29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

ABD'den IŞİD'in petrol geliri konusunda çelişkili açıklamalar

İki gün önce IHS IŞİD'in petrol gelirini açıklamıştı. Ancak David Cohen bugün yeni bir açıklama yaparak, IHS'nin zikrettiği rakamın yarısına tekabül eden bir rakam açıkladı. Cohen, IŞİD petrolleriyle ilgili dolaylı olarak Türkiye'nin adını da zikretti.

stargazete.com23 Ekim 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:

IŞİD tehlikesi Ortadoğu başta olmak üzere dünyayı kasıp kavururken, petrol gelirleri konusunda ABD'den çelişkili açıklamalar geliyor. 

ABD'nin "para ajanı" olarak bilinen ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen bugün yaptığı açıklamada IŞİD'in petrol gelirinin günlük 1 milyon dolar olduğunu söyledi. Bu rakam yıllık bazda 350-400 milyon dolara tekabül ediyor. 

Ancak iki gün önce yine ABD'de IŞİD'in petrol gelirleri konusunda bir rapor yayınlanmıştı. Uluslararası enerji danışmanlık şirketi IHS, yayımladığı raporda IŞİD'in günlük petrol gelirinin 2 milyon dolar, yıllık 800 milyon dolar olduğunu belirtmişti. 

Zikredilen iki farklı rakam arasında yaklaşık 400 milyon dolarlık fark bulunurken, IHS'nin rapor ettiği rakamın, Cohen'in açıkladığı rakamı ikiye katlaması akıllarda soru işaretleri bıraktı. 

Örgütün petrol gelirleriyle ilgili zikredilen rakamların şaibeli olması ile birlikte, "IŞİD'i kontrol eden ülke ya da ülkelerin, petrolü hangi kanalla sattığı, gelirlerin bir bölümünün nerelere aktarıldığı, söz konusu taşeron örgütün faaliyetleriyle nihai olarak neler hedeflendiği ve IŞİD'in ömrünü ne zaman tamamlayacağı" gibi sorular yeniden gündeme geldi. 

DAVID COHEN'DEN DOLAYLI OLARAK ALGI OPERASYONU: O PETROL TÜRKİYE'YE DE SATILDI

Öte yandan, ilginç bir dikkat dağıtma stratejisiyle IŞİD'in petrol geliri konusunda Türkiye'nin ismini de zikrerek, "Türkiye IŞİD'den petrol alıyor" iftirasını dolaylı olarak yeniden gündeme getiren Cohen;

"Bize gelen bilgilere göre, IŞİD geçen ay itibariyle petrolü çok düşük fiyatlarla aralarında Türkiye’den de kişilerin bulunduğu çeşitli aracılara satıyor, bunlar da petrolü yeniden satılmak üzere naklediyordu. Ayrıca, öyle görünüyor ki, IŞİD’in kontrolünde olan bölgelerden çıkarılan petrolün bir kısmı önce Irak’taki Kürtlere, sonra da Türkiye’ye satıldı. Esed rejiminin de ahlaksızlıklarının bir başka göstergesi olarak IŞİD’le petrol alımına yönelik anlaşma yaptığı sanılıyor” ifadelerini kullandı. Cohen, bir sonraki cümlesinde iddiasını yumuşatarak, Türkiye'nin kaçak petrol geçişini engelleme konusunda kararlı olduğunu da sözlerine ekledi. 

Paralel örgüt ve bazı medya mensubu da bir süredir Türkiye'nin IŞİD'ten petrol aldığı iddiasını gündemde tutmaya çalışıyordu. 

KERRY DE AYNI ALGI ÇABASINA ORTAK OLMUŞTU

Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de daha önce IŞİD'in Türkiye ve Lübnan üzerinden petrol sattığını iddia etmiş, Kerry'nin açıklaması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yalanlanmış, bunun bir algı çalışması olduğunu belirtmişti. 

Konuyla ilgili açıklama yapan bir diğer isim Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ise, petrol satışının kaçakçılık boyutunda bile gerçekleşmediğini ifade etmişti. 

COHEN'İN, HALKBANK VE TÜRKİYE'NİN PETROL TİCARETİNE TUHAF İLGİSİ

ABD'nin "para ajanı" olarak bilinen Cohen'i Türk ekonomisi yakından tanıyor. Özellikle 17 Aralık'tan hemen sonra Türkiye'ye gelen Cohen, Halkbank'la ilgili görüşmeler yapmış, daha sonra bir takım gizli görüşmeler yapmış, ancak görüşme programı basına açıklanmamıştı. 

DAVID COHEN'İN 17 ARALIK SÜRECİNDEKİ ŞAİBELİ TÜRKİYE ZİYARETİYLE İLGİLİ, ARDAN ZENTÜRK'ÜN HAZIRLADIĞI HABERİ AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ: