27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Bir ile daha petrol piyangosu vuracak! Yerler belirlendi

TPAO Şırnak, Siirt ve Van'dan sonra bu kez Diyarbakır'da petrol arayacak. Tespit kuyuları için yerler belirlendi. Çıkar Bozçalı Köyü sınırları içindeki 50 bin metrekarelik alanda Döner (Rotary) Sondaj tekniği ile Dikmencik-1 tespit kuyusu açılacak. TPAO'ya göre yeni müjde yolda.

Sabah26 Şubat 2024 Pazartesi 07:57 - Güncelleme:
Bir ile daha petrol piyangosu vuracak! Yerler belirlendi

Enerjide tam bağımsızlık yolunda yerli ve milli kaynakları ortaya çıkarma kararlılığını sürdüren Türkiye, Şırnak, Siirt ve Van'dan sonra bu kez Diyarbakır'da petrol arayacak.

İstanbul ile özdeşleşen 'Taşı toprağı altın' deyimi son dönemlerde petrol müjdelerinin peş peşe geldiği Güneydoğu için de kullanılmaya başlandı. Şırnak Gabar-Cudi'nin ardından TPAO yeni hedefine Diyarbakır'ı da koydu. Halihazırda Şırnak'ın Kato ve Bestler-Dereler bölgesi, Siirt ve Van'da petrol keşif aramaları sürerken, TPAO Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Bozçalı Köyü sınırları içerisinde bir adet tespit kuyusu açılmayı planlıyor.

Yine Diyarbakır'ın Ergani ve Silvan ilçesinde de bir süre önce TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından petrol kaynağı tespiti için başlatılan çalışmalarda devam ediyor.

Sabah'ın haberine göre, Türkiye Petrolleri AŞ (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü, Diyarbakır'ın Çınar İlçesi, Bozçalı Köyü sınırları içerisinde bir adet tespit kuyusu açılmayı planlıyor. X. Bölge AR/TPO/K/M44- b4 ruhsat numaralı arazi içindeki 50 bin metrekarelik alanda Döner (Rotary) Sondaj tekniği ile Dikmencik-1 tespit kuyusu açılacak.

9 milyon lira bedelli projeyle ham petrol rezerv varlığının tespit edilmesi amaçlanıyor.

GABAR'DA 40 BİN VARİL HEYECANI

Bölgede sağlanan huzur ortamıyla birlikte petrol keşif çalışmaları her geçen gün artarken, Güneydoğu'nun altında petrol denizi var' yorumları yapılıyor. Şırnak Gabar Dağı'nda Şehit Yüzbaşı Esma Çevik ve Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Petrol Kuyuları'nda üretimin günlük 40 bin varile yaklaştığı öğrenildi. Sadece Şırnak'ta iki kuyuda 2024 yılı sonuna kadar hedefin günlük 100 bin varil olduğu belirtildi.