29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

1,5 milyon kişiye maaş müjdesi

65 yaş aylığında kapsam genişletildi. Yeni düzenlemeyle 1.2 milyon olan 'engelli ve muhtaç aylığı' alanların sayısı 1.5 milyona çıkacak. Muhtaçlık aylığı almak için sınır da 119.62 liradan 233 liraya yükseltildi.

NEŞE SARIDOĞAN10 Temmuz 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
1,5 milyon kişiye maaş müjdesi
Meclis, '65 yaş aylığı'nın kapsamını genişleten önemli bir düzenlemeye imza attı. Muhtaçlık aylığı almak için sınır 119.62 liradan 233 liraya yükseltilirken, 18 yaşından küçük engellilerin sağlık harcamasını devlet karşılayacak. 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere yersiz ya da fazla ödenmiş aylıklar nedeniyle çıkarılan borç ve cezaları da affedilecek.

TÜM PARTİLER DESTEK VERDİ

Meclis Genel Kurulu'nda önceki gece Torba Yasa Teklifi üzerindeki görüşmeler sırasında, AK Parti, CHP ve BDP ortak önergesi ve MHP'nin desteğiyle yaşlı ve muhtaç aylıklarıyla ilgili düzenlemeye gidildi. Buna göre, kişi başı gelir hesaplaması yerine hane bazlı gelir hesaplaması sistemi getirildi. Mevcut sisteme göre 65 yaş aylığı almak isteyen bir kişinin 119.62 liradan fazla gelirinin olmaması gerekirken yapılan düzenleme ile bu rakam 233 liraya yükseltildi.

18 YAŞ ALTI ENGELLİLERİN SAĞLIK HARCAMALARI DEVLETTEN

Genel Kurul'da kabul edilen bir başka önerge ile de, 18 yaş altı engelli aylığı alanlar genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Böylece bu durumdaki kişilerin her türlü sağlık giderlerini devlet karşılayacak. Mevcut sisteme göre 18 yaş altı engelli aylığı alan kişilerin sağlık sigortasından faydalanabilmeleri için gelir testi yaptırıp yeşil kart almaları gerekiyordu.

359 LİRA ÖDENECEK

Teklife eklenen yeni bir maddeyle getirilen bazı değişiklikler ise şöyle:

- 18 yaş üstünde olan, başkasının yardımı olmaksızın hayatını sürdüremeyecek şekilde engelli olduklarını raporla kanıtlayan, geliri bulunmayan kişilerden, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'nca muhtaç olduklarına karar verilenlere, 4860 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanacak. Hesaplamaya göre bu kişilere 359 lira ödeme yapılacak.
- 18 yaşını tamamlamış engellilerden, talep etmesine rağmen, Türkiye İş Kurumu'nca işe yerleştirilememiş olanlar için de 3240 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanacak. Bu rakam 240 lira civarında olacak. Nafaka bağlanmış ya da bağlanacak kişiler, bu düzenlemenin kapsamı dışında olacak.
- 18 yaşını tamamlamamış engelli olan yakınlarının bakımını üstlenenlerden, geliri, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık tutarın asgari ücretin üçte 1'inden daha az olanlara, 3240 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımında bulunacak tutarda aylık bağlanacak. Bu rakam da yine 240 lira civarında olacak.

BORÇLAR SİLİNECEK

Teklife eklenen bir başka maddeyle de kanunun yürürlüğü girdiği tarihe kadar, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere, yersiz ya da fazla ödenmiş aylıklar nedeniyle çıkarılan borç ve para cezaları ile bunlara ilişkin faizler silinecek. Söz konusu kişilerin haklarında herhangi bir idari, adli ya da icra takibi yapılmayacak.

KUTU: GENEL KURUL'DA "10 .YIL MARŞI" TARTIŞMASI
"Torba Kanun Teklifi"nin görüşmelerinde, "Kırkpınar güreşlerinde, 10. Yıl Marşı eşliğinde Türk bayrağının sahada dolaştırılması sırasında protokolde oturanların ayağa kalkıp kalkmaması" tartışması yaşandı. CHP'li Faik Öztrak'ın eleştirdiği konuyla ilgili Adalet Bakanı Ergin, "Edirne Kırkpınar güreşlerinde protokoldekilerin ayağa kalkmasını gerektirecek olan şey İstiklal Marşı'dır. Bayrağımıza elbette sonuna kadar saygımız vardır ama ideolojik söylem haline inatla getirilen 10. Yıl Marşı'nda vatandaşları veya protokolü ayağa kalkmaya zorlamak kimsenin haddi ve hakkı değildir" dedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural "Bayrak geçerken ayağa kalkılır" derken CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de "Orada 10. Yıl Marşı söyleniyor. Cumhuriyetin marşlarından birisidir. Cumhuriyetin 10. Yıl Marşını Cumhuriyet marşlarından biri olarak kabul etmiyorsanız yazık size" diye konuştu.

AK Partili Mehmet Metiner, 10. Yıl Marşının faşist bir marş olduğunu savunurken, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise Türk milletinin bir tek marşı olduğunu belirterek "Bedeli kanlı canla ödenen. O da İstiklal Marşı'dır. Gerçekten samimiyseniz İstiklal Marşı'nın özünü samimi olarak savunuyorsanız o bütün ihtiyacı karşılar. Öyle bir şey istiyorsanız İstiklal Marşı okunurdu herkes de gururla, onurla ayağa kalkardı" dedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Bu marşta Türk kelimesi geçtiği için faşist diyen kafayı kınıyorum" diye konuştu.