28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Sürekli: Güçlü iktidar güçlü Türkiye

Yeni Hükümet Sistemi'nde cumhurbaşkanının attığı her imzadan sorumlu olacağını söyleyen AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, “Yeni sistem cumhurbaşkanını yargılanabilir hale getiriyor” diye konuştu.

26 Mart 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Sürekli: Güçlü iktidar güçlü Türkiye

Yoğun referandum mesaisine Bornova ve Kemalpaşa ilçelerinde devam eden Sürekli, ilk olarak AK Parti Bornova İlçe Başkanı Arslan Keskin ile birlikte Gazi Esat Yaz’ı evinde ziyaret etti. Sürekli daha sonra Kazım Dirik Mahallesindeki ev ziyaretinde vatandaşlarla bir araya gelerek anayasa referandumu hakkında soruları yanıtladı.  

Kemalpaşa Atatürk Mahallesinde gerçekleştirdiği kahvehane ziyareti sırasında yönetimde çift başlılığın yıllarca Türkiye’yi zora soktuğunu dile getiren Sürekli, “Cumhurbaşkanı ve Başbakanın yetkileri birleştiriliyor ve Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor. 

Bu sayede Cumhurbaşkanları ve Başbakanlar arasında geçmişte yaşanan türden siyasi gerilim ve krizler tarihe karışıyor. Artık Milli Güvenlik Kurulunda anayasa fırlatma ve bunun gibi demokrasi dışı hareketler yaşanmayacak. Daha istikrarlı olduğunu her maddesinden anlayabileceğimiz bu yönetim sistemi sayesinde karar mekanizması da hız kazanacak. Hızlı karar demek hızlı icraat demek, reformlar yapan bir yönetim modeli demektir” diye konuştu. 

Yeni sistemde Cumhurbaşkanına verilen yetkilerin gözü kapalı verilmediğini, Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar sorumlu tutulacağının altını çizen Sürekli, “Mevcut anayasada Cumhurbaşkanı denetlenemiyor ve soruşturulamıyor. Vatana ihanet suçu dışında yargılanamayan Cumhurbaşkanını yeni anayasa ile soruşturulabilir ve yargılanabilir kılıyoruz. Ayrıca verdiği her vaatten ve attığı her imzadan sorumlu olacak olan Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açıldığında erken seçim kararı alamıyor” dedi.

HERKES KENDİ İŞİNİ YAPACAK

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin en yaşanabilir döneminin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle geleceğini kaydeden Sürekli şöyle devam etti: “Millet bir sandıkta iki iş yapıyor. Meclisi, vekilleri bir de ülkeyi yönetecek olanı seçiyor. Ülkeyi yönetecek Cumhurbaşkanı, kanunları yapacak olan da milletvekilleridir. Seçilen Cumhurbaşkanını denetleyecek de yine milletin vekilleridir. Yapılacak bu değişiklikle yasama, yürütme ve yargı tam anlamıyla birbirinden ayrılacak ve herkes kendi işini yapacak. Meclis asıl işi olan yasama görevini yerine getirecek böylece daha etkili işlere imza atacak. Bunun yanında hükümet yürütme görevini icra edecek. Kısacası herkes kendi işini yapacak.”