29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Suriye’de Tahran Washington savaşı

İran’ın Tahran’dan Akdeniz’e uzanan kara bağlantısını kesmek isteyen ABD, Suriye’nin güneyinde Bağdat-Şam-Amman otoyolunu kontrol etmek isteyen Şii milisleri vurdu. Bölgede ‘sessiz’ devam eden vekalet savaşı sıcak çatışmaya dönüştü.

ŞERİF EGEMEN AHMET20 Mayıs 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Suriye’de Tahran Washington savaşı

İç savaşın sürdüğü Suriye’de gözler Rakka kentini DEAŞ’tan temizlemek adına düzenlenecek operasyona çevrilmişken, ülkenin güneyinde Washington ile Tahran arasında çetin bir vekâlet savaşı yürütülüyor. Hafta başında Ürdün destekli muhalif gruplardan Meghavir el Tavra’nın Irak-Suriye sınırındaki Elbukemal’e ilerlemesine yardımcı olmak için bölgeye zırhlı birliğini gönderen ABD, önceki gün de Tanf yakınlarında Tahran destekli milislerin konvoyunu hedef aldı. 

OTOYOL MÜCADELESİ

Suriye’nin güneyindeki üç ülkenin sınırında yoğunlaşan saldırıların DEAŞ’tan boşaltılacak bölgede Bağdat-Şam-Amman otoyolunun hakimiyeti ile ilgili olduğu öğrenildi. Suriye’nin kuzeyinde ABD’nin oluşturduğu üsler nedeniyle Tahran’dan Akdeniz’e uzanan ikmal yolu aksayan İran, güneyde DEAŞ kontrolündeki bölgeden yeni bir hat oluşturmaya girişti. Tanf’ın kuzeyinden Hizbullah, El Suveyda’dan rejim güçleri ve Irak’tan da Kataib Ali İmam milisleri harekete geçerek Amman-Bağdat otoyolunun Şam bağlantısını kontrolüne aldı. Böylece savaşın ortasında çatışmalara dahil olan İran-rejim-Iraklı milisler ittifakının amacı bir kez daha ortaya çıkmış oldu. 

HEDEF DEYR EZ-ZOR

Koalisyon güçlerinin Tanf çevresinde Kataib’i vurması tesadüf değil, zira Ürdün destekli muhalifleri bölgede kullanan ABD, İran’ın planlarını bozmak istiyor. Saldırının ardından Baladi News’e konuşan El Tavra’nın basın sözcüsü Ebu Abdullah’ın hedeflerinin Deyr ez-Zor olduğunu belirtmesi de bunun kanıtı. PYD işgalindeki kuzeyde istediği üsleri elde eden Washington, İsrail’in de baskısıyla, Irak’ın ardından Suriye’nin de Şii kuşağına katılmasına izin vermeyeceğinin sinyalini veriyor. 

Esad Haşdi Şabi heyetiyle görüştü

ABD’nin vurduğu alanda Irak Arapçası konuşan milislerin görüntülenmesine rağmen SANA’ya konuşan bir rejim yetkilisi, hava saldırılarında ‘orduya ait askeri noktalardan birini’ vurduğunu belirterek milisleri bir kez daha sahiplendi. Tanf saldırısından önce Esad, Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih El Feyad’la görüşmüş ve iki ülkenin iş birliğini süreceğini açıklamıştı.

RUSYA ÖFKELİ

Gelişmeler hakkında açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov, ABD uçaklarının Suriye’nin güneyinde yer alan El Tanf bölgesi yakınlarında Suriye rejimi destekli kuvvetlere ait konvoyu vurmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.