29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Yeni kan ürünleri hastaların hizmetinde

İzmir'deki 5 adet bölge kan merkezinden birisi olan Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kan Merkezi, 3 adet yeni kan ürününü hastaların kullanımına sundu.

9 Ekim 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yeni kan ürünleri hastaların hizmetinde
İZMİR/STAR

Özellikle hematoloji ve onkoloji hastalarının ihtiyacını karşılamak üzere hastane kan merkezinde üretilen kriopresipitat, lökosit filtreli eritrosit süspansiyonu, havuzlanmış trombosit süspansiyonu adlı kan ürünleri, kan merkezindeki büyük bir eksikliği giderdi.

Kan merkezi sorumlusu Uzman Doktor Berrin Uzun, bu çalışmaların yanında merkezde anne karnındaki bebeğe kan verilmesi işleminin gerçekleştirildiğini ve işlem için gerekli kan, hastanenin kan merkezinde hazırlandığını belirtti.

VATANDAŞLARA DÜZENLİ KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI
Hazırlanmaya başlayan yeni kan ürünleri ile kan merkezlerinin iki kat daha fazla çalışır duruma geldiğini belirten Uzman Dr. Uzun, "Bilimsel olarak kan verme süresi erkeklerde 12 haftada bir (senede 4 kere), bayanlarda ise 16 haftada bir (senede 3 kere) olarak belirlenmiştir. 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilerden kan bağışı alınamamaktadır. Hastanemizdeki yüksek hasta kapasitesi nedeniyle kan ihtiyaçlarımız sürekli artmakta olduğundan tüm vatandaşlarımızı düzenli kan bağışı yapmaya davet ediyoruz" dedi.

Yoğun bir birim olmasına rağmen çalışan herkesin büyük bir özveri ile çalıştığını söyleyen Dr. Uzun; doktor zorunlu meslek sigortasının kan merkezi işlemlerini kapsamadığını ancak buna rağmen merkezlerde çalışan doktorlar dahil tüm sağlık personelinin dikkatli ve özenli çalıştığını vurguladı.