18 Mayıs 2024 Cumartesi / 11 Zilkade 1445

Belirsizlik bitti

Türk Telekom’un yüzde 55’ine sahip olan OTAŞ’ın hisseleri bu şirkete kredi veren bankaların ortağı olduğu şirkete resmen geçti. Devralmayla birlikte Türk Telekom’un yönetimindeki isimler de değişti.

23 Aralık 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Belirsizlik bitti

Sahiplik konusunda bir süredir tartışma yaşanan Türk Telekom’da bankalar tarafından kurulan şirket yönetime dahil oldu. Ojer Telekomünikasyon’un (OTAŞ) Türk Telekom’daki hisseleri Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası tarafından kurulan Levent Yapılandırma Yönetimi A.Ş’ye resmen devredildi. Konu ile ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamada OTAŞ’ın sahip olduğu, Türk Telekom’un sermayesinin yüzde 55’ini oluşturan A Grubu hisselerinin tamamının OTAŞ’a kredi veren Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası’nın doğrudan veya dolaylı ortak olacakları Levent Yapılandırma Yönetimi AŞ’ye (LYY) devrinin gerçekleştiği ifade edildi.

YÖNETİM YAPISI DEĞİŞTİ

Devir işlemlerinin tamamlanması ardından Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası’dan peş peşe açıklamalar yapıldı. KAP’ta yer alan açıklamalarda, LYY’ye Akbank’ın yüzde 35.5598 oranında, Garanti’nin yüzde 22.1265 oranında, İş Bankası’nın ise yüzde 11.5972 oranında iştirak ettiği bilgileri yer aldı. Hisse devrinin ardından Türk Telekom üst yönetiminde bu doğrultuda değişiklikler yapıldı. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi olan Mohammed Hariri, Cenk Serdar, Faisal Mohammed I Aldughaither ve Al-Hakam Marwan Moh’d Kanafani şirketteki tüm görevlerinden istifa etti. İstifa eden üyelerin kalan görev sürelerini tamamlamak üzere de Hariri’nin yerine İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran’ın, Serdar’ın yerine Garanti Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Muammer Cüneyt Sezgin’in, Kanafani’nin yerine Akbank Teftiş Kurulu Başkanı Eyüp Engin’in atanmasına karar verildi. 

GENEL KURUL 25 OCAK’TA

Yeni yönetim internet sitesinden de duyuruldu. Buna göre Ulaştırma Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan Türk Telekom’un Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Engin olurken, Türk Telekom’un Yönetim Kurulu’nun diğer üyeleri şu isimlerden oluştu: Yönetim Kurulu üyeleri; Bülent Aksu, Dr. Nureddin Nebati, Hakan Aran, Muammer Cüneyt Sezgin. Bağımsız Yönetim Kurulu üyeleri; Selim Dursun, Yiğit Bulut, Sefer Turan, İbrahim Eren. KAP’ta yer alan açıklamada, atama kararlarının şirketin ilk genel kurul toplantısında onaya sunulacağı ifade edildi. Tüm bu gelişmeler nedeniyle Türk Telekom’un 25 Ocak 2019 tarihinde, Olağanüstü Genel Kurul’a gideceği duyuruldu.

‘Amacımız en kısa sürede devretmek’

Levent Yapılandırma Yönetimi AŞ tarafından yapılan açıklamada “21 Aralık 2018 tarihli hisse devri işleminin sonuçlandırılması, ortaklık yapısındaki belirsizlikleri ortadan kaldıracak, Türk Telekom’un mevcut yatırım ve faaliyetlerini sorunsuz sürdürmesini, ileriye yönelik gerekli adımları zamanında atmasını ve de başarılı operasyon ve hizmetlerinin devamlılığını sağlayacaktır. Temel amacımız mümkün olan en hızlı şekilde gerekli koşulları sağlayarak Türk Telekom hisselerini Türk Telekom’un ve ülkemizin stratejik çıkarlarını gözetebilecek ve Türk Telekom’u daha da ileriye taşıyacak, konusunda uzman bir yatırımcıya devretmektir” denildi. Açıklamada Türkiye’nin 81 iline ve hanelerin yüzde 90’ından fazlasına iletişim altyapısı götüren ve 274 bin kilometrelik fiber ağı ile Türkiye’deki fiber altyapısının yüzde 80’ini kendi başına kuran Türk Telekom’un, özelleştirildiği 2005 yılından bu yana gerçekleştirdiği 33 milyar TL’lik yatırım ile sektörünün lider kuruluşu olduğu belirtildi. Açıklamada “Doğrudan istihdam ettiği 33 binin üzerin çalışanıyla ekonomiye büyük katkılar sağlayan Türk Telekom 45 milyon abonesiyle ülkemizin stratejik bir değeridir” denildi.