27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Tillerson'un zor günü

PYD/PKK’ya verdikleri destek nedeniyle kritik viraja giren ABD-Türkiye ilişkilerini onarmak için bugün Ankara’ya gelecek Tillerson’u cevaplandırması gereken onlarca zor soru ve yığınla terör dosyası bekliyor.

15 Şubat 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Tillerson'un zor günü

YPG’YE 393 MİLYON DOLARLIK SİLAH PAKETİ

Türkiye ile orta yolu bulmak ve Afrin Operasyonu’nu durdurmak adına bugün Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın ziyareti öncesi Washington yönetiminden terör örgütü PYD/PKK’ya yine sahip çıktı. ABD istihbarat kurumu terör örgütü YPG’nin PKK’nın milis gücü olduğunu kabul ederken, Pentagon’un Suriye’ye ayırdığı bütçenin 393 milyon dolarının da örgüte silah ve mühimmat temininde kullanılacağı ortaya çıktı.

‘PYD OTONOMİ İSTİYOR’

Amerikan istihbaratı, terör örgütü YPG’nin ‘PKK’nın Suriye’deki milis gücü’ olduğunu ve ‘otonom bir bölge kurmayı hedeflediğini’ kabul etti. Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Daniel Coats tarafından Kongre’ye sunulan ‘Dünya Genelinde Tehditler Değerlendirmesi’ isimli raporun Suriye ile ilgili bölümünde “PKK’nın Suriye’deki milis gücü olan YPG, muhtemelen bir tür otonom yapı arayışında olacak ancak Türkiye, Rusya ve İran’ın direnciyle karşılaşacak” ifadelerine yer verildi. 

RUS YAPIMI MÜHİMMAT

Öte yandan, Washington yönetiminin 2019 mali yılı bütçesi kapsamında PYD/PKK’nın paravanı SDG’nin de faydalanacağı 550 milyon dolarlık ‘Suriye’de DEAŞ ile mücadele bütçesinin’ büyük bir kısmının teröristlere verilecek silahları kapsadığı öğrenildi. Pentagon’un savaş parası olarak bilinen Muhtemel Denizaşırı Operasyonlar fonunun alt kalemlerine ilişkin belgede, bütçenin 393 milyon dolarının silah ve ekipmanlara ayrıldığı ifade edildi. YPG’ye verilecek silah listesinde 12 bin kalaşnikof marka tüfek, 3 bin RPG-7 roketatar, bin adet SPG-9 tanksavar gibi Rus yapımı silahların yer alması dikkat çekerken, Suriye’de DEAŞ ile mücadele bahanesiyle 25 bin milis kuvvetinin eğitildiği ve 5 bin milisin de eğitilmekte olduğu itiraf edildi. Pentagon, 2019 yılı için hazırlanan bütçede SDG ismini kullanan PYD/PKK’ya eğit-donat için 300 milyon, ‘DEAŞ karşıtı misyona ilişkin sınır güvenlik ihtiyaçları’ için de 250 milyon dolar olmak üzere toplam 550 milyon dolar ayırdığını duyurmuştu.

SÖZ BİTTİ İCRAAT GÖRELİM!

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın bugün Ankara’da gerçekleştireceği resmi temaslarda ağırlıklı olarak Pentagon’un Suriye’de terör örgütü PYD/PKK’ya verdiği destek konuşulacak. Türkiye, yerine getirilmeyen ‘teröristlerin Münbiç’ten çekileceği’, ‘PYD/PKK’ya silah verilmeyeceği’ sözlerini hatırlatıp, “Şimdi söz değil sahadaki icraatları görmek istiyoruz” diyecek. Ankara, terörist işgalindeki Münbiç’e giderek Türkiye’ye ‘Gelirseniz bizimle çatışırsınız’ mesajı veren ABD’li komutan Paul Funk’ın belgelerini de masaya koyacak. 

ABD’nin Irak’taki en üst kademedeki askeri yetkilisi olan Komutan Paul Funk, geçen hafta, Münbiç’te terör örgütü PYD/PKK’lı isimlerle görüşüp teröristlere koruma sözü vermişti.

İŞTE PYD/PKK’YA VERİLECEK SİLAHLAR

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon), DEAŞ’la mücadele bahanesiyle, Suriye’de terör örgütü PYD/PKK’ya vereceği silahların şu şekilde;

- 12 bin kalaşnikof marka tüfek, 

- 6 bin makineli ve 3 bin 500 ağır makineli tüfek 

- 3 bin Rus yapımı RPG-7 roketatar, 

- bin adet ABD-İsveç yapımı AT-4 ve Rus y0apımı SPG-9 tanksavar 

- 235 havan topu, 

- 100 keskin nişancı tüfeği, 

- 450 PV-7 tipi gece görüş dürbünü ve 150 kızılötesi lazer aydınlatıcı dürbün.

TİLLERSON’DAN TÜRKİYE YOLUNDA YENİ MASALLAR

Suriye’de terör örgütü PYD/PKK’ya verdiği destek nedeniyle Washington-Ankara hattında yaşanan gerilimi düzeltmek adına bugün Türkiye’ye gelecek olan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ziyaret öncesi söyleminin yumuşatma yoluna gitti. Ortadoğu turunun Ürdün durağında açıklama yapan Tillerson, “ABD, Türkiye ile aynı yönde çalışmaya devam etmenin bir yolunu bulmalı” dedi. Ankara’nın ‘meşru güvenlik kaygılarını’ anladıklarını bir kez daha tekrar eden Tillerson, Türkiye’ye tehditleri azaltmak için iş birliği içinde çalışmanın yollarını görüşmeyi umduğunu söyledi.  ABD’li Bakan DEAŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyonun Kuveyt’teki zirvesinde Zeytin Dalı Harekatı’nı ABD’nin DEAŞ’la mücadelesini yıprattığı tespitinde bulunmuştu.

‘İRAN SURİYE’DEN ÇIKMALI’

Öte yandan, Pentagon’un Suriye’ye müdahale sırasında üs olarak kullandığı ilk ülke olan Ürdün’de bölgedeki Tahran tehdidini de değerlendiren Tillerson, İran’ın silahlı kuvvetlerini ve milislerini Suriye’den çekmesi gerektiğini savundu.

Tahran’dan jet yanıt: Asıl siz çekilin!

Ortadoğu turu kapsamında Ürdünlü mevkidaşı Eymen es-Safedi ile Amman’da kameraların karşısına geçen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın ‘İran’ın bölgedeki milislerini çekmesi gerektiği’ açıklamasına Tahran’dan yanıt gecikmedi. İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, Tahran yönetiminin Şam’ın onayıyla Suriye’de bulunduğunu belirtti ve “Suriye’yi terk etmesi gerekenler, Suriye’nin meşru hükümetinden izin almamış olanlardır” dedi.