28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

YKS heyecanı başladı

Üniversite hayali kuran 2.4 milyon genç için heyecan başladı. İlk gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci ayağı bugün yapıldı. Adaylara seslenen YÖK Başkanı Prof. Saraç ‘sükunet, güven ve sağlık’ tavsiye etti. 

30 Haziran 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
YKS heyecanı başladı

Eğitim hayatının en önemli aşamalarından biri olan üniversite sınavı için en heyecanlı iki gün başladı. Bu yıl ilki gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk ayağı olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) için bugün yaklaşık 2.4 milyon aday ter döktü. Saat 10.15’te başlayan TYT’de adaylara Türkçe testinden 40, Sosyal Bilimler testinden 20, Temel Matematik testinden 40, Fen Bilimleri testinden 20 olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi. 

YARIN İKİ OTURUM VAR

YKS’nin ikinci ayağı olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) ise yarın. Saat 10’da başlayacak birinci oturum AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinden 40, Sosyal Bilimler-2 testinden 40, Matematik testinden 40, Fen Bilimleri testinden 40 soru. Saat 15.30’daki YDT’de ise üniversite adaylarına 80 soru sorulacak. 

YKS’ye girecek adaylara başarı dileyen Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç “Başarı, çok çalışmak kadar, olumlu düşünce, azim ve sabır da ister. Yıllardır emek vererek çalıştığınız bu sınav, sakinlik, kendine güven ve bedenen sağlıklı olmayı gerektiriyor. Başarılı bir sınav için bu üç noktaya özen göstermenizi isterim” ifadesini kullandı.

TÜRBELERDE SINAV YOĞUNLUĞU 

Sınav hazırlıklarını yıl boyunca sürdüren öğrenciler YKS’de başarıyı sağlama almak için Türkiye’deki önemli türbelere akın etti. İstanbul’da Eyüp Sultan ve Zuhuratbaba, Ankara’da Hacı Bayram Veli, Kayseri’de Seyyid Burhaneddin gibi belli başlı türbeler ve Diyarbakır’da 27 sahabenin mezarının bulunduğu Hz. Süleyman Camii’ne gelerek Allah’a yakardı.

ÖĞRENCİ KAPASİTESİ YÜZDE 20 ARTTI 

Yeni açılan okul türlerini ortaöğretim kurumlarına (lise) öncelik verecek şekilde planladıklarını ve önceki yıllara oranla yüzde 20’ye yakın bir kapasite artırımı olduğunu kaydeden Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin “Derslik başına düşen öğrenci sayısını artırmadık, pedagojik olmayan ortamlarda ders yapılacak sınıflar üretmedik. Sadece okullarımızın planlamasını buna göre yaptık. İki tane yan yana aynı okul türünden okul var ve ikisi de yüzde 50 kapasite ile çalışıyorsa, bu okulları birleştirdik, tek okul yaptık ve orada başka bir ortaöğretim kurumu daha planlayarak kapasitemizi, kontenjanımızı optimal bir biçimde kullanmaya çalıştık” şeklinde konuştu. 

TERCİH YAPANLARA UYARI 

Hiçbir velinin endişeye kapılmamasını, çocukların istemedikleri okula gönderilmeyeceğini hatırlatan Yusuf Tekin “Evine en yakın okuldan başlayıp giderek uzaklaşan şekilde sunduğumuz alternatiflerden bir okul seçilecek ve öğrencilerimizi bu okullardan birine yerleştireceğimizi velilerimize taahhüt ediyoruz” dedi. Toplam 15 tercih yapılabilecek öğrencilerin sadece tek okul tercihi yapmak istemesi halinde ortaya çıkacak tabloyu da değerlendiren müsteşar Yusuf Tekin “Bir öğrencinin tek tercih yapması halinde nakil yerleştirme sürecinde kendini sınırlandıracağı için kayıt alanındaki diğer okulların kontenjanlarının dolacağını öngörmesi lazım “ diye konuştu.. 

ÜNİVERSİTE DİPLOMALARI BLOCKHAİN’DE

Kriptoparalarla adını duyuran blockchain teknolojisi günlük hayatta yeni uygulama alanları buluyor. Diploma, sertifika ve transkript gibi belgeler artık blockchain teknolojisi sayesinde yetkililerin imzaları ile birlikte basılıp anında mezunlara verilecek.  Bahçeşehir Üniversitesi’nin hazırladığı projede hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Blockchain teknolojisi sayesinde kurum ve kişi arasında iş başvuru süreçlerinin daha sağlıklı yürütüleceğini belirten Dr.  Bora Erdamar “Kaybettiğiniz diplomanıza acil ihtiyacınız bunu üniversitenizden almanız 1 haftayı bulabilir. Bizzat orada değilseniz o diplomayı elden alma hakkınız da yok. İşte Blockchain teknolojisi bu işi kolaylaştırıyor. Bürokratik zorlukları ortadan kaldırıyor” dedi. 

YENİ TEMATİK LİSELER GELİYOR 

Yusuf Tekin, Milli Eğitim olarak öğrencilerin ilk 8 yıllık periyot içerisinde ilgi, yetenek ve becerilerini ölçüp ona göre yönlendirmenin doğru olacağını düşündüklerini dile getirdi. Tekin, standart ortaöğretimin üzerine öğrencilerin yetenek ve ilgilerine göre farklı eğitim almalarını öngördüklerini belirterek “Önümüzdeki dönemde de bunu sanat alanında yapacağız. Bir sonraki eğitim öğretim yılında bu anlamda tematik sanat liseleri de karşımıza çıkacak” ifadesini kullandı.