29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

100 milyar dolarlık tokalaşma

Başbakan Erdoğan ve Rusya Lideri Putin’in başkanlığındaki 3. Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nde iki ülke arasındaki ticaret hedefi büyüdü. İki lider, bu yıl 35 milyar dolar olacak ticaretin 100 milyar dolara ulaşacağını söyledi.

4 Aralık 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
100 milyar dolarlık tokalaşma
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin gelişim hızının mutluluk verici olduğunu belirterek, “İki ülke arasındaki ticaret hacminde 100 milyar doları yakalamak, hatta aşmak istiyoruz” dedi. Türkiye-Rusya 3.Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı dün yapıldı. Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde gerçekleştirilen toplantı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in eşbaşkanlığında gerçekleşti. Yaklaşık 3 saat süren toplantıyla birlikte 11 önemli anlaşmaya imza konuldu. Toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, göreve geldikleri günden bu yana Rusya ile ticari ilişkilerin 7 kat arttığına işaret etti.


Türkler’den 10 milyar $ yatırım

Başbakan Erdoğan, bu yılın ocak-eylül döneminde ticaret hacminin 24 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. Başbakan Erdoğan, Rusya’nın Türkiye’nin ikinci büyük ticari ortağı olduğunu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yıl sonuna kadar 35 milyar dolar seviyesini bulacağını söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buna paralel olarak karşılıklı yatırımlarda da önemli bir ivme yakalandı. Son olarak Sberbank, 3.6 milyar dolar karşılığında Denizbank’ı satın almak suretiyle ülkemizin bankacılık sektörüne girmiş bulunuyor. Rus yatırımcıların ülkemiz ekonomisine duyduğu güvenin bu çok ama çok açık bir göstergesidir. Bizim girişimcilerimiz de Rusya’da bugüne kadar, 10 milyar doları aşan yatırım gerçekleştirdiler. Yatırımcılarımızın önümüzdeki dönemde bu miktarı daha üst seviyeye çıkartacaklarına eminim.”

Nükleer yeni iş alanı oluşturacak

Rus lider Putin ise konuşmasında “Sayın Başbakan’ın dediği gibi ticaret hacminde 100 milyar dolar hedefi koyuyoruz. İnanıyorum ki bu hedef gerçekleşir” dedi. Putin, şunları söyledi: “Biz Akkuya’daki nükleer santral projesini finanse deceğiz. Çok büyük bir proje. 20 milyar dolar ve bu finansmanın bir kısmı da Türkiye’de yeni iş alanlarının kurulmasında kullanılacak. Atom projesini konuştuk. 100’den fazla Türk öğrenci Rusya’da nükleer enerji konusunda eğitim görüyor. Turizm konusunda işbirliğimiz çok önemli. 3.5 milyon Rus vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti ve bu da size ne kadar güvendiğimizin göstergesidir.”

Kış Olimpiyatları ve 2018 Dünya Kupası’nın altyapısına talibiz

Rusya’da faaliyet gösteren Türk inşaat şirketlerine değinen Erdoğan “İnşaat şirketlerimiz bugüne dek hayata geçirdikleri 40 milyar dolarlık 1.400 projeyle Rusya piyasasının tam güvenini kazanmış durumdalar. İnşaat şirketlerimizin 2014 Soçi Kış Olimpiyatları ve 2018 Dünya Futbol Şampiyonası’nın altyapı projeleri dahil, her iki ülke için de iftihar vesilesi olacak ilave projelere imza atmayı sürdürmelerini temenni ediyorum’’ dedi. Erdoğan, Rusya Federasyonu nükleer enerji kuruluşu Rastom’un Akkuyu’daki santral için Türkiye’ye ilk sermaye girişiminin 700 milyon dolarla başladığını, Rastom’un 800 milyon dolar daha sermaye aktarımı kararını memnuniyetle karşıladıklarını da belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu: “1.5 milyar dolara ulaşan bu sermaye aktarımı 2.4 milyar dolara yükseltilecek. Bu güçlü sermaye yapısı projemizin gayet iyi ilerlediğinin önemli göstergesidir. Yatırım büyüklüğü 20 milyar dolar olan Akkuyu Santrali ülkemizde bir kalemde yapılmış en büyük yatırım olacak. İlişkilerimizin ulaştığı mertebeyi yansıtan en önemli proje hüviyetindeki Akkuyu Santrali’yle ilgili çalışmaları sorunsuz devam ettiriyoruz.”

Sberbank ve Eximbank’tan ihracata destek

Denizbank’ı satın alan Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, Türkiye İhracat Kredi Bankası (Eximbank) ile Türkiye’nin Rusya’ya ihracatını ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak için 1 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Sberbank’tan yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti sırasında imzalanan mutabakat zaptı uyarınca, Türk Eximbank ve Sberbank, önümüzdeki 3 yılda Türkiye’nin Rusya’da ve diğer hedef ülkelerde faaliyet gösteren alıcılara yaptığı ihracata 1 milyar dolara kadar destek vermeyi amaçlıyor. Talebin 1 milyar doları geçmesi durumunda, Eximbank sunduğu finansman desteğini artırma ihtimalini de gözden geçirecek.

2 milyon konut fırsatı

Öte yandan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Rusya’nın yeniden inşaat piyasası ve müteahhitlik sektörü için önem kazandığını belirtti. Rus üst düzey yöneticilerle yaptığı toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çağlayan, Türk firmaları açısından önümüzde yeni iş imkanalarının bulunduğunu söyledi. Çağlayan “Gerek 2 milyon konutun yapılacağı yeni Rusya projesi, gerek 2018’de yapılacak olimpiyatlar çerçevesindeki yatırımlarda ümit ediyorum ki firmalarımız önemli yatırım imkanlarına sahip olacak” dedi.