27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

EKONOMİ BAKANI ZEYBEKCİ İZMİR'E GELDİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci İzmir programı kapsamında havaalanında İzmir'in önde gelen iş adamları tarafından karşılandı.

İZMİR/STAR19 Eylül 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
EKONOMİ BAKANI ZEYBEKCİ İZMİR'E GELDİ
Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulları Başkanları, kamuoyunda "Torba Yasa" olarak bilinen yasanın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi konusundaki destekleri için Ekonomi Bakanı'na teşekkürlerini arz ettiler. 
 
Bakan Zeybekci Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir'deki Sivil Toplum Kuruluşları'nın Yönetim Kurulu Başkanlarıyla beraber ESBAŞ'ın Yeni Dönemde Türkiye-ABD-AB Perspektifi Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı  (TTIP) Fırsatlar ve Riskler Konferansı'na geçti. Konferans sonrasında İzmir Ticaret Borsası'nda Pamuk Korbeyi ve Üzüm Seansı Toplantısı'na katıldı.
 
Program kapsamında öğle yemeğinde İzmir'deki Sivil Toplum Kuruluşlarının Yönetim Kurulu Başkanları ve medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleri ve temsilcileriyle bir araya gelen Zeybekci, Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin Gümrük Birliği ve Avrupa Birliği konusunda görüşlerini bildiren Zeybekci, TTIP konusunda Türkiye olmadan hareket edilmemesi gerektiğini ve bu konuda yoğun görüşmelerin yaşandığını ifade etti. Türkiye'nin çaresizce beklemeye uygun bir genetik yapısı olmadığını, Japonya'yla Serbest Ticaret anlaşması üzerine görüşmeler yapıldığını ve 2015 sonuna doğru sonuçlanmasını beklediklerini de kaydeden Zeybekci, Kore ve Malezya'yla da Serbest Ticaret Anlaşmalarının hali hazırda imzalandığını hatırlattı. Bakan Zeybekci, "TTIP'de Türkiye olarak mutlaka yer alacağız. Türkiye, dünyanın değişen ekonomisinde elini güçlendirmek için emin adımlarla ilerledi. Son 10 yılda ihracatımız 35 milyar dolardan, bugün itibariyle 157 milyar doların üzerine çıkardı. Avrupa'nın 6. büyük ekonomisiyiz, dünyada milli gelirine göre 17. büyük ekonomi olduk. Türkiye edilgen bir ekonomi olmaktan çıktı, tüketim alışkanlıklarının ve ağlarının başkalarının elinde olduğu dünyada Türkiye kendini geliştirerek bu duruma geldi. Türkiye sürdürülebilir enerji piyasasında etkin olması gerektiğini biliyor" şeklinde konuştu. 
 
ZEYBEKCİ: "YAŞ ÜZÜME ve TERMAL SAĞLIK TURİZMİNE TEŞVİK VAR"
Bakan Zeybekci, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleri ve temsilcileriyle görüşmesi sırasında, yaş meyve sebze ihracatının artırılmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtterek, "Yaş üzüm ihracatına 80 lira destek veriyorduk, bu destek 130 liraya çıkıyor. Bu durum üreticinin fiyatlarına da olumlu yönde yansıyacaktır." Yatırım teşvikleri konusunda İzmir'in avantajlarını iyi tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Zeybekci, İzmir'in özellikle termal sağlık ve turizmle ilgili gelişmesinin ve bu yönde yatırımların yapılmasının gerekliliğini, İzmir'in termal ve sağlık turizm açısından çok değerli bir noktada olduğunu da kaydetti.    
 
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erkan Zandar, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Sertbaş, Ege Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi, Ege Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhammet Öztürk, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedri Girit, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Yaş Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Uygun Bakan Zeybekci'ye programlarında eşlik etti. Programlar esnasında Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk torba yasanın yürürlüğe girmesi nedeniyle duydukları memnuniyeti belirtti ve Başkanlar Kurulu adına Bakan Zeybekci'ye teşekkürlerini arz etti.