29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Türkiye, ABD’yi ciddiye almadı: Madem öyle silahları topla

Afrin’e girmemiz an meselesi. Terör örgütüne verdiği destek nedeniyle sürecin dışına itilen ABD, “Sınır muhafız gücü kurmuyoruz” çıkışıyla operasyonu engellemek istiyor. Ankara ise ‘Rakka sonrası silahları toplayacağız’ sözünün yerine getirilmesini istiyor.

KEMAL GÜMÜŞ 19 Ocak 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Türkiye, ABD’yi ciddiye almadı: Madem öyle silahları topla

Türkiye’yi tehdit eden terör örgütü PKK/PYD’nin kamplarının bulunduğu Suriye’nin Afrin kentine yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) ile Özgür Suriye Ordusu’nun ÖSO) hazırlıkları tamam. Bölgedeki güvenlik kaynakları TSK unsurlarının, teröristler tarafından yapılan taciz atışlarına topçu atışlarıyla karşılık verdiğini duyururken, sınır hattında konuşlu birliklerin günün her saatinde Afrin harekâtına başlamak için hazır olduğunu kaydetti. Sıfır noktasına sevkedilen tam teçhizatlı TSK birlikleri kimi zaman siper kazıp mevzi tuttu, kimi zaman devriye gezdi. Komandolar öncü birliklerden gelen uyarılara göre arazide düşman hedeflerine karşı pozisyon alma, sahaya uygun dağılma eğitimi de yaptı. Zırhlı birlikler de araçların motorları çalışır vaziyette destek pozisyonu aldı. Özel Kuvvetler’e bağlı ‘Bordo Bereli’ timler de sınırın sıfır noktasında görülmeye başlandı. Bordo Bereliler’in olası harekât öncesi vurucu öncü güç olarak devreye girmeleri bekleniyor. 

DÖRT KOLDAN KUŞATMA

 Kuzey ve batıdan TSK unsurları, doğu ve güneyden ÖSO güçleri bölgeyi çember altına almaya hazırlanırken, gözlem noktaları için İdlib bölgesinde bulunan Türk askeri de zaman zaman Afrin’e atış yaptı. Afrin doğusundaki Azez’de bulunan ÖSO güçleri ise alarm durumuna geçmiş vaziyette. Afrin’de PYD’lilerin bulunduğu kontrol noktalarına yakın yerlerde siperler kazan ÖSO güçleri, PYD tarafından yapılan taciz atışlarına da Doçka ve diğer makineli tüfeklerle karşılık veriyorlar. ÖSO, Afrin için 20 bin kişilik gücün hazır olduğunu açıklamıştı. 

SIFIR NOKTASINDA

Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) karargahlara verilen emir kapsamında sınır birlikleri, olası Afrin operasyonuna yönelik en üst hazırlık seviyesine getirildi. Türkiye’nin sınır güvenliğine yönelik tehdit oluşturan Afrin, Hatay’ın Amanos Dağları’ndan sızdırılan silah ve mühimmatla ülkeye yönelik terör eylemlerini de besleyen merkez olarak dikkati çekiyor. Suriye sınırındaki birliklere takviye amaçlı gönderilen tanklar, Hatay’ın Hassa ve Kırıkhan ilçelerine ulaştı. Tanklar, güvenlik önlemleri altında sınır birliklerine sevk edildi. Karargahlara verilen emir kapsamında da sınır birlikleri olası Afrin operasyonuna yönelik en üst hazırlık seviyesine getirildi.

ÖSO, HAZIR KITA BEKLİYOR

Suriye’nin Azez kentinde bulunan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, Türkiye´nin olası Afrin operasyonuna odaklandı. ÖSO güçleri, hazır kıta şekilde beklediklerini ve Türkiye’nin harekatı başlatmasıyla Afrin’in teröristlerden arındırılmasında görev alacaklarını söyledi. Kilis’in karşısında bulunan ve Türkiye’nin düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı ile çevresindeki terör unsurlarından temizlenen Azez’de, kontrolü elinde bulunduran ÖSO güçleri teyakkuz durumunda olduklarını ve kendilerine sinyal verilmesi ile tüm güçlerin PYD’ye karşı savaşacağını bildirdi. Fırat Kalkanı Harekatı ile yaşamın normale dönmeye başladığı ve altyapı yenileme çalışmalarının sürdüğü Azez’de, son günlerde insanlar Türkiye’ nin düzenleyeceği Afrin operasyonuna odaklanmış durumda. 

BEZ PARÇALARI İNDİ

Öte yandan Hatay’ın Hassa ilçesinin karşısında bulunan ve terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı olan YPG’nin kontrolündeki Afrin ilçesine bağlı Karababa, Meydanko köylerinde sessizlik sürüyor. Bazı binalarda daha önce asılan terör örgütünü simgeleyen bez parçalarının ise indirilmesi dikkat çekti.

TSK’YA DESTEĞE BİZ HAZIRIZ

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı Abdurrahman Mustafa, Afrin’deki terör örgütü PYD/PKK tehdidinin sonlandırılması için Türkiye’den yardım beklediklerini,  Türk askerine destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Mustafa, PYD/PKK tarafından işgal edilen Afrin bölgesinin en kısa zamanda kurtarılması gerektiğine işaret etti. “Türkiye’nin bu bölücü örgüte karşı planlarını destekliyoruz.” diyen Mustafa, şunları kaydetti: “İşgal altındaki bu bölgelerin daha önce kurtarılması lazımdı. Fırat Kalkanı’nda olduğu gibi biz yine Türkiye ile iş birliğine hazırız. DEAŞ’ı ortadan kaldırdığı gibi Afrin ve diğer bölgelerde de bu örgütü de ortadan kaldırması için Türkiye’ye yardım öneriyoruz.” Mustafa, ABD’nin terör örgütü PYD/PKK’dan 30 bin kişilik bir 

güç kurması konusunda, “Ellerinde böyle bir sayı yok ancak bölgedeki insanları zorla PYD saflarına katıyorlar” dedi.

AFRİN’DE PKK/PYD ZULMÜ VAR

Suriye Ulusal Kürt Konseyi Basın Sözcüsü Abdulbari Osman, PYD/PKK’nın köylerine gelmesiyle Kamışlı’yı terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi. O yüzden hayatta kalabilmek adına Türkiye’ye sığındıklarını ve 4 çocuğuyla Gaziantep’te yeni bir hayata başladıklarını anlatan Osman, gelecekten umutlu olduklarına değindi. PYD’nin de rejim gibi Kürt halkına iyi davranmadığını ifade eden Osman, “PYD kesinlikle bizlerin, Kürtlerin haklarını savunmuyor, bizim ideolojimize sahip değil. Bizler özgürlük, barış ve huzur arzusuyla yaşayan insanlarız. PYD ise zulmün adıdır” diye konuştu. Suriye topraklarındaki Kürtlerin tıpkı rejim gibi PYD’nin de onlarca eziyetine ve zulmüne maruz kaldığını aktaran Osman, şöyle konuştu. “Afrin’de zulüm var. Bu zulüm hem rejimin hem de PYD’nin hayata geçirdikleridir. Afrin’de hapsolan halklarımız, ne yapacağını da bilemiyor.  Afrin, PYD’nin olamaz, olmamalı.”

SİVİLLERE SALDIRIYORLAR

Terör örgütü PYD/PKK, Afrin’den Suriye’nin Türkiye sınırındaki ilçesi Azez’de sivilleri hedef almaya devam ediyor. Son havan topu saldırısında ikisi ağır, üç sivil yaralandı. Terör örgütü, Afrin üzerinden Fırat Kalkanı bölgesinin tamamını ve İdlib çatışmasızlık bölgesini tehdit ediyor. Kilis’in merkezi ve Hatay’ın önemli bölümü de coğrafi yükseltileri nedeniyle Afrin’deki örgütün ateş menzilinde kalıyor. Örgüt uzun yıllardır Amanos Dağları’nı Suriye’den Türkiye’ye sızmak için kullanıyor. PYD/PKK, Suriye’nin kuzeybatısından Akdeniz’e çıkmak için de Afrin’e bel bağlıyor. Suriye-Türkiye sınır hattının yüzde 65’i PYD/PKK’nın işgali altında bulunuyor. Türkiye’nin sınır güvenliğine yönelik tehdit oluşturan Afrin, Hatay’ın Amanos Dağları’ndan sızdırılan silah ve mühimmatla ülkeye yönelik terör eylemlerini de besleyen merkez olarak dikkati çekiyor. Türkiye’nin uluslararası antlaşmalardan doğan haklarını kullanarak yapması olası bir sınır ötesi operasyon gündemdeyken TSK de hazırlıklar hızlandırıldı.