişkin açıklamasının ardından, iki devletli çözüm için çalışmaya devam edeceğini bildirdi.

- İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 10 bin 800'ü çocuk, 7 bin 250'si kadın olmak üzere 24 bin 620 Filistinli öldürüldü, 61 bin 830 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 193'ü karadan işgal sürecinde olmak üzere 529 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 368 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 29 Lübnanlı sivil ve 162 Hizbullah mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.