29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Bu kez yılbaşı hediyesi Putin’den

Putin’in bugünkü ziyareti önemli bir anlaşmayı beraberinde getirecek. Türkiye’nin Güney Akım’a inşaat izni vermesini, ‘yılbaşı hediyesi’ diye tanımlayan Putin’in, ‘PKK anlaşması’ ile bu jeste karşılık vermesi bekleniyor.

Hüseyin Özay/Ankara3 Aralık 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bu kez yılbaşı hediyesi Putin’den

PKK İLE MÜCADELE ANLAŞMASI, RUS DEVLET BAŞKANI’NI BEKLİYOR

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler, son dönemde Suriye konusunda yaşanan görüş ayrılığına rağmen güçlenerek devam ediyor. Türkiye’nin geçtiğimiz yıl Güney Akım Projesi’ne inşaat izni vermesini, ‘yılbaşı hediyesi’ olarak nitelendiren Rusya Lideri Vladimir Putin, PKK anlaşması ile jeste karşılık verdi. Rusya’nın, onay verdiği PKK anlaşması, iki ülkenin mali kurumlarının kara para ile mücadele konusunda bilgi paylaşmasını içeriyor. Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) ile Rusya’nın mali suçlar birimi ‘işbirliği anlaşması’ yapacak. Anlaşma doğrultusunda, kaynağı suç olan tüm gelirlere ait bilgiler paylaşılacak. Söz konusu anlaşma en çok PKK’yı etkileyecek. PKK’nın finans kaynaklarının bir kısmını bu ülkede sakladığı veya bu ülke kanalıyla üçüncü ülkelere aktardığı tahmin ediliyor. Bu nedenle Rusya ile imzalanacak olan mali işbirliği anlaşması büyük önem taşıyor.

Rusya ile Türkiye’nin mali suçlar birimi MASAK, bir süredir iki ülke arasında imzalanacak işbirliği  anlaşması üzerinde çalışıyor. Anlaşma metni büyük ölçüde tamamlandı. İki ülke de anlaşmayı son kez gözden geçiriyor. Eğer yetiştirilirse, anlaşma Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün gerçekleşecek olan Türkiye  ziyareti sırasında imzalanacak. Yetiştirilemezse yine bu ay içinde imzaları tamamlanarak yürürlüğe girecek.

‘Tenhada kıstıran bankacı’ koltuğunu kaybetti

Türkiye’nin önde gelen  bir özel bankasında yaşanan ‘e-posta skandalı’,  üst düzey bankacıyı işinden etti. STAR’ın, skandalı ortaya çıkarmasının ardından harekete geçen banka yönetim kurulu, öncelikle üst düzey bankacı hakkında idari soruşturma başlattı. Ardından da disiplin kurulu kararı ile banka yöneticisinin işine son verildi.

200 tam puan vermişti

Söz konusu banka yöneticisi, banka şube müdürlerine gönderdiği e postada, müşterilerini ‘tenhada kıstırılan kişiler’ olarak nitelendirerek, müşterileri tenhada en iyi kıstıran şube müdürlerine 200 tam puan verildiğini bildirmişti.

Söz konusu e-posta, bankacılık sektöründe de büyük yankı uyandırdı. Banka yöneticisinin gönderdiği mesajda “Vezneden satış uygulaması kapsamında eylül satışlarına göre 200 puan üzerinde kazanım sağlayan, ‘tenhada en iyi kıstıran’ ........  isimli personeli tebrik ederim. Ayrıca 100 üzerinde puan alan diğer arkadaşlarıma da teşekkür ederim” ifadeleri yer almıştı. Aynı mesajda, ‘tenhada en iyi kıstıran’ sözünün yanına, ‘gülme’ işareti konulması da dikkat çekmişti.

İnşaatta KDV’Ye 6 ay ek süre

İnşaat sektörünün merakla beklediği, lüks konutlardan yüksek KDV alınmasına ilişkin düzenlemede sektöre 6 aylık ek süre müjdesinin verilmesi planlanıyor. Yasaya göre yeni düzenleme 1 Haziran 2012’den sonra alınan ruhsatları kapsayacak. Ancak düzenlemenin yürürlülük tarihinin gecikmesi, inşaat sektörünü mağdur etti. Bu nedenle Maliye yürürlülük tarihini yaklaşık altı ay daha ertelemeyi planlıyor. Bu konuda kesin karar verilmedi. Konu, Bakanlar Kurulu’nda karara bağlanacak.