27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

257 milyar liralık borç yapılandırmaya girdi, taşıt kredileri kapsam dışı kaldı

Kredi kartı ve borç yapılandırmasına ilişkin yeni düzenlemeler uygulamaya girdi. Borç yapılandırmasına açıklık getiren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, toplam 257 milyarlık kredinin bu kapsamda olduğunu belirterek “Taşıt kredilerini ise cari açık hassasiyetinden dolayı bu kapsama almadık” dedi.

28 Eylül 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
257 milyar liralık borç yapılandırmaya girdi, taşıt kredileri kapsam dışı kaldı

Başbakan Binali Yıldırım’ın geçen hafta açıkladığı kredi kartı taksit düzenlemeleri ile borç yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kredi kartı borçlarının 72 aya kadar yeniden yapılandırılmasını da öngören düzenlemeye açıklık getiren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, toplamda 257 milyar lira kredi stokunun yapılandırma kapsamında olduğunu belirterek “Bu kredilerin hepsi otomatik yapılandılacak anlamına gelmiyor, bankalara yapılandırma yetkisi veriyoruz” dedi. Canikli, taşıt kredilerinin cari ise açık hassasiyetinden dolayı yapılandırma kapsamında bulunmadığını açıkladı. Canikli “Yapılandırma sadece bugün itibariyle olan bakiye için geçerli. Bundan sonra kullandırılacak krediler için 72 ay geçerli değil. 48 ay geçerli. Bu yapılandırma zorunlu değil. Biz bankalara 72 aya kadar yapılandırma yetkisi verdik. Bankalar tercihlerine göre kullanabilirler” dedi.

Bankaların tüketiciyi zorlayacak faiz oranları uyguladığı takdirde bunu giderici görüşmeler yapabileceklerini belirten Canikli “Normalde faizler müşteri ile banka arasında belirleniyor. Bu konuda müdahaleyi ancak kanun yoluyla yapabiliriz. O noktada bir problem çıkacağını düşünmüyorum. Sıkıntı ortaya çıkarsa mağduriyeti giderici adımlar atarız” dedi.

Nurettin Canikli “Kredi faizlerini belirleyen ana unsur mevduat faizleri. Mevduat faizini düşürmeden, kredi faizlerinde anlamlı bir düşüş sağlanmaz. Bu konuda sürekli olarak bankalarla görüşüyoruz, düşüşü mutlaka sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.

TAKSİT SAYISI 12’YE ÇIKTI

Resmi Gazete’de yayınlanan kredi ve kredi kartı düzenlemeleri şöyle:

- Kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi sınırı 9 aydan 12 aya çıkarıldı.

- Telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanmayacak. Markette taksit uygulanmayacak.

- Kredi kartlarının borç bakiyeleri kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebilecek.

- Konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 80’i aşamayacak. Yani bugünden itibaren 200 bin liralık bir ev için konut kredisi alanlar 40 bin liralık peşinat ödeyecek. Daha önce aynı kredi için peşinat 50 bin liraydı.

- Tüketici kredilerinin vadesi ise 48 ay olarak belirlendi.