29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Ağrısız, sızısız diş çekimi artık mümkün

İzmir'de artık kamu hastanelerinde genel anestezi ile diş tedavileri yapılabilinecek. İzmir İli Kuzey Genel Sekreterliği çatısı altında, tam teşekküllü ameliyathane şartlarında, genel anestezi ile diş çekimi, diş eti tedavisi, diş dolgusu, kanal tedavisi ve benzeri tedaviler uygulanmaya başlandı. Böylelikle cerrahi girişim için bekleyen diş hastalarının da ameliyathane problemleri çözülmüş oldu.

3 Şubat 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Ağrısız, sızısız diş çekimi artık mümkün
İzmir'de uzun süredir cerrahi girişim gerektiği için bekleyen diş hastalarının yaşadıkları sıkıntılar sona erdi. Çeşitli nedenlerle diş tedavileri yapılamayan çocuklarda ve erişkinlerde, genel anestezi kullanımı hem bireylerin hem de ailelerin hayatını kolaylaştırıyor. Genel anesteziyle, çürük dişlerin tedavisinden, koruyucu uygulamaya kadar tüm işlemler tek seansta gerçekleştiriliyor ve bu sayede hem ailenin hem de bireyin tedavi sürecinde yıpranması engellenmiş oluyor.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İzmir Kuzey Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, genel sekreterlik bünyesinde çalışan Karşıyaka, Bornova ve Alsancak Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri'nin bölge hastaneleri ile protokol anlaşması yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, "Bu protokollerle birlikte, her üç ağız ve diş sağlığı merkezimizin cerrahi girişim için ihtiyaç duydukları ameliyathane sorunları çözülmüş oldu. Bunun ilk meyvelerini Karşıyaka Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde Başhekim Özkan Saracalıoğlu ile birlikte hayata geçirdik. Önümüzdeki günlerde, ilimizde cerrahi girişim bekleyen diş hastalarımız, bölgelerindeki ağız ve diş sağlığı merkezlerine müracaatları ve randevu almaları durumunda cerrahi girişimleri yapılacaktır" diye konuştu. Prof. Dr. Dilek "Genel anesteziye ihtiyacı olan hastaların ağız ve diş sağlığı problemlerinin gidermek için bakanlığımızın ağız diş sağlığı merkezlerinin devlet hastanesi ile protokol yapıp, ameliyathane şartlarında diş tedavilerini sağlamak amacıyla başlattığı çalışmalar çerçevesinde, Karşıyaka Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve Çiğli Devlet Hastanesi arasında yapılan protokol ile İzmir İli Kuzey Genel Sekreterliği çatısı altında, tam teşekküllü Ameliyathane şartlarında diş çekimi, diş eti tedavisi, diş dolgusu, kanal tedavisi ve benzeri tedaviler uygulamaya başlanmıştır" diye konuştu.

GENEL ANESTEZİLİ DİŞ TEDAVİSİ ÖNCELİKLE KİMLERE UYGULANIR
Genel anestezili diş tedavisi, fiziksel engelli çocuklara ve erişkinlere, zihinsel engelli çocuklara ve erişkinlere, Restoratif veya cerrahi tedaviye gereksinimi olan ancak akut enfeksiyon, anatomik varyasyonlar veya alerji nedeniyle lokal anestezi uygulanamayan çocuklara ve erişkinlere, acil tedaviye gereksinimi olmasına rağmen iletişim kurulamayan çocuklara ve erişkinlere, biberon çürüğü veya erken dönem çocukluk çağı çürükleri adı verilen yaygın çürüklere sahip olan küçük yaştaki çocuklara, genel anestezi yapıldığı takdirde tıbbi risklerin azalacağı (bazı kalp hastalıkları gibi sistemik hastalıkları olan) çocuklara ve erişkinlere, lokal anestezi ile tek seansta yapılması mümkün olmayan birçok cerrahi işlemin kısa sürede (2-3 saat) genel anestezi altında yapılmasını isteyen hasta grubuna hizmet verilmektedir.