29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Radyoterapi korkulacak bir yöntem değildir

Yapılan araştırmalara göre, meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak dikkat çekerken, her yıl 1.4 milyon kadının meme kanseri teşhisi konulduğu belirlendi.

23 Ekim 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Radyoterapi korkulacak bir yöntem değildir

Uzmanlara göre özellikle anne, teyze ya da kız kardeşinde meme kanseri görülen kadınların daha çok risk altında olduğu belirlenirken, erken teşhisin bu hastalığın tedavisinde büyük önem taşıdığı tespit edildi. Ülkemizde her 30 kadından biri meme kanseri yüzünden hayatını kaybederken, yaş arttıkça meme kanseri riskinin de yükseldiği saptandı.

HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Tüm dünyada Ekim Ayının “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olması sebebiyle DEÜ Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Görken, meme kanseri olan kadınların en çok endişelendikleri tedavi yöntemlerinden biri olan  Radyoterapi hakkında öncesi ve sonrasında tedavi ve beslenme olarak şu bilgileri verdi: “Meme kanserinde radyoterapi (RT), memenin alındığı (mastektomi) sonrasında uygulanabilir. Memenin  korunduğu cerrahi (MKC) girişimler sonrasında her durumda tüm meme dokusu ışınlanır. Kanserli hücreler koltukaltı lenf düğümlerine yayılmışsa meme dokusu bu lenfatik bölgelerin de ışınlanması gerekmektedir. Mastektomi ameliyatlarından sonra ise bazı özel risk faktörlerinin varlığında göğüs duvarı ve/ veya çevre lenfatik alanlara radyasyon tedavisi uygulanmaktadır.”

4, 6 YA DA 8 KUR

“Radyoterapi; iyonlaştırıcı radyasyon kullanarak  (yüksek enerjili X ışınları) genellikle malign (iyi huylu olmayan) tümör hücrelerinin öldürülmesi işlemidir. Radyasyonun dozu, uygulama süresi ve uygulama alanı kontrollüdür. Radyasyon tedavisine cerrahi sonrası yara iyileşmesini takiben başlanabilir, bu genelde 4 haftalık bir süreyi ifade etmektedir. Hastaya eğer kemoterapi uygulanması gerekiyorsa önce 4, 6 veya 8 kür olarak kemoterapi uygulanır ve sonrasında radyoterapi uygulamasına başlanır. Kemoterapi uygulanmayacak ise, cerrahi girişim sonrası yara iyileşmesini takiben radyasyon tedavisine başlanabilir. Meme kanserinin tedavisinde sıklıkla uygulanan hormonoterapi ise genellikle radyasyon tedavisi ile birlikte uygulanabilmektedir.

BUL BOLU SU İÇİN

Radyasyona bağlı olarak gelişen yan etkiler erken ve geç yan etkiler olarak iki gruba ayrılır. Erken yan etkiler;  tedavi sırasında genelde 2. haftadan sonra ortaya çıkan ve tedavi bitiminden sonraki 2 hafta içinde azalarak iyileşen yan etkilerdir. Bunlar genelde cilt yan etkileridir. Tedavinin 2. haftasından itibaren deride kızarıklık, hafif ödem görülebilir. Tedavinin sonuna doğru derideki kızarıklık belirginleşir, soyulma, sulanma ve cilt renginde koyulaşma ortaya çıkabilir.En iyi nemlendirici sudur, hastalara tedavi boyunca bol su içmeleri önerilmelidir. Erken yan etkiler geçicidir.”