29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

1. Ulusal Kadın Hastalıkları ve Ana Çocuk Sağlığı Kongresi Başladı

1. Ulusal Kadın Hastalıkları ve Ana Çocuk Sağlığı Kongresi” Ege’de 63 ülkeden 250 uzmanın katılımıyla başladı.

İZMİR/ STAR19 Aralık 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
1. Ulusal Kadın Hastalıkları ve Ana Çocuk Sağlığı Kongresi Başladı

 Prof. Dr. Akın, meme kanserinin varsıl ülkelerde çok daha yaygın görülmesine rağmen bu sebeple gerçekleşen ölüm oranın yoksul ülkelere göre çok düşük olduğunu belirterek nitelikli sağlık hizmetinin önemine vurgu yaptı.

“1994 Kahire ICPD Konferansı’ndan bu yana cinsel yolla bulaşan hastalıklar yüzde 40 artış gösterdi. Şu an 39 milyon HIV/AIDS hastası insan var”

* Prof. Dr. Akın, dünya genelinde ulusal parlamentolardaki kadın vekil oranının yüzde 20, bakan oranının yüzde 17, devlet başkanı yada başbakanlıkta bu oranın yüzde 4 olduğunu kaydetti

*“2013 yılı verilerine göre kız çocuklarının eğitimi problem olmaya devam ediyor. Türkiye’de hiç okula gitmemiş kız çocuklarının oranı yüzde 28 iken bu oran erkeklerde yüzde 16. Ayrıca erken yaşta evlilik ve kadına yönelik şiddet günümüz gerçeği olmaya devam ediyor” dedi

Muhammed Kafadar/Berke Özbay/Savaş Yeşilçay

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi tarafından Muhittin Erel Amfisi’nde “1. Ulusal Kadın Hastalıkları ve Ana Çocuk Sağlığı Kongresi” düzenleniyor. Kongrede, Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda Türkiye’ nin 136 arasında 120. sırada olduğu vurgulandı.

Kongrenin açılışında Ege Üniversitesi’nin 60. yılı için özel olarak hazırlanan tanıtım videosu gösterildi. Kongre Başkanı Prof. Dr. Ümran Sevil; bu yıl birincisi düzenlenen kongrenin ana temasının kadın hastalıkları olduğunu,

2016 yılı içerisinde düzenlemeyi planladıkları 2. kongrenin ana temasının çocuk sağlığı olacağını ifade etti. Prof. Dr. Sevil, kongreye 63 ülkeden 250 uzmanın katıldığını belirtti.

Kongrenin açılış konuşmasını Hemşirelik Fakültesi Dekanı ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Ayfer Karadakovan yaptı. Prof. Dr. Karadakovan, “BM Kalkınma Raporu ülkelerin kişi başına düşen milli gelirini esas alır. Ancak bu çok sağlıklı bir yöntem değildir. Gelir dağılımındaki eşitsizlik, sağlık harcamaları, vatandaşların refah düzeyi de göz önünde bulundurulmalıdır” dedi. Etkinliğe katılamayan Ege Üniversitesi Rektörü ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr.Candeğer Yılmaz’ın iyi dilek ve teşekkür mesajının okunmasının ardından konservatuar öğrencilerinin müzik dinletisine geçildi.

YOKSULLUK EN BÜYÜK PROBLEM

Kongrede “Dünyada ve Ülkemizde Kadın Sağlığının Durumu ve Sorunları” konulu tebliğ sunan Prof. Dr. Ayşe Akın, konuşmasına üniversitenin 60. yılı için özel olarak hazırlanan videoyu çok beğendiğini ifade ederek başladı. Videoda geçen “Bıkmadan, yılmadan, yorulmadan” mottosuna sarılmanın önemini dile getiren Prof. Dr. Akın, “1994 yılında Kahire ICPD Konferansı’nda dünyanın 20 yıllık nüfus kalkınma planı hazırlandı ve ilk kez burada üreme sağlığının tanımı yapıldı. 194 ülke bu plana imza attı. Bu yıl bu kapsamda son toplantı New York’ da yapıldı ve 2015 sonrası planı hazırlandı” dedi.

Prof. Dr. Akın konuşmasında anne ölümlerinin yüzde 91’inin 58 ülkede gerçekleştiğine dikkat çekerek 1994-2013 yılları arasında yüzde 47 oranında azalan anne ölüm oranının Afrika ve Orta Asya ülkeleri için olumlu mesajlar vermekten çok uzak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Akın ayrıca meme kanserinin varsıl ülkelerde çok daha yaygın görülmesine rağmen bu sebeple gerçekleşen ölüm oranın yoksul ülkelere göre çok düşük olduğunu belirterek nitelikli sağlık hizmetinin önemine vurgu yaptı.

39 MİLYON AIDS HASTASI VAR

Prof. Dr. Akın, “1994 Kahire ICPD Konferansı’ndan bu yana cinsel yolla bulaşan hastalıklar yüzde 40 artış gösterdi. Şu an 39 milyon HIV/AIDS hastası insan var. ART tedavisi sayesinde bu virüsün etkilerini sınırlayabiliyor; anneden, çocuğa bulaşmasını önleyebiliyoruz. Fakat bu tedaviye ekonomik sebeplerle hastaların yalnızca yüzde 36’sı ulaşabiliyor” diye konuştu.

 

KADIN-ERKEK EŞİTSİZLİĞİ

Kadınların sosyal hayata ve iş yaşamına katılımı ile ilgili sorunları da dile getiren Prof. Dr. Akın, dünya genelinde ulusal parlamentolardaki kadın vekil oranının yüzde 20, bakan oranının yüzde 17, devlet başkanı yada başbakanlıkta bu oranın yüzde 4 olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Akın, “2013 yılı verilerine göre kız çocuklarının eğitimi problem olmaya devam ediyor. Türkiye’de hiç okula gitmemiş kız çocuklarının oranı yüzde 28 iken bu oran erkeklerde yüzde 16. Ayrıca erken yaşta evlilik ve kadına yönelik şiddette günümüz gerçeği olmaya devam ediyor. Elbet bu şiddet olayları ve çocuk gelinler meselesi bir anda patlamadı. Fakat artık bunlar kayıt altına alınıyor. Türkiye bu sebeplerle toplumsal cinsiyet uçurumunda 136 ülke içerisinde 120. sırada” dedi.

1.Ulusal Kadın Hastalıkları ve Ana Çocuk Sağlığı Kongresi iki gün boyunca çeşitli başlıklar altında Muhittin Erel Amfisi’nde devam edecek.