29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Bankalar faiz sinyalini alsın yatırımcının önünü açsın

Merkez Bankası’nın faiz indiriminin yatırımcılar için çok önemli bir sinyal olduğuna inandığını belirten Erdoğan “Temenni ediyorum ki bankalar, Merkez Bankası’nın vermiş olduğu bu sinyali önemsesin ve yatırımcıların önünü açsın” dedi.

24 Eylül 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Bankalar faiz sinyalini alsın yatırımcının önünü açsın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bankalara çağrı yaparak Merkez Bankası’nın faiz indirimini önemsemelerini ve buna göre de yatırımcıların önünü açmaları gerektiğini belirtti. Erdoğan, Bloomberg tele-vizyonunda katıldığı programda gündeme ve ekonomiye ilişkin soruları yanıtladı. Merkez Bankası’nın faizleri indirmesiyle ilgili soruya Erdoğan, bankanın yaptığı faiz indirimini istikrarlı, dikkatli ve muvazeneli bir indirim olarak gördüğünü belirtti. Şiddet içerecek ve ekonomide bir deprem etkisi yaratacak şekilde ne iniş ne çıkışların doğru olmadığını, ama bunu istikrarlı bir şekilde sürdürmenin faydalı olacağını dile getiren Erdoğan, şu anda Merkez Bankası’nın yeni yönetiminin göreve geldiğinden bu yana özellikle hükümetin faiz politikalarını dikkate alarak bir indirimin de onlarca yürütüldüğünü kaydetti.  

ENFLASYONU DÜŞÜRÜYOR

Bunun yatırımcılar için özellikle çok önemli bir sinyal olduğuna inandığını ifade eden Erdoğan “Temenni ediyorum ki diğer bankalar, Merkez Bankası’nın vermiş olduğu bu sinyali onlar da önemsesin ve buna göre de yatırımcıların önünü açsınlar” dedi. Türkiye’de iktidara gelmeden önce enf-lasyonun üç haneli rakamları aştığını anımsatan Erdoğan, göreve geldiklerinden bu yana enflasyonun düşmeye başladığını söyledi. Erdoğan, Gezi olaylarında faizin yüzde 4.6’lara düştüğünü, bu seviyeye düşen faizin, reel faizin çok iyi bir konuma gelmesinin enflasyonu da ciddi manada aşağıya çektiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Burada bir şey söyleyeceğim... Ben enflasyon ile faizi ters orantılı olarak görmüyorum, tam aksine enflasyon ile faizi doğru orantılı olarak görüyorum. Faizi ne kadar yükseltirseniz enflasyon da o kadar yükselir. Faizi ne kadar düşürürseniz enflasyon da onunla beraber düşmeye başlar. Ben, 14 yıllık başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı döneminde bunu takip etmişimdir ve bunu görmüşümdür. Şu anda da yine yapılan uygulamalara baktığımızda  eğer enflasyon düşüyorsa faizin düşmesindendir. Yoksa sepet olayları falan bunlar o kadar etkileyecek işler değil. Bu benim inancım. Bu konudaki tespitlerimin de neticesini de aldık” şeklinde konuştu.     

KUR FIRLAMADI

Kurlarda bazılarının beklediği gibi bir patlamanın aleyhte olmadığını dile getiren Erdoğan “Darbe girişiminden sonra bile kurlar kendini korudu ama bizim temenniniz daha düşük olsun ama şu anda istenilen noktada değil” dedi. Erdoğan, istikrar ve güven korunduğu için Türkiye’nin kesintisiz büyümeyi sürdürdüğünü, yüzde 3.8 gibi büyüme oranının darbe sonrası ortamda bile yakalandığını söyledi.

RATİNGÇİLERE DÜRÜSTLÜK DAVETİ

Dünyadaki kredi kuruluşlarının, istisnaların bir kenarda konulması halinde, politik açıklamalar yaptığını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti: “Çökmüş ekonomileri yükseltirken öbür tarafta diri duran, ayakta duran, yatırımlarına devam eden bir ülkeyle ilgili bakıyorsunuz ya donduruyor ya da şöyle kıl payı da olsa düşürme yoluna gidiyor. Başbakanlık dönemimde de bunu çok açık söyledim. Cumhurbaşkanlığı dönemimde de söylüyorum. ‘Dürüst olun’ diyorum, onları dürüstlüğe davet ediyorum. Dürüst olsanız da olmasanız da Türkiy ekonomisi zaten güçlü, dimdik ayakta ve ayakta durmaya devam edecek.”

YATIRIMIN OLMADIĞI ÜLKEDE KALKINMAYI KONUŞAMAYIZ

ABD’deki faiz oranlarının 0.50, Avrupa’da 1-1.5, Japonya eksi olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan “Faiz Türkiye’de ne için 13, 14, 15 olsun. Siz faiz oranlarını ne kadar yüksek tutarsanız o ülkede bir defa yatırımı o denli ortadan kaldırırsınız. Yatırımın olmadığı bir ülkede bir defa kalkınmayı konuşamayız. Yatırımların olduğu bir ülkede kalkınmayı konuşabiliriz. Bizim bu kadar zorlamamıza rağmen şu anda yatırımlarda halen istediğimiz bir istikrar veyahut hız yok. Halbuki faiz düşük olmuş olsa ben inanıyorum ki yatırımcı hemen bu konuda kredisini çekecek ve yatırımını yapacaktır. Ama yüksek olduğu zamanda bu yatırımı yapmaları mümkün değildir. Şu anda buna rağmen bizim yatırımcımız yatırım yapıyor” dedi.

ABD’DE YATIRIMCI VE İŞADAMLARIYLA BULUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta Bloomberg CEO’su Michael Bloomberg tarafından düzenlenen yuvarlak masa toplantısında bir grup ABD’li yatırımcı ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda, yatırımcı ve işadamlarından EMEA Citi İcra Başkanı James C. Cowles, Coxton Associates ortağı Jeff Enslin, Lazard CEO’su Ken Jacobs, Blackstone Başkanı Hamilton E. Jones, Warburg Pincus CEO’su Chip Kaye, Kissinger Associates’i temsilen Henry Kissinger, BBVA İcra Kurulu Direktörü Jose Manuel Gonzalez-Paramo, WL Ross and Co. Başkanı Wilbur Ross, BM Personeli Emeklilik Fonu Başkanı Carol Boykin, büyük satranç ustası Magnus Carlsen ve temsilcisi Espen Agdestein ile Rotschild ailesi mensubu James Rotschild yer aldı.