25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

ÖSYM YKS tercih kılavuzu taban puanları ve kontenjanlar belli oldu! YKS tercih kılavuzu 2020

YKS tercih kılavuzu 2020 ÖSYM tarafından yayımlandı. Milyonlarca öğrenci için sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih süreci başlayacak. YKS tercih kılavuzuna göre üniversite taban puanları ve kontenjanları belli oldu. Üniversite kontenjanlarına göre öğrenciler okumak istedikleri fakültelerin taban puanlarını ve kaç kişi alacaklarını araştırıyor. ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuz üzerinden tüm bilgilere ulaşılabiliyor. Haberimizin içerisindeki link üzerinden ÖSYM'nin güncel puan listesine ulaşabilirsizin. İşte ÖSYM YKS tercih kılavuzu 2020 taban puanları ve kontenjanları...

22 Temmuz 2020 Çarşamba 16:25 - Güncelleme:
ÖSYM YKS tercih kılavuzu taban puanları ve kontenjanlar belli oldu! YKS tercih kılavuzu 2020

YKS tercih kılavuzu 2020 ÖSYM tarafından yayımlandı. Üniversite adayları tercih işlemlerini Ağustos'un 6'sından 14'üne kadar yapabilecekler. YKS tercih kılavuzu sınav sonuçları açıklanmadan önce kontenjanlar hakkında bilgi verme amaçlı erken yayımlandı. Adaylar üniversite taban puanları ve kontenjanlarını YKS tercih kılavuzundan öğrenebilecekler. Tercih işlemleri T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacak. İşte ÖSYM YKS tercih kılavuzu taban puanları ve kontenjanlar...

2020 YKS tercih kılavuzu ÖSYM tarafından yayımlandı. ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Halis AYGÜN twitter hesabından yaptığı duyuruda, "2020-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu bugün yayımlayacağız. 2020-YKS tercihleri 6 Ağustos tarihinde başlayacaktır. Adaylarımız tercihlerini 6-14 Ağustos tarihleri arasında http://ais.osym.gov.tr’den yapacaklardır. Adaylarımıza hayırlı olmasını dilerim" dedi.

YKS TERCİH KILAVUZU 2020

YKS HANGİ BÖLÜM KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

Bu yıl ise örgün programlar için (uzaktan öğretim dahil, okul birincisi kontenjanları hariç olmak üzere) belirlenen toplam kontenjan 845 bin 909 oldu.

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) örgün programlarda:

Devlet üniversitelerinde okul birincisi kontenjanları hariç 282 bin 402 ön lisans, 345 bin 997 lisans, 23 bin 486 özel yetenek olmak üzere toplam 651 bin 885 kontenjan ayrıldı. Vakıf yükseköğretim kurumlarında 76 bin 268 ön lisans, 87 bin 838 lisans, 4 bin 44 özel yetenek olmak üzere toplam 168 bin 150, KKTC ve diğer üniversitelerde 3 bin 643 ön lisans, 11 bin 211 lisans, 294 özel yetenek olmak üzere toplam 15 bin 148 kontenjan verildi.

Devlet Üniversitelerinde örgün programların kontenjanları geçen seneye göre aynı düzeyde kalmış iken vakıf üniversitelerinde kontenjanlar kayda değer bir oranda artmıştır.

Buna göre; örgün programlarda ön lisansta 362 bin 313, lisansta 445 bin 246, özel yetenekte 27 bin 824 olmak üzere toplamda 835 bin 383 kontenjan bulunmaktadır.

TABAN PUANI VE KONTENJANLAR İÇİN TIKLAYINIZ

ÖSYM YKS kontenjanları kılavuzu yayımlandı! YKS taban puanları 2020 tercih kılavuzu

ADAYLAR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEKTİR?

Adaylar, Tablo-3'teki ön lisans, Tablo-4'teki lisans programlarına;

a) TYT ve/veya SAY, SÖZ, EA, DİL yerleştirme puanları,

b) Yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir. Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2020-YKS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.

TERCİHLERİN YAPILMASI

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu

Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.

Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2020-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2020-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 170 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Yukarıdaki açıklamalara göre her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekir. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır.

Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecektir.

2020-YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.