28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

2018 ALES puan hesaplama nasıl yapılır

ALES puan hesaplama nasıl yapılır? Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.

1 Ekim 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
2018 ALES puan hesaplama nasıl yapılır

ALES'TE BAŞARI İÇİN KAÇ PUAN ALINMALIDIR?

•  Yüksek lisans ve doktora için başarı puanı en az 55 olarak belirtilmekle birlikte üniversiteden üniversiteye göre bu puan değişmektedir.

 

•  Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ÖSYM tarafından yapılacak sınavda 100 üzerinden en az 70 puan almak gerektiği hükmü getirilmiştir

ALES/3 NE ZAMAN?

2018 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018-ALES/3 Sonbahar Dönemi) 18 Kasım 2018 tarihinde 81 il merkezi ile Lefkoşa’da (sadece Sonbahar Dönemi Sınavı)  uygulanacak.

ALES/3 (SONBAHAR) GEÇ BAŞVURU GÜNÜ VE SINAV ÜCRETİ: 10 Ekim 2018, 150,00 TL (Sınav ücreti aynı gün ödenir.)

ALES-2 sınavı puan hesaplama nasıl olacak?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

 

 

 

 

 

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır. Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

 

 

ALES : Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı

AP : Adayın ağırlıklı puanı

X : Ağırlıklı puanların ortalaması

S : Ağırlıklı puanların standart sapması

B : Ağırlıklı puanların en büyüğü

 

ALES nedir, ALES puanı ile ne işe yarar?

ÖSYM tarafından düzenlenen , öğretim üyesi dışındaki akademik kadrolara (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman,uzman gibi) yapılan alımlarda ALES sınavından alınan puan şartı vardır. Lisans eğitiminin ardından tezli yüksek lisans eğitimine başlanmak istendiği takdirde ALES sınavına girilir ve sınavdan aldığınız puan dikkate alınır. Tezsiz yüksek lisans eğitiminde ALES şartı aranmaz. Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurtdışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gidecek adayların seçiminde de ALES puanı şartı aranır.

 

ALES KPSS’nin aksine bilgi ağırlığı olmayan, analitik düşünmeyi esas alan bir sınavdır. Soruların bilgi ağırlıklı olmaması birçok kişi tarafından kolay olarak yorumlanabilir fakat soru tarzlarına alışılmadığı takdirde sınavda başarılı olunması oldukça zordur. Sözel 1 ve Sözel 2 kısımlarında sözel mantık soruları varken, Sayısal 1 ve Sayısal 2 kısımlarında sayısal mantık soruları yer alır. Bu mantık soruları ilk bakışta oldukça zor görünse de tablo çizme mantığı kavrandığı zaman oldukça basitleşecektir.