29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

6 yıl sonra büyümede çift hane bekleniyor

6 Aralık 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
6 yıl sonra büyümede çift hane bekleniyor

İlk çeyrekteki yüzde 5.2 ve ikinci çeyrekteki yüzde 5.1’lik büyümenin ardından gözler, 11 Aralık Pazartesi günü açıklanacak 3’üncü çeyrek verisine çevrildi. Ekonomistler, öncü göstergelerin, GSYH büyüme hızının 3’üncü çeyrekte sürpriz yaparak çift haneyi görebileceğini ortaya koyduğunu ifade ederek, büyümeye özellikle tüketim ve ihracatın önemli katkılar sağladığına dikkati çekti. Türkiye’nin büyümesine ilişkin hem ulusal hem de uluslararası kurumların yukarı yönlü revizyonlar yaptığını belirten ekonomistler, büyümenin bu yıl yüzde 6’nın üzerinde olmasının beklendiğini kaydetti.

TEB’İN TAHMİNİ % 11

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Finansal Piyasalar Strateji Müdürü Erkin Işık, bu yılın 3’üncü çeyreğinde GSYH büyümesinin yüzde 11 olmasını beklediğini ifade etti. Büyüme hızının bu kadar yüksek olmasında, baz etkisi ve iş günü sayısının geçen yıla göre yüksek olması gibi teknik etkilerin bulunduğuna dikkati çeken Işık, önceki çeyreğe göre de yüzde 2 gibi güçlü bir büyüme görmeyi beklediğini kaydetti. Işık, son çeyrekte büyüme hızının yavaşlaması halinde 2017’de büyümenin yüzde 6.5 civarında olabileceğini söyledi. Ziraat Bankası ekonomisti Bora Tamer Yılmaz da Türkiye ekonomisinin, 2017 yılını yüzde 6.5 civarında bir büyüme ile tamamlayacağını, bu yılın 3’üncü çeyreğinde dönemsel anlamda büyüme hızının çift haneye yaklaşmasının mümkün olduğunu belirtti. 

İş Yatırım ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, 3’üncü çeyreğe ilişkin verilerin güçlü bir büyümeye işaret ettiğini belirterek, 3’üncü çeyreğe ait büyüme beklentilerini yüzde 10’a çektiklerini açıkladı.

KGF’nin etkisi olacak

Ünlü Co ekonomisti Esra Şimşek ekonomik büyümenin 3’üncü çeyrekte yüzde 7, yılın tamamında yüzde 5.5 olacağı öngörüsünde bulundu. Şimşek “KGF ve büyümeyi teşvik edici önlemlerin etkileri 2017 yılı içinde kendini hissettirmeye başladı. Güçlü öncül veriler göz önüne alınınca sene sonu beklentilerinin yukarı çekilmiş olması şaşırtıcı değildir” dedi. AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi ise bu yıl 3’üncü çeyrekte milli gelir büyümesinin yüzde 9-10 aralığında gerçekleşeceğini ifade ederek “Bu yıl büyük olasılıkla yüzde 6’nın üzerinde gerçekleşecek büyümenin 2.5 puanlık kısmının kredilerden kaynaklandığını düşünüyorum” dedi.