27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Egeli Pepe Sağlığına Kavuştu

Doğuştan böbrek hastası olan; ancak hastalığı 1,5 yaşında iken teşhis edilen minik Yunus, annesinden alınan böbrekle sağlığına kavuştu.

GÖKÇE KIRTILOĞLU2 Ocak 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
 Egeli Pepe Sağlığına Kavuştu
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleşen ameliyat için ufacık bir tereddüt dahi yaşamadığını ifade eden anne Meryem Keskin, "Çocuğumun hayatını kurtaracağımı düşününce hiç tereddüt yaşamadan böbreğimi verdim. Başkası olsa belki tereddüt yaşardım; ama insanın kendi canı olunca bir an önce iyileşsin diye her şeyi yapıyor. İnşallah uzun ömür bir sıkıntısı olmadan yaşar. Artık diyalize girmiyor, kendi kendine yiyip içebiliyor. Bundan daha güzel bir şey olamaz" dedi.

Temmuz ayında ameliyat olan 3 yaşındaki Yunus Emre Keskin'in durumu giderek daha iyi hale geliyor. Doktorlar ve hemşirelerin, çizgi film karakteri Pepe'ye benzerliği yüzünden Yunus Emre'ye 'Küçük Pepe' diye seslenirken Yunus Emre'de Pepe oyuncağını bir an olsun elinden bırakmıyor. Minik Yunus Emre'nin ameliyatını yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun da hastanın durumunun giderek daha iyi olduğunu ve sağlık problemi olmadığını söyledi.

PROF. DR. CÜNEYT HOŞCOŞKUN, "KOL, BACAK VE YÜZ NAKİLLERİ, ORGAN NAKLİ DEĞİL"
Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, son zamanlarda kol ve bacak nakillerinde yaşanan olumsuz bazı gelişmelerin insanların organ bağışı yapmasına olumsuz etki yapıp yapmadığı konusundaki soruya, "Bunların olumsuz etkisi olmuştur. Aslında onlar organ nakli değildir. Bunlar organ nakli çerçevesinde ele alınmamalıdır. Burada büyük bir yanlışlık yapılıyor. Organ nakli, hayatın devam ettirilmesinin mümkün olmadığı durumlarda tek seçenek olarak organın bir başkasından alınması ile yapılan işlemdir. Kalbi, karaciğeri böbreği olmayan insanlar yaşayabilir mi? Oysa kolu, bacağı ya da yüzü olmayan kişiler yaşayamayacak insanlar değildir" şeklinde cevap verdi.

Organ nakli yapılan insana yabancı bir doku aktarıldığını ve bu dokunun vücut tarafından reddedilmemesi için bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların verildiğinin de altını çizen Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, " Bu ilaçlar birçok riski barındırır. Başta kanserinde aralarında bulunduğu pek çok yan etkiye sebep olabilir. Kol bacak nakli ile organ nakli karıştırılmamalı" diye konuştu.