2 Mayıs 2024 Perşembe / 24 Sevval 1445

Alışveriş sonrası kendini yok eden poşet

Doğanın düşmanı naylon poşetler tarih oluyor. Çevre Bakanlığı alışverişlerde naylon yerine, iki ay içinde kendiliğinden yok olan biyobozunur poşetlerin kullanılması için düğmeye bastı.

3 Aralık 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Alışveriş sonrası kendini yok eden poşet
Her gün milyonlarca naylon poşet doğaya bırakılıyor. Bu maddenin çevreden tamamen yok olma süresi ise 400 ile 900 yıl arasında değişiyor. Üstelik kimyasal maddeler içeren naylon poşetler, sadece toprağa değil, içine konulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar veriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, naylon poşet yerine doğada kısa sürede kendiliğinden yok olan biyobozunur poşetlerin kullanılması için çalışma başlattı.
Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, naylon poşetlerin çevreye verdiği zararı en aza indirmek istediklerini belirterek "Bu kapsamda doğada kendiliğinden yok olan biyobozunur poşetlerin kullanımının teşviki için çalışma başladık. Birkaç yıl içinde bu ürünün öne çıkarılması amacıyla üreticilerle toplantılar yapıyoruz. Gelecek ay toplantı düzenleceğiz. Hem şu andaki poşetleri üreten sanayicimiz hem de kullanıcılar için alışılagelmiş bir tarz var. Bu nedenle geçiş için tabii ki bir süreç gerekiyor. Türkiye'yi en kısa zamanda şu çılgın poşet tüketiciliğinden kurtaracağız' diye konuştu.

İlk uygulama market ve pazarda
Geçiş sürecinde ilk olarak naylon poşet kullanımının kısıtlanacağı belirten Baş, uygulamanın öncelikle market ve pazarlardan başlayacağını söyledi. Baş, konuyla ilgili Gümrük ve Ticaret, Sağlık ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlıklarının da çalışmaları olduğunu dile getirerek, kendilerinin uygulamayı çevre yönünden ele aldıklarını ifade etti.
Biyobozunur poşetlerin çevreye en az zarar verenlerini öne çıkaracaklarını bildiren Baş, şöyle devam etti:'Öyle biyobozunur poşetler üretiliyor ki onlara da kimyasal katılıyor. Bunlar da toprağı veya suyu kirletiyor. Biz hem doğada yok olan hemde katkı maddesi içermesin istiyoruz. Bu amaçla biyobozunur poşetlere standart getireceğiz. Tamamen kimyasaldan arındırılmış, doğaya uyumlu, çok kısa sürede bozulup kendini yok edebilen biyopoşetleri önemsiyoruz. Ancak aslında gönlümüz file ve kese kağıdından yana.'
Baş, biyobozunur poşet üretiminin daha maliyetli olduğunu dile getirerek, 'Üreticisi, tüketicisi, herkes çevre ve sağlık için fedakarlıklar yapacak. Sanayicilerin katkısını bekliyoruz' dedi. AA