28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Artık dolar geçmeyecek

Başkan Erdoğan, dolara karşı devrim gibi bir karara imza attı.Türkiye’de artık ticari işlemlerde sadece TL kullanılacak. Dövizle alım-satım yapılamayacak.

14 Eylül 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Artık dolar geçmeyecek

Dövizde yaşanan spekülatif hareketlere karşı hükümet yeni adımlar atmaya devam ediyor. 

Türkiye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dolar başta olmak üzere, ekonomiyi olumsuz yönde etkileyen tüm hadiseleri, serbest piyasa çerçevesinde çözmeye çalıştıklarını söyledi. Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) 20. Olağan Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, son dönemde karşılaşılan hadiselere bakıldığında, Türkiye’ye yönelik gizli, açık saldırıların demokrasideki eksiklerle ve ekonomi ile ilgisinin bulunmadığını belirtti.

KÖKTEN ÇÖZECEĞİZ

Dövizin çıkış eğiliminin serbest piyasa ekonomisi ile bağdaşmadığını ifade eden Erdoğan “Döviz kurundaki dalgalanmayı önlemeye yönelik pek çok tedbiri hayata geçirdik, geçiriyoruz. Bu doğrultuda önümüzdeki günlerde yeni adımlarımız olacak” diye konuştu. Erdoğan, sebebi ne olursa olsun karşı karşıya kaldıkları sorunları milletin gösterdiği güveni hak edebilmek için çözmekte kararlı olduklarını belirterek, bu doğrultuda gerekli adımları birer birer attıklarını anlattı. Zor dönemlerin zor kararlar vermeyi ve uygulamayı gerektirdiğine işaret eden Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz de ülkemizin içinden geçtiği dönemin nezaketine ve önemine uygun kararlar almaktan ve uygulamaktan asla çekinmiyoruz. Döviz kurundaki dalgalanmayı önlemeye yönelik pek çok tedbiri hayata geçirdik, geçiriyoruz. Esnaflarımızın bir kısmını da yakından ilgilendiren dövizle kira konusunu kökten çözüyoruz. Resmi Gazete’de yayımlandı. Bizim anlayışımıza göre ihracat ve ithalat gibi dışarıyla işi olmayan hiç kimsenin dövizle yolu kesişmemelidir. Bu ülkenin içindeki her işin kendi paramızla fiyatlandırılması, konuşulması, yapılması gerekiyor. Bu konuda gereken düzenlemeyi yaptık, uygulamayı başlatıyoruz.”  

LÜKS OTOLARA AYAR 

Bir başka önemli adımlarının kamuda her alanda ciddi bir tasarrufa gitmek olduğuna vurgu yapan Erdoğan, “Kamuda kullanılan araçları hem sayı olarak hem nitelik olarak sınırlandırıyoruz. Birçok bakanlıklarımız, genel müdürlüklerimiz kiracı. Bakanlık sayımızın 16’ya düşmesiyle birlikte kazanılan binaları değerlendirdik. Bundan böyle kiracı olan yerlerin tamamından çıkmak suretiyle onları buradan da çok ciddi bir tasarrufta bulunduk” diye konuştu.

KRİZ DEĞİL MANİPÜLASYON 

Başkan Erdoğan, bu yaşanılanın bir kriz olmadığını vurgulayarak, “Bu bir manipülasyondur. Bu manipülatif olayların arkası dışarıyla da bağlantılıdır. Akılları verirken çünkü o şekilde veriyorlar. Bu manipülasyona sakın aldanmayın. Bu süreç atlatıp, geçilecek” açıklaması yaptı.

DÖVİZ FIRSATÇILARI İFLAH OLMAZ

Döviz fırsatçıları hakkında da konuşan Erdoğan şunları söyledi : “Buradan sesleniyorum, inanın bu dönemde döviz bahanesiyle, dolarizasyonla, sattıkları ürüne hiç alakası olmadığı halde bire üç, bire beş, bire on zam yapanlar, iflah olmayacaklardır. Helali haramı ayırt etmeyenlerin iflah olması mümkün değil, bunların ahilikle filan alakası yok. Bunlar ahiliğin semtine uğrayamazlar. Ahilik sisteminin de bir ceza kurumu vardır, öyle başıboş bırakmazlar, gereği neyse onu yaparlar ve şu anda da biz hukuk sistemini bu noktada çok kararlı çalıştıracağız. “      

FAİZ SEBEP ENFLASYON NETİCEDİR

Faiz oranlarının Türkiye’de halen yüksek olduğunu belirter Erdoğan şunları söyledi: “Faiz ve enflasyon dalgalanması istikrara kavuştukça finans kesimi daha cesur hareket etmeye başlayacaktır. Kredi musluklarını daha açacak ve bunlar yatırıma dönüşecektir. Fakat iddia ile yine söylüyorum, şunu unutmayın faiz ve enflasyonu, bir sebep-netice ilişkisi olarak masaya yatırdığınız zaman, faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Ama yok enflasyon sebeptir, faiz neticedir diyorsan bu işi bilmiyorsun arkadaş. Zira faizin oranını sen tespit edersin ama enflasyon o akışta kendiliğinden oluşur. Enflasyonun oranını bankalar belirler mi? Merkez Bankası her zaman enflasyon yıl sonu tahminlerini açıklıyor. Bugüne kadar Merkez Bankasının açıklamış olduğu enflasyon oranlarını tutturduğunu görmedim. 16 senedir bu işin içindeyiz. Arkadaş hala akıllanmayacak mıyız? Faizi sen belirliyorsun ama enflasyonu sen belirlemiyorsun. Enflasyon işte bu yanlış adımlar neticesinde ortaya çıkıyor. Bedelini kim ödüyor? Millet, karşımdaki esnaf.” 

Ticarette döviz kullanmaya son 

Ticarette yeni bir sayfa açılıyor. Hükümet, doların Türkiye piyasasındaki etkinliğini kırmak amacıyla attığı adımlara bir yenisini daha ekledi. Türkiye’de yapılan tüm ticari işlemlerde bundan böyle döviz yerine Türk Lirası kullanılacak. Türk lirasının değerinin korunmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı. ‘Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararnamede “Türkiye’de yerleşik kişilerin, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarında menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz” denildi. Kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde, daha önce akdedilmiş yürürlükteki sözleşmelerde döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, Türk parası olarak taraflarca yeniden tespit edilecek. Kararda, bu hükümlerin Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütüleceği belirtildi. 

ÇİN VE RUSYA DOLARI BIRAKTI

Rusya ve Çin de dolar ile ticareti bırakacağını açıkladı. Doğu Ekonomik Forumunda (EEF) düzenlenen panelde Moskova ve Pekin yönetimlerinin ulusal para birimleriyle ticarete devam edeceği belirtildi. Yerel para birimleriyle ilk ticaretin 2019 yılı başında yapılacağı ifade edildi. 

Perakendecinin elini rahatlattı

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, kiralama sözleşmelerinde döviz üzerinden belirlenmiş bedellerin Türk lirasına dönüştürülmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararına yönelik, “Perakendenin elini rahatlatan kararla, adil ticaret düzeninin tesisi konusunda önemli bir adım atıldı ve TL ile ticarete dönüşte en önemli virajlardan biri alındı. Bu kararla dövizli kiraların perakende sektörü üzerinde yarattığı beklenmedik tehditler büyük ölçüde ortadan kalkacak” açıklaması yaptı.