4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Türkiye'nin komutayı devralmasının ardından kardeş ülkeden asker kararı!

Türkiye'nin Kosova'daki NATO Barış Gücü'nün komutasını devralmasının ardından Arnavutluk, gelecek yıl Kosova'daki askeri varlığını artıracağını duyurdu.

AA15 Kasım 2023 Çarşamba 17:06 - Güncelleme:
Türkiye'nin komutayı devralmasının ardından kardeş ülkeden asker kararı!

Büyükelçi Malaj, KFOR Komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş ile KFOR'un başkent Priştine'deki ana karargahta bir araya geldi.

Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Malaj, Ulutaş ile Kosova'daki güvenlik durumunu ele aldıklarını ifade etti.

Malaj, paylaşımında, "Ülkemizin en büyük önceliği Kosova olduğundan Arnavutluk'un KFOR'u desteklemeye devam edeceğini doğruladım. Aynı şekilde 2024'te Arnavutluk'un da varlığını artıracağından bu destek devam edecek." ifadelerini kullandı.

Malaj ayrıca, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkileri normalleştirmenin tek yolunun diyalogdan geçtiğini vurguladı.

Güvenlik ve istikrarı sağlamak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kararı uyarınca, 12 Haziran 1999'da Kosova'da göreve başlayan KFOR'da, NATO üyesi 21 ve NATO üyesi olmayan 6 ortak ülke olmak üzere 27 ülkeden 4 bin 500'ün üzerinde uluslararası askeri personel bulunuyor.

Arnavutluk'un 89 askeri personeli, KFOR bünyesinde görev yapıyor.

TÜRKİYE, BARIŞ GÜCÜNÜN KOMUTASINI İLK DEFA DEVRALDI

Türkiye, geçtiğimiz ay NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR) komutasını 1 yıllığına devralmıştı.

Güvenlik ve istikrarı sağlamak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararı uyarınca, 12 Haziran 1999'da Kosova'da göreve başlayan KFOR'da, NATO üyesi 21 ve NATO üyesi olmayan 6 ortak ülke olmak üzere 27 ülkeden yaklaşık 4 bin 500'ün üzerinde uluslararası askeri personel bulunuyor.

1999'dan bu yana Kosova'da görev yapan barış gücünün komutasını ilk defa devralan Türkiye, taahhüt edilen personel katkısı bağlamında, 27 ülke arasında ikinci sırada yer alıyor.

KFOR'un 28'nci komutanı olan Tümgeneral Ulutaş, 10 Ekim 2024'e kadar görev yapacak.