29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Bakan Tekin: İzmir için 23 yeni okul projesini 2024 yılı yatırım programına aldık

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İzmir için 956 dersliğe tekabül eden toplam 23 yeni okul projesini 2024 yılı yatırım programına aldıklarını bildirdi.

AA2 Mart 2024 Cumartesi 14:49 - Güncelleme:
Bakan Tekin: İzmir için 23 yeni okul projesini 2024 yılı yatırım programına aldık

Tekin, Alsancak Gar Toplantı Salonu'nda kentteki eğitim yatırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Her ayın ilk cumartesi günü yaptıkları "Öğretmenler Odası Buluşmaları"nı bugün Türkiye'nin farklı illerinden gelen 300 öğretmenle İzmir'de gerçekleştirdiklerini söyleyen Tekin, AK Parti hükümetlerinin eğitim alanında çok ciddi yatırımlar yaptığını, 2002-2003 eğitim-öğretim yılına göre derslik sayısı, öğretmen sayısı ve benzeri sayısal göstergelerin minimum iki katına çıkartıldığını söyledi.

Bakan Tekin, bu ay sonunda gerçekleşecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin Milli Eğitim Bakanlığını çok yakından ilgilendirdiğini belirterek, yerel yöneticilerin kendilerine destek verdiği yerlerde eğitim yatırımlarının çok rahat bir şekilde yürüdüğüne dikkati çekti.

İzmir'de yatırım programına alınan, ihale veya inşaat sürecinde olan 90 projenin bulunduğunu bildiren Tekin, "Bu projelerin bir kısmı devam ediyor, bir kısmı ihale sürecinde, bir kısmı ihalesine çıkılmış, imar ve inşaatla, ruhsatla ilgili problemlerin çözülmesi bekleniyor. Dolayısıyla bu bahsettiğimiz yatırımlarla ilgili süreç tamamlandığında toplamda İzmir'deki derslik sayısına 1907 derslik ilave edilmiş olacak." diye konuştu.

Tekin, 90 projenin bedelinin yaklaşık 6 milyar 800 milyon lira olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2024'te İzmir için 956 dersliğe tekabül eden toplam 23 yeni okul projesini yatırım programımıza aldık. İzmir halkına, İzmir'deki eğitim öğretim sürecini sabırsızlıkla bekleyen, takip eden eğitim camiasına hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Ayrıca deprem kapsamında toplam 17 okulumuzda 2023 yılı içerisinde deprem güçlendirme çalışmaları başlamış, bu da 329 dersliğe tekabül ediyor. Onları da tamamlayacağız. Deprem güçlendirmesi yapılması gereken 48 okulumuzu da güçlendirme sürecine alıyoruz. Onların da derslik karşılığı 683."

Bunların tamamlanmasıyla İzmir'deki derslik sayısının yaklaşık 33 binin üzerine çıkacağını kaydeden Tekin, Ankara'da hayata geçirecekleri müzik ilkokulu-ortaokulu ve lisesi projesini İzmir'de de planlayacaklarını söyledi.

- İZMİR'E DE GASTRONOMİ LİSESİ PROJESİ

Tekin, bakanlık olarak mesleki eğitimdeki ara eleman problemini çözmek için ciddi tedbirler aldıklarını, Türkiye genelinde oluşturmayı planladıkları gastronomi liselerinin ilkini 2024-2025 eğitim-öğretim yılında İstanbul'da başlatacaklarını ifade etti.

Uygun bir lokasyon temin edilmesi halinde bunun ikinci örneğini İzmir'de planlamak istediklerini kaydeden Tekin, "Bir hayırseverimiz yapımını üstlendi. Bizim yatırım programımızın dışında inşallah dediğimiz koşullara uygun bir lokasyon üretilebilirse onu da hayata geçirmiş olacağız." dedi.

Tekin, Konak Öğretmenevi'ni yatırım programına aldıklarını, mevcut yerinde 2 yıl içinde tekrar hizmete açılacağını, Foça'da atıl durumda bulunan Hizmetiçi Eğitim Merkezi'ni de Öğretmen Akademileri'nin İzmir şubesi olarak hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

- İZMİR'E 100 YENİ KREŞ VE ÇOCUK GELİŞİM AKADEMİSİ

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ da seçimi kazanmaları halinde eğitim alanında çocuklara ve velilere yönelik bazı projeleri hayata geçireceklerini, İzmir'e 100 yeni kreş ile Çocuk Gelişim Akademisi'ni kazandıracaklarını, çocuk üniversiteleri kuracaklarını aktardı.

Çocukların eğitim-öğretim hayatlarının her anında yanlarında olacaklarını kaydeden Dağ, "Güçlü, huzurlu ve müreffeh bir İzmir, sadece bizim değil, gelecek nesillerimizin de hakkı. İzmir'imizin aydınlık yarınları için, el ele, omuz omuza, yürek yüreğe mücadele edeceğiz. Milli Eğitim Bakanlığımızın vizyonu olan 'Hayata hazır, sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştiren bir eğitim sistemi' için İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak gelecek 5 yıla 'biz hazırız' diyorum." dedi.

'ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ'

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İzmir programı kapsamında AK Parti Bergama Seçim Koordinasyon Merkezi açılışına katıldı. Bakan Tekin'e AK Parti Kınık Belediye Başkanı ve Bergama Belediye Başkan adayı Sadık Doğruer ve AK Parti İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan eşlik etti. Açılışta konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Gerek Eyyüp gerekse Hamza, çok sevdiğim değerli kardeşlerim. Onlar için Milli Eğitim Bakanı olarak da Yusuf Tekin olarak da elimden ne gelirse yapacağım. Şimdi de seçim süreci var. 4 gündür İzmir'de eğitim öğretimin altyapısını tepeden tırnağa masaya yatırdık. Beraber geldiğimiz genel müdür arkadaşlarımız İzmir'i bütün ilçeleri dolaştı. Bir genel müdür arkadaşımız da dün buradaydı. Bergama'da yapılması gerekenlerle ilgili bize notlar getirdi, raporlar oluşturdu. Biz de o raporlara göre üstümüze düşeni yapacağız inşallah" dedi.

'BERGAMA'YA KAZANDIRACAKLARINI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ İÇİN DESTEK İSTİYORUZ'

"Kürsüde konuşurken iş ahlakına, yeteneğine, dürüstlüğüne kefil olduğum insanlara kefaletimi ortaya koymak için buradayım" diyen Bakan Tekin hem Eyyüp Kadir İnan hem de Sadık Doğruer'e kefil olduğunu söyledi. Bakan Tekin, "Bergama'ya, Havza'ya hak ettiği değer verecek o güçle çalışacak arkadaşlarımız bu kişiler. Bergama'ya kazandıracaklarını düşündüğümüz için onlara destek istiyoruz" diye konuştu.

"Milli Eğitim Bakanı olarak burada Bergama'nın eğitim öğretim sürecinin başkenti olması için elimden ne gelirse yapacağım" diyen Bakan Tekin, şöyle devam etti:

"Halihazırda devam eden 3 okulumuz var. Bunların 3'ü de bir aksilik olmazsa eylül ayında hizmete girecek. Osman Nuri Ersezgin Ortaokulu 16 derslik,14 Eylül Anadolu Lisesi 24 derslik, Organize Sanayi Bölgesi içerisindeki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise 24 derslik. Bunların dışında dünkü toplantılarımız neticesinde iki okulu daha yatırım programımıza aldık. Bunlardan birisi Bergama Özel Eğitim Okulu 8 derslik, biri Fatih Mahallesi'nde 24 derslikli bir okul. Onların da ihale sürecini başlatıyoruz. En kısa zamanda ihale açıp, bu eylül değil ama bir sonraki eylül ayına yetiştirmiş olacağız. Başkanımıza biraz önce sordum, 'Burada başka ne problem var' diye. Başkanım da Bergama'da öğretmenlerimizin konaklayabilecekleri bir öğretmenevi ihtiyacından bahsetti. Şimdi burada ne kadar söylemek doğru bilmiyorum ama ben müsteşarken Kınık'taki öğretmen evini yaptırmıştım. Eğer Sadık Başkan kazanırsa bu yıl için olmasa bile en kısa zamanda Bergama'da da öğretmenlerimizi konaklayabileceği bir uygulama oteli bünyesinde bir tesisi kazandıracağız. Ama bir şartım var. Belediye başkanımız da bize eğitim öğretim sürecinde destek verecek. Diyecek ki 'Eğitim öğretim camiasının hizmetinde bir belediye başkanı olacağım.' Biz de ancak o şekilde destek oluruz."

'SÖZLERİMİZİ HEMEN HAYATA GEÇİRECEĞİZ'

Konuşmasına devam eden Bakan Tekin, "Seçimden sonra Sadık Bey başkan olduğunda buraya geleceğiz. Hem başkanımıza başarı dileyeceğiz hem de bu sözlerimizi hemen hayata geçireceğiz. İlkesel olarak verdiğim sözleri tutarım, Tutamayacağım sözleri, hiçbir yerde vermedim ama bunları yapmak için sadece Sadık Başkan'ın seçilmesi gerekmiyor. Aynı zamanda Hamza kardeşimizin de seçilmesi lazım. Sadık Başkanı ve Hamza kardeşimi sizlere emanet ediyorum" diye konuştu.

Açılışın ardından Bakan Tekin esnaf ziyaretinde bulundu. Esnaf ve öğrencilerle bir araya gelen Tekin, vatandaştan gelen talepleri dinledi. Daha sonra Bakan Tekin bir öğrencinin doğum günü partisine katılarak iyi dileklerde bulundu.