4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

9 günlük tatil bitti, saldırı sırası Fitch’te

Türk piyasaları uzun soluklu bayram tatilini geride bırakırken bayram tatili öncesi Standard & Poor’s ve Moody’s’in yaptığı not indirimleri piyasada etkisini göstermeyince bu kez de uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratting sahneye çıktı.

28 Ağustos 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
9 günlük tatil bitti, saldırı sırası Fitch’te

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 6 binden fazla yabancı yatırımcıya güven verdiği zirveden 10 gün sonra sahneye çıkan Fitch düzenlediği konferansla Türkiye’yi karaladı. Hem Başkan Recep Tayyip Erdoğan hem de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Sermaye kontrolü kesinlikle olmayacak” mesajı vermesine rağmen Türkiye’ye yatırım yapan yabancıların aklını çelmek için “Türkiye sermaye kontrolüne mecbur kalabilir” açıklaması yaptı. 

Açıklamanın ardından yeni haftanın ilk gününe 6 TL’nin altında başlayan dolar gün içinde bir ara 6.28 seviyelerine kadar yükseldi. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Fransa temasları sonrası dolar 6.14 seviyesine çekildi.

BORSADA GEÇ BAYRAM

Bu arada ABD’den gelen kademeli faiz artışı açıklaması geçtiğimiz hafta dünya borsalarına doping olurken, Türkiye’ye yansıması dün oldu. Borsa yüzde 1.22 oranında yükseldi. QNB Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell´in Jackson Hole konuşmasından sonra gelişmekte olan ülke paralarında Cuma günü bir değer kazanma eğilimi oldu. Dolar cuma günü 6 liraya geriledi. Merkez Bankası ve Brunson davasında olumlu şeyler ortaya çıkarsa kurda gerileme görürüz. Eylül ayında lira için önemli gelişmeler var. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var. Orada ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşürse bu piyasalar ve lira için önemli olabilir” diye konuştu.