28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Üniversiteler açılacak mı? Üniversiteler ne zaman açılacak?

Üniversitelerin açılıp açılmayacağıyla ilgili araştırmalar hız kazandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İlköğretim, Ortaokul ve Liseler'de yüz yüze eğitime başlanacağı tarihi açıkladı. Yapılan bu açıklamanın ardından Üniversite öğrecileri 'Üniversiteler ne zaman açılacak?' sorusuna yanıt aramaya başladı. Uzaktan eğitim gören öğrenciler kalacak yerlerini belirlemek için bir an önce konunun netlik kazanmasını istiyor. Peki Üniversiteler açılacak mı? İşte detaylar

2 Şubat 2021 Salı 13:34 - Güncelleme:
Üniversiteler açılacak mı? Üniversiteler ne zaman açılacak?

Okullarda yüz yüze eğitimin Şubat ve Mart'ta açılacağının belli olmasıyla birlikte üniversitelerin açılacağı tarih de merak konusu oldu. Binlerce üniversite öğrencisinin merak ettiği konuya yönelik YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, son dakika açıklamalarda bulundu. YÖK Başkanı Saraç, Sağlık Bakanlığının görüşleri çerçevesinde bir karar alınacağı bildirirken ikinci döneme dair açıklamalarda bulundu. Peki, Üniversiteler ne zaman açılacak? Üniversiteler açılacak mı? İşte konu ile ilgili son dakika gelişmeleri

ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK?

Üniversitelerin açılış tarihi henüz belli olmadı. En son YÖK Başkanı Yekta Saraç milyonlarca öğrenci ve velinin merak ettiği 'Üniversiteler yeniden açılacak mı? sorusunu cevapladı. YÖK Başkanı Saraç, "Biz Sağlık Bakanlığının görüşlerini ikinci dönem için ilerleyen süreçte alacağız. Bu görüşe göre üniversitelerimizi yönlendireceğiz." dedi. Bu kapsamda üniversitelerin bahar döneminde açılıp açılmayacağı konusunun Şubat ayında netleşeceği öngörülüyor.

Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın haberine göre; Saraç, "Öğrencilerimiz tabii ki yüz yüze öğretim istiyor. Onların seslerine kulak tıkamıyoruz. Anlamaya çalışıyoruz. Online eğitim, örgün öğretimin alternatifi olamaz. Ancak kamu sağlığını tehdit eden bir durum varsa bakanlığın görüşlerini dikkate almalıyız. Örgün eğitime bütünüyle geçmeye karar verildiğinde sadece İstanbul'a yüz binlerce öğrenci gelecek. Öyle 2-3 ilden değil, bütün illerden öğrenci İstanbul'a aynı tarihlerde gelecek. Belli aralıklarla da kendi il, ilçelerine gitme gelme durumları, yani büyük bir hareketlilik olacak." ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTELER'DE EĞİTİME BAŞLANABİLMESİ İÇİN YÖK'TEN AŞI TALEBİ

YÖK, Bakanlıktan öncelikli olarak yükseköğretim kurumlarında görev alan akademik ve idari personelin aşılanması için yazı göndermişti.

“ Yükseköğretim kurumlarımızda yüz yüze verilen örgün eğitim ve öğretim faaliyetlerinin en kısa zamanda başlatılabilmesi ve sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesini temin için yükseköğretim kurumlarında görev yapan akademik ve idari personelinde kademelendirme yapılarak öncelikli aşılama programına dahil edilmesi önem taşımaktadır” açıklaması yer aldı.

Üniversitelerin açılması için henüz net bir tarih ve bilgi yer almazken vaka sayısı, aşılama çalışmalarının verimliliği, ve koronavirüs tablosundaki gidişata göre üniversitelerin açılmasına karar verilecek.

BAZI ÜNİVERSİTELERDEN YÜZ YÜZE EĞİTİM AÇIKLAMASI

Üniversitelerin ne zaman açılacağına dair henüz net bir açıklama gelmedi. Öte yandan Harran Üniversitesi, Avrasya Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Aydın Adnan Menderes üniversitesi yüz yüze eğitim ve sınavlarla ilgili öğrencileri bilgilendirdi.

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

Avrasya Üniversitesinden yapılan resmi açıklamada "Lisansüstü programlarının dönem sonu ve bütünleme sınavları akademik takvimde daha önce belirtilen tarihlerde yüz yüze yapılacaktır” ifadesi yer aldı.

Açıklamanın devamında 25 Ocak tarihinde yapılacak ön lisans ve lisans bölüm programları dönem sonu, bütünleme, mezuniyet ve tek ders sınavlarının 15 Şubat 2021 tarihinde yüz yüze yapılması planlandığı duyuruldu. Avrasya Üniversitesi güz dönemi akademik takvimi ilgili birimlerce ayrıca ilan edilecek.

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Erzurum Teknik Üniversitesi, bahar dönemi ile ilgili öğrencilerin cep telefonlarına bilgilendirici bir yazı gönderdi. Öğrencilere gönderilen yazıda pandemi sürecinin seyrine göre yüz yüze eğitime geçilmesi durumunda 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılı da dahil olmak üzere sonraki eğitim öğretim dönemlerinde derslerin yüzde 40’nın uzaktan eğitimle sürdürüleceği duyuruldu.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Selçuk Üniversitesi, 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılı uzaktan eğitim genel akademik takvimini yayınladı. Yayınlanan takvimde ara sınavlarla ilgili olarak “ Yüz yüze eğitim kararı alınırsa 19-25 Nisan 2021 tarihleri arasında yapılacaktır” ifadesi yer aldı. Ayrıca Ortak Zorunlu Derslerin Ara Sınavları “ Yüz yüze eğitim kararı alınırsa 26-30 Nisan 2021 tarihleri arasında yapılacağı bilgisi verildi.

AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Tıp Fakültesi 4 ve 5. dönem öğrencilerinin yüz yüze eğitime geçebileceğini duyurdu. Yapılan açıklamada “ Fakülte Kurulumuzda alınan karar gereği Dönem IV ve V’lerin 2. doz Covid-19 aşılarından sonraki durumlarına bakılarak; Dönem V’lerin 01 Mart 2021 tarihinde, Dönem IV’lerin 15 Mart 2021 tarihinde klinik uygulama/teorik yüz yüze eğitimleri başlayacaktır.” ifadesi yer aldı.

HARRAN ÜNİVERSİTESİ

Sevgili Öğrencilerimiz,

Harran Üniversitesi Önlisans, Lisans ve Lisansüstü Programları için 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi Eğitim Öğretim Usul ve Esasları belirlenmiştir. Alınan kararlar doğrultusunda Üniversitemiz, 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar döneminde eğitim öğretim faaliyetlerini hibrit eğitim modeliyle gerçekleştirme kararı almıştır. Buna göre;

1. Önlisans ve lisans programlarında teorik dersler ile teorik+uygulamalı derslerin teorik kısımları uzaktan eğitim yoluyla işlenecektir.

2.Teorik+uygulama içerikli derslerin uygulama kısımları ile uygulama esaslı dersler, Birimlerin alacağı kararlar doğrultusunda uzaktan veya yüz yüze biçimde işlenebilecektir.

3.Tezli yüksek lisans ve doktora programlarda dersler, tez savunmaları, tez izleme komite toplantıları, tez önerisi sunumları, doktora yeterlik sınavları ve seminerler şartlar elverdiği ölçüde yüz yüze işlenecek; yüz yüze imkanının olmadığı durumlarda ise uzaktan işlenebilecektir.

4. Tezsiz yüksek lisans programında dersler ve dönem projeleri uzaktan eğitim yöntemiyle işlenecektir.

5.Uzaktan eğitim yoluyla yürütülmesine karar verilen dersler Zoom uygulaması üzerinden canlı yayın (çevrimiçi eşzamanlı) yoluyla işlenecek, canlı yayın yoluyla işlenen derslere, Moodle öğrenme yönetim sistemi üzerinden asenkron sistemle destek sağlanarak, canlı ders video kayıtları ve ders materyalleri öğrenme yönetim sistemi üzerinden öğrenci erişimine açık olacak şekilde ders izlencesindeki konu sırasına göre paylaşılacaktır.

Okullar ne zaman açılıyor 2021? Ziya Selçuk'tan son dakika okul açıklaması