3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Bakan Şimşek Financial Times'a konuştu: Doğru yoldayız, güven geri geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek İngiliz Financial Times gazetesine konuştu. Ekonomiye dair olumlu mesajlar veren Bakan Şimşek, uyguladıkları ekonomi politikalarına ilişkin, 'Doğru yoldayız. Güvenin geri döndüğüne dair güçlü kanıtlar var' dedi.

27 Eylül 2023 Çarşamba 11:09 - Güncelleme:
Bakan Şimşek Financial Times'a konuştu: Doğru yoldayız, güven geri geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomik göstergelerine dair İngiltere'nin en önemli gazetelerinden Financial Times'a konuştu.

Bakan Şimşek, son dönemdeki faiz artışlarının arkasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "destek ve bağlılığının" olduğunu ifade etti.

Şimşek, "Doğru yoldayız. Güvenin geri döndüğüne dair güçlü kanıtlar var. Fakat sabırlı olmalıyız, zorlu olmaya devam ediyor. Halihazırda belirgin önlemler aldık." dedi.

Bakan Şimşek, izledikleri yol haritasının enflasyonu dindirmeye, ülkenin tükenen döviz rezervlerini yeniden inşa etmeye ve büyüyen cari açığı azaltmaya odaklanacağını ifade etti.

Bakan Şimşek ayrıca para politikasını sıkılaştırmaya yönelik diğer adımlar nedeniyle finansal koşulların halihazırda tek başına Merkez Bankası politika faizinin yol açtığından daha sıkı olduğunu söyledi. Şimşek, "Enflasyon beklentilerini sıfırlamak için güvene ihtiyacınız var ve anahtar da bu." dedi.

FT haberinde, yeni ekonomik programın meyvelerini vermeye başladığına dair işaretlerin olduğuna vurgu yaptı.

Bakan Şimşek, Türk şirketlerin, uluslararası tahvil piyasalarına yeniden erişim kazandığına dair soruya, "İlerleme kaydettikçe şirketlerin ve bankaların uluslararası sermaye piyasalarından yararlanma yetenekleri de gelişecek. Bu çok önemli. Oraya vardığımızda işimiz daha kolay olacak." cevabını verdi.

Bakan Şimşek, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri, temmuz ayında 50 milyar dolarlık yatırım ve finansman anlaşması imzalamasına ilişkin de konuştu.

Bakan Şimşek, Batılı ülkeler ve Körfez komşularıyla daha yapıcı ilişkiler kurmanın ekonominin canlanmasına yardımcı olacağını söyledi.

Avrupa Birliği ile kaydedilen ilerlemeyi de memnuniyetle karşılayacağını anlatan Şimşek, "Türkiye jeopolitik durgunluktan çıkma sürecinde." dedi.