28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Bakan Zeybekci: Enflasyon sepetine gıda ayarı yapılmalı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ‘enflasyon sepetine gıda ayarı’ konusundaki sözlerine açıklık getirdi. Bakan Zeybekci “Sepette gıdanın payının yüzde 24 olması gerçekçi değil. Matematiğe aykırı. Sözlerimin arkasındayım” dedi.

20 Ekim 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bakan Zeybekci: Enflasyon sepetine gıda ayarı yapılmalı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyon sepetindeki anket yönteminin sorgulanması gerektiğini belirterek “Sepette gıdanın payının yüzde 24 olması gerçekçi değil. Sözlerimin arkasındayım” dedi. Türkiye Tasarım Haftası/Design Week Turkey’in açılışı ve Design Turkey Ödül Töreni öncesinde, enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığının azaltılmasına ilişkin sorular üzerine Bakan Zeybekci “3 bin dolarlık milli gelirdeyken gıdanın enflasyon sepetindeki payı yüzde 29 iken, bugün 9 bin 500 dolara gelmişim ama oran yüzde 24” dedi. Ekonomi Bakanı Zeybekci, bunun matematiğe aykırı olduğunu ve matematik anlamında sorguladığını belirterek ekonomi dünyasının da bunu ciddi şekilde tartışması gerektiğini söyledi.      

DÜNYADA DURUM NASIL?

Zeybekci, bu konuda Türkiye ile benzer ülkelerden örnekler de verdi. Zeybekci “Benimle aynı milli gelir oranına sahip ülkelerden mesela Meksika’da gıdanın toplam sepetteki oranı yüzde 18 seviyesinde. Bulgaristan, Macaristan, Romanya, Litvanya, Slovenya’ya bakıyorum. Buralarda da yüzde 18-19-20 aralığında... Türkiye olarak söylemeye çalıştığım şu; anket yönteminin çıkardığı sonuca bir daha bakmamız gerekiyor. Enflasyona yarım puan katkıda bulunuyorsa, demek ki bunu bir daha sorgulamamız gerekiyor” dedi.

MANTIĞIMA AYKIRI

Zeybekci, dolayısıyla enflasyonun 0.50 puan aşağıda olmasının Türkiye’nin tabi olduğu tüm faiz oranları üzerinde etkili olduğuna dikkati çekerek, “Yani insanların cebini doğrudan etkileyen, insanları maliyet olarak etkileyen bir sonuç ortaya çıkıyor” diye konuştu. Ancak anket yönteminin matematik anlamında sorgulanması gerektiğini belirten Zeybekci, Türkiye’ye benzer ülkelerdeki ağırlık oranlarına baktığı zaman bu durumun kendisinin mantığına aykırı geldiğini, bunu söylemek istediğini ve bu sözünün arkasında olduğunu kaydetti. 

Zeybekci, Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu konusunda ise son çalışmaları yaptıklarını, ilk fırsatta bunun Bakanlar Kurulu kararı olarak onaylanması işleminin gerçekleşeceğini kaydetti. Bir Rus yatırım fonu ile iyi niyet anlaşması olarak bir milyar dolarlık bir iş birliğine de gidileceğini belirten Zeybekci “Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu’ndan beklentilerimiz son derece yüksek” dedi. 

ÖDÜLLER VESTEL VE ARÇELİK’E

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi işbirliğiyle tasarım gücüyle katma değerli ihracatı artırmak ve İstanbul’un küresel tasarımın merkezlerinden biri olmasını sağlamak amacıyla düzenlenen Türkiye Tasarım Haftası dün Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde başladı. Açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi “Tasarım ve endüstriyi birleştirerek küresel tasarım ofisleri için İstanbul’u bir hub haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi. Hafta kapsamında bu yıl beşincisi düzenlenen Design Turkey Tasarım Ödülleri de sahiplerini buldu. Toplam 350 endüstriyel tasarımdan 7’si üstün tasarım, 36’sı iyi tasarım, 7’si ise konsept tasarım ödülü aldı. Ödül alanlar arasında Vestel’in Venüs cep telefonu yer alırken Nihat Duran’ın Arçelik için tasarladığı Selamlique Kahve Makinası, Onur Onrat’ın Arçelik için tasarladığı SBS Cosmos Flush Handle yer aldı.