19 Mayıs 2024 Pazar / 12 Zilkade 1445

Donald Tusk: Brexit'çiler için cehennemde özel bir yer var

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, 'Brexit'çiler için cehennemde özel bir yer var' dedi.

star.com.tr6 Şubat 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Donald Tusk: Brexit'çiler için cehennemde özel bir yer var

Reuters'ta yer alan habere göre, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk Belçika'nın başkenti Brüksel'de İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ile düzenlediği ortak basın toplantısında Brexit  süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Nasıl yapılacağı konusunda herhangi bir planları olmadan Brexit'i destekleyenler için cehennemdeki özel yerin neye benzediğini merak ettiğini söyleyen Tusk, önlerindeki en önemli konunun "anlaşmasız ayrılığı" önlemek olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in perşembe günü Brüksel'e geleceğini ve AB ülkelerinin May hükümetiyle üzerinde mütabakata varılan ayrılık anlaşmasının dışında başka bir önerilerinin olmadığını belirten Tusk,  AB'nin Brexit'in çıkmazının nasıl kırılacağına dair May'in "gerçekçi öneriler" ile geleceğini umduğunu ifade etti.

Brexit Çıkmazı
 
İngiliz parlamentosu tarafından 15 Ocak’ta yapılan oylamada İngiltere Başbakanı May'in AB ile üzerinde mutabakata vardığı Brexit anlaşması, 202 evet oyuna karşı 432 hayır oyu alarak tarihi bir farkla reddedilmişti.
 
Brexit anlaşmasının büyük farkla reddedilmesi sonucunda İngiliz Parlamentosu'nda yapılan oylamada May hükûmeti 306'ya karşı 325 oyla güvenoyu almayı başarmıştı.
 
May'in Brexit’e yönelik “B Planı” ise 29 Ocak'ta Parlamento'da oylanarak kabul edilmiş, İngiltere'nin parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasına fiziki sınır girmemesine yönelik  ''tedbir maddesinin'' değiştirilmesi kararı alınmıştı.
 
Yarın Brüksel'e gidecek olan May, İngiltere parlamentosunun isteği doğrultusunda AB ile yeni bir ayrılık anlaşması için formüller arayacak.