29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Ege Üniversitesi Dünya klasmanında

Türkiye'de yapılan çeşitli değerlendirmelerde üst sıradan inmeyen Ege Üniversitesi, Hollanda'nın Leiden Üniversitesi'nce yapılan 'Dünyanın en iyi 500 Üniversitesi' sıralamasında da bu listeye giren 6 Türk Üniversitesi arasında bulunması büyük sevinç yarattı.

İZMİR/STAR22 Nisan 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Ege Üniversitesi Dünya klasmanında
6 Türk Üniversitesi içinde kriterlerin ikisinde ülke ikincisi, ikisinde ülke üçüncüsü ve birinde ülke altıncısı olan Ege Üniversitesi "Doğal Bilimler ve Mühendislik alanlarında ülke birincisi. Matematik ve Bilgisayar Bilimlerinde Dünya onunculuğuna kadar yükselebilen tek Türk Üniversitesi ünvanını da kazanan Ege Üniversitesi'ni 20'nci sırada Gazi, 278'nci sırada ODTÜ, 363'de Hacettepe, 437'nci sırada Ankara Üniversitesi izliyor.

HEDEF İLK 100
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz dünya çapında yapılan değerlendirmenin sonuçlarından çok memnun olduğunu ifade ederek, "Temel 5 alan içinde dünyada 10'ncu sıraya kadar yükselebilen tek üniversitenin Ege Üniversitesi olması mutluluğumuzu bir kat daha arttırdı. Hedefimiz bütün alanlarda dünyanın 100 üniversitesi arasına girmekti. Bir dalda hedefimizi de aşarak 10'uncu olduk. Şimdi sıra diğer alanlarda. Tüm arkadaşlarımın çabalarını ve başarılarını kutluyorum. Leiden Üniversitesi'nin değerlendirmelerine göre dünyanın en iyi 500 Üniversitesi arasında Ege, ODTÜ, Gazi, Hacettepe, İstanbul ve Ankara Üniversiteleri var. Arzumuz bu sayının da artması ilk 500'de daha çok Türk Üniversitesi olması" diye konuştu.

EGE ÜNİVERSİTESİ'NİN DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE DURUMU
Ege Üniversitesi Leiden Üniversitesi'nin değerlendirmelerine göre Matematik ve Bilgisayar Bilimlerinde Dünya 10'uncusu; Doğal Bilimler ve Mühendislikte 322, Sosyal ve Beşeri Bilimlerde 385, Yaşam ve yer Bilimlerinde 473, Biyomedikal ve Sağlık Bilimlerinde 484'ncü sırada.

Türk Üniversiteleri arasında "Matematik ve Bilgisayar" alanında Ege Ünivesitesi Türkiye birincisi. Bu alanda Gazi Üniversitesi ikinci, ODTÜ üçüncü, Hacettepe dördüncü, Ankara Üniversitesi beşinci sırada.

Dünyada en çok atıf alan üniversitelerin Türkiye sıralamasında ODTÜ 1., Ege Üniversitesi 2., Gazi Üniversitesi 3., Hacettepe Üniversitesi 4., İstanbul Üniversitesi 5. ve Ankara Üniversitesi altıncı sırada.

Yayın başına düşen ortalama atıf sayısında ODTÜ birinci sırada. ODTÜ'yü Hacettepe, Ege, İstanbul, Gazi ve Ankara Üniversiteleri izliyor.

Normalizasyon yapılmış yayın başına düşen ortalama atıf sayısında yine ODTÜ 1., Ege Üniversitesi 2. sırada. Ege Üniversitesini Gazi, Hacettepe, İstanbul ve Ankara Üniversiteleri takip ediyor.

Üretilen toplam yayın sırasında dünyada 249 sırada yer alan yayın sırasıyla İstanbul Üniversitesi birinci, 279'ncu sıradaki Hacettepe ikinci, 305'nci sıradaki Ege üçüncü, 309'ncu sıradaki Gazi dördüncü, 339'ncu sıradaki Ankara beşinci, 410'ncu ODTÜ altıncı.