26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Nysa Antik Kenti’nden taban mozaiği çıktı

Helenistik dönemde kurulan, Roma ve Bizans dönemlerinde yoğun olarak yerleşim gören ve antik dönemin ticaret güzergahları üzerinde yer alan Nysa Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları sürüyor. Meclis binası, agora, forum, çarşı bazilikası, tüneller ve köprülerin açığa çıkarıldığı antik kentte devam eden çalışmalarda önemli kalıntılara rastlanıyor.

23 Eylül 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Nysa Antik  Kenti’nden taban  mozaiği çıktı

ZİYARET ETTİLER

Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle yürütülen çalışmalara 1998 yılından bu yana Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı destek veriyor. Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti ve Yaşar Holding yöneticileri, Nysa Antik Kenti’ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında Kazı Başkanı Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner’den bilgi aldı. 

4. YÜZYILA AİT

Kazı çalışmalarının bu yıl kentin batı yakasında yoğunlaştığına dikkati çeken Öztaner, 25 metre uzunluğunda 5 metre genişliğinde bir salonun taban mozaiğinin bulunduğunu belirterek, “Mozaikli yapı, 25 metre uzunluğunda 5 metre genişliğinde büyük bir salon ve ona açılan mekanlarda taban döşemelerinde açığa çıkıyor. Mozaik döşeme milattan sonra 4. yüzyıl Geç Roma dönemine ait. Söz konusu mozaiklerin güneyindeki hamam ve batısında yer alan Roma villasıyla bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. O alanda çalışmalar önümüzdeki yıllarda da devam edecek” dedi.