29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Trump destekçisi ırkçı neo-Nazilerin yürüyüşü şiddet eylemlerine dönüştü

ABD'nin Virginia eyaletinde dün başlayan gösteriler bugün şiddet olaylarına dönüştü. Faşist ANTİFA üyeleri ve ırkçı neo-Nazilerin karşı karşıya geldiği olayda çok sayıda kişi yaralandı.

star.com.tr/Yaser Emre12 Ağustos 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
 
Dün ABD'nin Virginia eyaletinde ırkçı neo-Nazilerin Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon Ordusunun komutanı olan General Robert E. Lee'nin Charlottesville'deki heykelinin kaldırılması planını protesto etmesi bugün şiddet olaylarına dönüştü.
 
 
Anayasal düzeni tanımayan ve Müslüman, Yahudi ve göçmenlere karşı düzenledikleri saldırılarla bilinen ırkçı neo-Nazi grup anayasal düzenin vermiş olduğu silahlanma hakkını kullanarak yürüyüşe ağır silahlarla katılım gösterdi.
 
Çok sayıda ırkçı neo-Nazinin kentte daha geniş katılımlı gösteri düzenlemek istemesiyle, karşıt grup olan faşit ANTİFA üyelerini harekete geçirdi.
 
Sabah saatlerinde ağır silahlarla "protestoya" gelen Trump destekçisi neo-Naziler "Tek insan tek ulus", "kan ve toprak" sloganlarıyla biraraya geldi.
 
Irkçı neo-Nazilerin yürüyüşüne tepki gösteren faşist ANTİFA üyeleri ise "Nazilere ölüm" sloganları atarak toplanmaya başladı.
 
Gösteriler esnasında ulusal güvenliğin yer almaması ise dikkatleri çekti.
 
İki grubun karşı karşıya gelmesi ile büyük bir arbede yaşanırken çok sayıda gösterici yaralandı. Bir şahsın arabayla göstericilerin arasına dalması sonrası ise 1 kişi öldü.
 

 
( Gösteriler esnasında Nazi bayrağı taşıyan bir Trump destekçisi) 
 
OHAL İLAN EDİLDİ
 
Gösterilerin kontrolden çıkması ve çok sayıda insanın yaralanması sonrası eyalet polisi Virginia'da sıkı yönetim ilan etti.
 
Virginia valisi Terry McAullife, Ulusal Güvenlik güçlerinin bölgede güvenliği sağlaması için gerekli emri verdiğini açıkladı. 
 
OHAL SONRASI TRUMP'TAN İLK AÇIKLAMA
 
ABD Başkanı Trump çıkan olaylar sonrası Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ABD'de şiddetin yerinin olmadığını söyleyerek itidal çağrısında bulundu.