30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

ATA AÖF mezuniyet sisteme ne zaman düşer? ATA AÖF mezun olduğumu nasıl öğrenebilirim?

ATA AÖF güz dönemi final sınav sonuçları erişime açıldı. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi ATA AÖF 2022 - 2023 Akademik Yılını başarıyla bitiren öğrenciler ise mezun olmaya hak kazandı. ATA AÖF'te Öğrenim gördüğü eğitim-öğretim programında yer alan bütün şartları yerine getirerek mezuniyet hakkı kazanan öğrencilere verilmek üzere diplomalar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından hazırlanır. Peki ATA AÖF mezun olduğumu nasıl öğrenebilirim? ATA AÖF mezuniyet sisteme ne zaman düşer? İşte detaylar...

15 Ocak 2023 Pazar 13:12 - Güncelleme:
ATA AÖF mezuniyet sisteme ne zaman düşer? ATA AÖF mezun olduğumu nasıl öğrenebilirim?

Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi final sınavlarının açıklanmasıyla birlikte dersleri tamamlayan öğrenciler, "ATA AÖF mezun olduğumu nasıl öğrenebilirim?" sorusuna yanıt aramaya başladı. ATA AÖF mezuniyet için kaç kredi gerekli? İşte ATA AÖF mezuniyet şartları ve diploma ile ilgili ayrıntılar

ATA AÖF MEZUN OLDUĞUMU NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

ATA AÖF Final sınavları sonucunda diploma almaya hak kazanan öğrencilerin mezuniyet işlemleri Fakülte tarafından tamamlanarak diplomaları, OBS de kayıtlı adreslerine PTT kargo ile gönderilecektir. Bu süreçte öğrencilerin OBS'de bulunan evrak teslim adreslerini güncellemeleri gönderim sürecinin aksamaması açısından önem arz etmektedir. Bunun dışında diploma gönderimi veya mezuniyet işlemlerinin başlatılması ile ilgili herhangi bir işlem yapılması gerekmemektedir.

ATA AÖF'ten mezun olup olmadığınızı, Atatürk Üniversitesi E-Hizmetler üzerinden E-devlet şifrenizle giriş yaparak Mezun Bilgi Sisteminden öğrenebilirsiniz.

Mezuniyet işlemleri tamamlanan öğrenciler, E-Devlet Kapısı üzerinden alacakları elektronik imzalı mezuniyet belgesini iş, sınav vb. başvurularında kullanabilirler.

Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'nde kayıtlı olduğu programında verilen tüm dersleri alıp, ve dersleri başarıyla tamamlayan, FF notu olmayan, AGNO'su en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciye, kayıtlı olduğu programın ait diploma verilir.

Öğrenim gördüğü eğitim-öğretim programında yer alan bütün şartları yerine getirerek mezuniyet hakkı kazanan öğrencilere verilmek üzere diplomalar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından hazırlanır.

ATA AÖF MEZUNİYET SİSTEME NE ZAMAN DÜŞER?

Öğrencinin mezuniyet tarihi, başarılı olduğu son sınavının yapıldığı gündür. Ancak, bu tarihe kadar staj, endüstriye dayalı öğretim, bitirme ödevi, bitirme projesi, bitirme tezi, diploma çalışması, arazi çalışması ve diğer sebeplerle mezun olamayan öğrenciler, bu çalışmaların tamamlanarak kabul edildiği tarihte mezun olur.

ATA-AÖF MEZUNİYET İÇİN KAÇ KREDİ GEREKLİ?

ATA AÖF Fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulları, her bölüm/anabilim dalı/programından mezuniyet için gerekli toplam kredi saatleri ile AKTS'lerini aşağıda yer alan miktarlar dâhilinde kendi eğitim-öğretim ve sınav uygulama esaslarında belirlerler.

Öğrenim Seviyesi - Kredi (Ortak Zorunlu Dersler Hariç) - AKTS (Ortak Zorunlu Dersler Dâhil)

Önlisans - 80 ± 20 - 120

Lisans - 150 ± 30 - 240

Yüksek lisans düzeyinde bütünleşik programlar (Diş Hekimliği, Eczacılık ve Veteriner Hekimlik ile Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Programları) - 200 ± 50 - 300

Mezuniyet AGNO baraj sınavı: Mezuniyet durumuna gelmiş, ancak AGNO'ları 2,00'dan düşük olan öğrencilere AGNO'larını 2,00 veya üzerine çıkarmaları için son dört yarıyıla ait derslerden en çok dört ders için yapılan sınavlardır. Bu durumdaki öğrencilerin öncelikli olarak sınavlarına girecekleri dersler ilgili yönetim kurullarınca karara bağlanır.

Mezuniyet durumuna gelen öğrencinin AGNO'su 2,00 ve daha yukarı ise bu öğrencinin DC ve DD harf notu aldığı dersler başarılı sayılır. Mezuniyet öncesi yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir.

FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır.

ATA AÖF DİPLOMA ŞARTLARI

(1) Bu Yönetmelikte belirlenen kapsam ve koşullarda önlisans programlarından mezun olabilmek için 120 AKTS, lisans programlarından mezun olabilmek için 240 AKTS, diş hekimliği, eczacılık ve veteriner hekimlik ile orta öğretim alan öğretmenliği programlarından mezun olabilmek için 300 AKTS ders alarak başarı ile tamamlayan ve AGNO'su en az 2,00 olan öğrencilere o programın önlisans veya lisans diploması verilir.

(2)Mezuniyet durumuna geldiği halde AGNO'sunu yükseltmek isteyen öğrenciler, diğer öğrencilerin tabi oldukları mevzuat hükümlerine göre öğrenimlerine devam edebilirler.

(3)Mezuniyet aşamasına gelen ve FF notu almadıkları halde AGNO'ları 2,00'ın altında olan öğrenciler, önlisans programlarında son iki yarıyıl, lisans programlarında ise son dört yarıyılda/iki yılda aldığı derslerin en çok dördünden mezuniyet AGNO baraj sınavına girerler.

Öğrenciler bu sınav haklarını, ilgili yönetim kurullarının uygun göreceği tarihlerde kullanır. Bu sınava girmeyenler için mazeret sınavı açılmaz. Bu derslerin başarı notları ilgili dersin ara sınav notları dikkate alınarak belirlenir. Bu durumda öğrencinin AGNO'su yeniden hesaplanır.

Bu sınavlardan sonra mezuniyet şartlarını yerine getiremeyen öğrenci, bu Yönetmelik hükümlerine göre takip eden yarıyılda/yılda öğrenimine devam eder.

(4)Bir lisans programının en az ilk dört yarıyıl veya iki yılının bütün derslerinden başarılı olan öğrencilere, istemeleri halinde ön lisans diploması verilir. Ön lisans diploması almak için yapılacak başvurular her hangi bir süre ile sınırlı değildir. Ön lisans diploması alanların Üniversiteyle ilişiği kesilir.

(5)Lisans öğrenimini tamamlamayan veya tamamlayamayanların meslek yüksekokullarına geçişlerinde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

(6)Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrenciye diplomasını alırken iade etmek üzere, geçici mezuniyet belgesi verilebilir.

(7)Diplomaların şekli ve üzerinde yer alacak bilgiler, ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir. Diplomanın kaybı halinde öğrenciye ikinci nüsha diploma verilir.

(8)Diploma alan öğrenciye ilgili kurallara göre hazırlanmış İngilizce diploma eki verilir.

(9)Diploma ve diğer belgelerin düzenlenmesi ile ilgili usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.