30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

ABD'den Türkiye'nin tezlerine destek

ABD Enerji Bakanı Moniz: Doğu Akdeniz'in gazını tüm Kıbrıs paylaşmalı

STARGAZETE.COM21 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
ABD'den Türkiye'nin tezlerine destek
ABD'li düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen Enerji ve Ekonomi Zirvesi dün İstanbul'da başladı. ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katıldığı zirve, bugün de ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'i ağırlayacak. Zirvede ikili görüşmeler yapan ve Türkiye ile rüzgar enerjisi analaşmasına imza atan ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, Türkiye'nin Kıbrıs'taki gaz tezine destek verdi.  Moniz Doğu Akdeniz'den çıkarılacak doğal gazın toplam gelirinin Kıbrıs'ın tamamında paylaşılması görüşünde olduklarını söyledi. Bakan Yıldız da "Doğu Akdeniz'de bir gaz potansiyeli var. Kıbrıs halkının tamamına ait olan bir gelirden bahsediyoruz. Bazı platformlarda olduğu gibi her tarafta tutarlı olmak lazım. Biz nasıl Irak'ta Irak'ın tamamına ait diyoruz. Kıbrıs için benzerini söylemeliyiz" dedi. Yıldız "Milyar dolarlık projeler bir cazibe kuralıyla işlerler. O da hangi proje fizibılsa o proje üzerinden devam eder akış. Bunun Güney Kıbrıs yerel yönetimi üzerinden Yunanistan'dan Avrupa'ya aktarılmasıyla Kuzey Kıbrıs'tan Türkiye üzerinden aktarılması arasında, bu işi bilenlerin hangisinin daha fizibıl olduğunu çok iyi takdir ederler. Zamanın iyi bir ilaç olacağını ve doğru proje lehine bu zamanın kullanılacağına inanıyorum" diye konuştu. 
 
Atlantik Konseyi Başkanı Frederick Kempe ise konuşmasında, Türkiye'nin, bölgenin ve Atlantik ötesi gelişmelerin geleceği açısından merkezi konumda olduğunu söyledi. Zirvede konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Dr. Fatih Birol da dünya enerji üretiminin geleceğine bakıldığında, düşen petrol fiyatlarına rağmen stres sinyalleri gördüklerini söyledi.
 
Öğlen yemeği yarım kaldı
Bu arada Bakan Yıldız, ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD'nin Ankara Büyükelcisi Jhon Bass gibi isimlerin bulunduğu yemek sırasında salonu biranda bir duman ve yanık kokusu kapladı. Bunun üzerine yemeğe katılanlar 'uyarı' üzerine salonu terk etti. Uzun çabalar sonucu dumanın otelin havalandırma sisteminden kaynaklandığı anlaşılırken yemek de yarım kaldı. Öte yandan zirve sürerken, dışarıda gösteri yapan Enerji-Sen'li işçilerle, sivil polisler ve otel görevlileri arasında arbede yaşandı. Yaşanan gerginlik, Bakan Yıldız'ın işçilere Ankara'da 3 Aralık saat 15.00'te randevu vermesi ile bitti.