29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Türklere sandık ve alfabe zulmü

Bulgaristan yönetimi genel seçimde oy kullanmak isteyen Türklere engel üstüne engel çıkardı. Türkiye’deki sandık sayısı 141’den 35’e düşürülürken; bir son gün kararıyla oy işlemi sırasında Kiril alfabesiyle dilekçe yazma zorunluluğu getirildi. Zorluklar nedeniye 350 bin çifte vatandaşın çoğu oy kullanamadan geri döndü.

27 Mart 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Türklere sandık ve alfabe zulmü

Bulgaristan’da dün gerçekleşen erken genel seçimlerde Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşların oy kullanamaması için Bulgar yönetimi adeta oyun üstüne oyun sergiledi. Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda Türklerin ülkeye girişinin ırkçılar tarafından geçen hafta Cuma engellenmesinden sonra, dün de seçimini Türkiye’de yapacak çifte vatandaşların önüne yetersiz sandık sayısı ve sandık başında Kiril alfabesiyle dilekçe doldurma zorunluluğu getirildi. Bu yaşanan sıkıntılar nedeniyle sandık başlarında uzun kuyruklar oluşurken, Kiril alfabesi bilmeyen binlerce seçmen oy kullanamadı. Önceki seçimlerde sandık başına gelmeden hazırlanan dilekçeler kabul ediliyordu.

AB ÜYESİNE YAKIŞMADI

Bulgaristan yönetimi önce Türkiye’de 141 olan sandık sayısını 35’e düşürdü. Ardından da oy kullanma işlemlerinin başlamasına çok kısa süre kala AB dışındaki ülkelerde oy verecek seçmenlere sandık başında Kiril alfabesiyle dilekçe doldurma şartı getirdi. Bu uygulamalar nedeniyle Türkiye’de yaşayan 350 bin çifte vatandaşın büyük çoğunluğu; özellikle gençler ve yaşlılar oy kullanamadı. Tekirdağ, İzmir, İstanbul, Ankara, Kocaeli, Edirne, Yalova, Lüleburgaz, Kırklareli ve Bursa’da oy kullanma işlemine giden vatandaşların hepsi ‘Türkiye’den gelecek oyları durdurmak istiyorlar. AB üyesi bir ülkeye yakışmıyor. Sandık görevlileri de işleyişi yavaşlatıyor. 1989 şartlarına geri döndük’ görüşünde birleşti.

KAYITLAR SİLİNDİ

Çifte vatandaşlara çıkarılan zorluklar bunlarla da bitmedi: Engellemelere rağmen Bulgaristan›a oy vermek için gelen 10 bin Türk seçmenin bir kısmı, seçmen listelerinden adlarının silindiğini gördü. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali kentinde, sandık başına giden Türk seçmenlerin bazılarına, ülke seçmen listelerinin güncellendiği ve ülke dışında yaşadıklarının belirlendiği için listeden çıkarıldıkları bildirildi. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan da, Türkiye’ye gönderilen sandık görevlilerinin gergin olduğunu ve seçmenleri provoke ettiğini bildirdi.

Amaç dost’u engellemek

Bulgaristan’da Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan, oyunu kullandığı başkent Sofya’da çifte vatandaşların gördüğü zulmü eleştirdi. “Biz Türkiye’den 40-50 bin oy bekliyorduk ve o oylarla yüzde dörtlük barajı aşıyorduk. Bunu bildiklerinden dolayı her türlü engeli yaratıyorlar” ifadelerini kullanan Mestan, sınırda yaşatılan zorluklarla ilgili de “Saldırıda bulunanlara dava açacağız” dedi. Ülkedeki Türk ve Müslümanların oyları için DOST’ın yanı sıra Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) hareketi de mücadele ediyor. Türkiye’de Rus savaş uçağının düşürülmesi, HÖH’te görüş ayrılığına neden olmuş; o dönemde Lütvi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan tarafından partiden ihraç edilmişti. 

Koalisyon beklenİyor

Yolsuzluk, yabancı düşmanlığı ve siyasi istikrarsızlığın gölgesinde geçen Bulgaristan’daki genel seçimlerin sonucunda herhangi bir partinin tek başına hükümet kurabilmesi öngörülmüyor. Yarışın, Boyko Borisov’un liderliğindeki merkez sağ Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşları (GERB) ile Kornelia Ninova liderliğindeki Sosyalist Parti’nin arasında geçmesi beklenirken, Borisov milliyetçi cepheden, Ninova ise içerisinde Müslüman ve göçmen karşıtı ATAKA’yı da barındıran Birleşik Vatansever’den destek istiyor.