26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

2018 DGS ne zaman yapılacak?

2018 DGS sınav giriş yerleri açıklandı mı? DGS ne zaman yapılacak? DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak?

10 Temmuz 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
2018 DGS ne zaman yapılacak?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sınav yerleri, ÖSYM AİS sayfasında açıklanacağı tarih gündemde. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 21 Temmuz 2018 tarihinde yapılacak sınava dair bilgiler haber içeriğinde. İçerikte: Sınav yerleri (giriş belgesi), sınav tarihi, DGS kılavuzu, sınav sorularının yayınlanacağı tarih aralığı ve sınav sonuçları açıklanacağı tarih bulunuyor.

Herhangi bir üniversitenin ön lisans bölümlerinden mezun olmuş ya da olabilecek durumdaki öğrencilerin katılabildiği, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen çoktan seçmeli sınava Dikey Geçiş Sınavı denilmektedir. 4 yıllık üniversite lisans bölümlerine geçiş yapmak isteyen adaylar için en kolay yol DGS’ye girmektir. Dikey Geçiş Sınavı 60 matematik, 60 Türkçe olmak üzere toplam 120 sorudan oluşur ve sınav süresi 150 dakika yani 2 saat 30 dakikadır. Adayların bu sınavı tercih etmesinin en önemli sebeplerinden birisi de DGS müfredatında yer alan konular daha azdır. Sorumlu olunan dersler sadece Matematik ve Türkçe’dir.

DGS SINAV GİRİŞ BELGESİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

DGS sınav giriş belgesi, sınavdan 10 gün önce ÖSYM AİS sayfasında yayınlaması bekleniliyor. Sınav 21 Temmuz 2018 tarihinde yapılıyor. Belge 11 Temmuz 2018 Çarşamba günü kurumun resmi web sayfasında yayınlanması tahmin ediliyor.



DGS SINAV YERİ NASIL ÖĞRENİLİR? (QR KOD AÇIKLAMASI)

Sınav merkezinin sayfasında sınav yeri nasıl öğrenilir sorusuna şu açıklama yapıldı: Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacı ile önceden gidip görmesi sınav günü adaya kolaylık sağlayacaktır. Bu nedenle adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacı ile sınav gününden önce gidip görmesi önerilmektedir. 3 Sınava Giriş Belgeleri üzerinde adayların sınava gecikmelerini önlemek amacıyla sınav binalarının konum bilgilerinin yer aldığı Quick Response Code (QR kod) yer alacaktır.

Adaylar, Sınava Giriş Belgeleri üzerine yerleştirilen QR kod sayesinde sınava girecekleri binanın konumunu kolaylıkla öğrenebileceklerdir. Bu sistemi kullanabilmek için QR kod okuyucu programlarından herhangi birinin yüklü olduğu cep telefonunun kamerasından, Sınava Giriş Belgesi çıktısı üzerindeki kod parçacığını okutmak ve okuyucu yazılımın ilgili linki açmasına izin vermek yeterlidir. Bu özelliği kullanarak adaylar, sınav binalarına ulaşım yollarını ve sürelerini kolaylıkla görebilecektir.

Önlisans eğitimini tamamlayıp lisans eğitimine devam etmek isteyen veya AÖF ile açıktan okumak isteyenlerin girdiği sınav olan DGS'ye geri sayım başladı.

2018 DGS sınav yerlerinin ne zaman belli olacağına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmamasına karşın temmuz ayının ikinci hafta açıklanması bekleniyor.

120 SORU OLACAK

DGS'de 120 soru yer alacak. Sınav süresi, 150 dakika (2,5 saat) olacak. Kılavuzda yer alan açık öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenlerin de  bu sınava girmesi şart. Dikey geçiş sınavında 4 yanlış soru 1 doğru cevabı götürecek. Bu yüzden DGS sınavında emin olmadığınız soruları yanıtlamayın.

DGS SINAV TARİHİ VE SINAV SORULARININ YAYINLANMASI NE ZAMAN?

DGS sınav tarihi, 21 Temmuz 2018 Cumartesi günü saat 10:15’te yapılacak. Sınav süresi 150 dakika olarak açıklanırken, ÖSYM’nin geçen sene başlattığı 15 dakika kuralı, bu sınavda da uygulanması bekleniliyor. DGS soruları ne zaman yayınlanacak sorusunun cevabı net değil! Sınav günü veya sınavdan birkaç gün soruların yayınlanması tahmin ediliyor.

DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM sınav takvimi 2018 sayfasında kurum DGS sonuçları ne zaman açıklanacak sorusuna cevap veriyor. Buna göre; sonuçlar 16 Ağustos 2018 Perşembe günü kurumun ‘sonuç’ sayfasında yayınlanacak. Sonuçların açıklanacağı saat konusunda resmi bir açıklama yapılmadı.



DGS sınav giriş belgesi, sınavdan 10 gün önce ÖSYM AİS sayfasında yayınlaması bekleniliyor. Sınav 21 Temmuz 2018 tarihinde yapılıyor. Belge 11 Temmuz 2018 Çarşamba günü kurumun resmi web sayfasında yayınlanması tahmin ediliyor.

DGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar Tablo-A’da yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.

DGS ÇÖZÜMLÜ ÇIKMIŞ SORU VE CEVAPLARI!

2017 DGS ÇIKMIŞ SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

2016 DGS ÇIKMIŞ SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

2015 DGS ÇIKMIŞ SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

2014 DGS ÇIKMIŞ SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

2013 DGS ÇIKMIŞ SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

2012 DGS ÇIKMIŞ SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

2011 DGS ÇIKMIŞ SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

2010 DGS ÇIKMIŞ SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

2009 DGS ÇIKMIŞ SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ...