28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Doğu’da terörü bitirecek 140 milyarlık dev paket

Başbakan Yıldırım, Doğu’da 23 ili kapsayan dev yatırım paketini açıkladı. Paket, 4 yılda 60 milyarı kamu, 80 milyarı özel olmak üzere 140 milyar yatırım öngörüyor. Yıldırım “Amacımız terörün gırtlağını sıkmak” dedi.

5 Eylül 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Doğu’da terörü bitirecek 140 milyarlık dev paket

Başbakan Binali Yıldırım, ‘Doğu ve Güneydoğu Yatırım-Destek Hamlesi’ başlığıyla 23 ili kapsayan dev destek paketini dün Diyarbakır’da açıkladı. Dev destek paketi, kamunun 62, özel sektörün de 80 milyar lira olmak üzere toplam 142 milyarlık yatırımı öngörüyor. Devletin yatırımlarının büyük bölümü altyapıya olacak. Yatırımlar 4 yılda bitecek, devletin özel sektöre desteği ise 10 yıl sürecek. Devlet destekleri arasında arsası, binası ve makinesi hazır ‘anahtar teslimi fabrika’ teşviki de var. Bu kapsamda her yıl 80 fabrika kurulacak. Burada üretilen ürünleri de devlet alacak. 23  il için üçer ve beşer gruplar halinde ‘cazibe merkezleri’ projesini de ilan eden Başbakan Binali Yıldırım, terörün yıktığı Diyarbakır’ın Sur ilçesi olmak üzere Şırnak, Mardin ve Hakkari ile 23 ilde toplam 36 bin yeni konut yapılması için 10 milyar TL, ayrıca tarımda arazi birleştirmesi ve yeni barajlar için 3.7 milyar harcanacağını açıkladı. Çok sayıda hastane, sağlık merkezi ve sağlık çalışanları için lojman müjdesi de veren Yıldırım, gençler için de spor merkezleri yapılacağını duyurdu.

İSTANBUL NE İSE VAN DA O

Başbakan Yıldırım açıklanan destek paketinin terör örgütünün canını sıktığını belirterek “Bizim amacımız da canını sıkmak. Canını sıkmak değil gırtlağını da sıkmak, merak etmeyin bu noktadan dönüş yok” dedi. “Bizim için İstanbul ne ise Diyarbakır da o, İzmir ne ise Mardin de o, Ankara ne ise Van da o. Biz 79 milyon ile biriz beraberiz. En fazla hoşuma giden kelime yatırımdır. Teröre karşı en güzel cevap dur durak bilmeden yatırıma devam etmektir. Omuz omuza kardeşçe ay yıldızlı bayrağı dalgalandırmaktır “ diyen Yıldırım yatırım ve teşvik paketini başlıklarla şöyle anlattı:

PAKETTE NELER VAR

ZARAR GÖREN ŞEHİRLER 10 MİLYARA YENİLENECEK

- Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık yatırım yapılacak. Sadece Diyarbakır Sur’un yenilenmesi için 1.9 milyar harcanacak. Şırnak Merkez, İdil, Nusaybin ve Cizre için 7.5 milyarlık yatırımı gerçekleştireceğiz. Sur’da 2017’nin sonunda evi ya da iş yeri zarar gören her vatandaşın mağduriyeti sona ermiş olacak.

-  Sur’da 7 bin konut yapacağız. Bir ay sonra Cizre’de 2 bin 500 konutun inşaatları yükselecek. İki ay içinde Yüksekova’da 1.500 konut başlamış olacak. Gazi ve Melik Ahmet Caddeleri’ndeki bütün dükkanlar ahşap ve taş mimariyle yenilenecek. Şırnak’ta 10 bin 126, Yüksekova’da 10 bin 750, Nusaybin’de 8.000  konut yapıyoruz; toplam 36 bin yeni konut yapacağız.

- 23 ilde yapacağımız toplam konut sayısı da 67 bin olacak. Terör nedeniyle evlerinden olan vatandaşlarımız konutları bitinceye kadar kirada olacak, kiralarını da biz ödeyeceğiz. Böylece mağdur olmanın önüne geçmiş olacağız.

- Şehirlerin imarı için Diyarbakır’a 1.9 milyar, Şırnak’a 3.5 milyar, Hakkari’ye 2.5 milyar, Mardin’e 1.8 milyar kaynak ayırdık. Bu illerin imarı için toplam 10 milyar TL para harcayacağız.

- Terör dolayısıyla zarar görenlere 255 milyon TL eşya yardımı yapacağız.

ÜÇ YENİ STADYUM 15 YENİ HASTANE

- Batman’da 15 bin, Diyarbakır’da 33 bin, Malatya’da 25 bin seyirci kapasiteli 214 milyon harcamayla üç stadyum yapılacak.

- Ardahan, Ağrı, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa ve Van’a 305 milyon harcamayla 15 tane yeni hastane yapılacak. Toplam yatak kapasitesi 1.640 olacak.

- 10 ilde 51 yeni karakol yapacak. Bu güvenlik yatırımı için 690 milyon ayrıldı.

- Hatay, Yaylağdağ, Boynuyoğun, Kahramanmaraş Dulkadiroğlu’na konteynır kentler tamamlıyoruz 102 milyon harcama yapıyoruz.

SOSYAL DESTEKLERE TOPLAM 393 MİLYON LİRA

-  Terörden zarar görenlerin yol, gıda, eğitim, barınma ihtiyaçları karşılanacak. 2016-2017 yıllarında kullanılmak üzere 202 milyon TL’lik bütçe ayrıldı. Korunmaya muhtaç çocuklar için 6 bin aileye verilen yardım 10 bine çıkarılacak.

- 13 aile merkezi yapılacak. Aile sosyal destek görevlisi sayısı artırılacak. Bu nedenle 500 yeni aile destek görevlisi ataması yapılacak. Bu illerde kadınlara yönelik 186 adet meslek edindirme ve girişimcilik merkezi açılacak. Bu merkezler için 125 milyon TL’lik yatırım yapılacak. Sosyal hizmet yatırımları için toplamda 393 milyon TL’lik bütçe ayrıldı.

CAZİBE MERKEZLERİNE HER YIL 80 FABRİKA

- 23 ilde cazibe merkezleri oluşturulacak. Cazibe merkezleri 5 ana kümeye ayrıldı. Örneğin Kars merkez olmak üzere diğer üç ili de kapsayacak şekilde bu illere yatırım yapacak yatırımcılara yatırım yeri bedava verilecek. ‘Buraya yatırım yapmak istiyorum’ diyen herkese fabrikayı da devlet yapıp teslim edecek. Özel sektör sabit yatırım için para harcamayacak. Fabrikaları da sembolik bir rakamla uzun vadeli olarak kiralayacak. Her yıl 8 ilin her birinde 10  fabrika kurulacak. Bu da senede 80 fabrika demek. Fabrika başına 200 ile 800 kişi civarında bir istihdam olacak. Bu da ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor. Makine ve teçhizat alımları için  sıfır faizli kredi verilecek. Teminat desteği de kredi garanti fonundan karşılanacak. ‘Yeter ki yatırımcı gelsin bu ilerde üretim yapsın’. Bu destekler 2027 yılına kadar, işletme kredisi desteği 10 yıl boyunca devam edecek. Bir yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli ve sabit ana para ödemesi şeklinde olacak.

25 BİN GENCE ÇAĞRI MERKEZİNDE İŞ İMKANI

-23 ilde çağrı merkezlerinde 20 ile 25 bin civarında genç istihmam edilecek.  Anahtar teslimi binalar yapılacak.

- Tarımda kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum üretimi desteklenecek. Bu destekleri bölgelerde yüzde 50 artırarak vereceğiz. Ürün verimliliğinde yüzde 25 artış hedefliyoruz. Tarım arazilerinde sulamaya ve toplulaşmaya hız vereceğiz. 3 milyon 760 bin  metrekare tarım arazisinden 2 milyon 220 bini birleştirdik. Toplulaştırmayla daha büyük parseller elde edilecek ve tarım işletmeciliğiyle elde edilen ürün daha fazla olacak.

- Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki tarım için 3.7 milyar liralık yatırım yapılacak. Bölgeye yıllık ek olarak 380 milyon TL tarım ve hayvancılık desteği verilecek.

DOĞU’DA ÜRETENİN MALINI DEVLET SATIN ALACAK

Gençler için girişimci merkez yapılacak. Bütün burada üretilen malların tanıtımını biz yapacağız. Merkezlerin her birine bir tane büyük fuar merkezi inşa edilecek. Devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alımı da buradaki fabrikalardan yapılacak. Türkiye, dünyaya 4 milyar dolar yardım yapıyor. Bu hibeleri bu yardımları buradaki fabrikalarda üretilen mallarla yapacağız. Üretimini Doğu Güneydoğu’da yapan tüm yatırımcılara kamunun alım garantisi verilecek. Doğu’ya vereceğimiz toplam yatırım destek tutarı 16 milyar TL.

Doğu illerinde yatırım ve kalkınma hamlesi sevinci

Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik başlattıkları yatırım ve kalkınma hamlesi bölgedeki sivil toplum kuruluşlarınca memnuniyetle karşılandı.

- MÜSİAD Batman Şube Başkanı Suat Özdemir: Gelecek 4 yılda hem özel sektör hem de kamunun yapacağı 140 milyar liralık yatırım bölgeye çok büyük canlılık getirecek.

- Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu: Bu yatırımların daha ötesi yok. Eğer fabrikayı devlet yapıyorsa, yeri veriyorsa, üretimin de pazar yönünden alım garantisini veriyorsa o zaman yatırımcıların da artık gönül rahatlığıyla gelip bölgeye yatırım yapmasının tam zamanıdır.

- Güneydoğu Turizmciler ve Otelciler Birliği (GATOB) Başkanı Hüseyin Aslan: Bu paket bölge turizmini şahlandıracaktır, özlemini duyduğumuz turistlerin bölgeye akın etmesine vesile olacaktır.

YOLLAR YENİLENECEK 28 TÜNEL YAPILACAK

- Ulaştırma, enerji, alt yapı yatırımlarına hız vereceğiz. 6 bin 900 kilometrelik elektrik iletim hattı, 2 bin 200 kilometrelik doğalgaz hattı yapacağız. 3 milyar 150 milyon lira ayırdık. Doğal enerji kaynaklarının araması için 900 milyon bütçe ayırdık.

- Terör nedeniyle hasar gören elektrik tesislerinin yenilenmesi için gerekli harcamayı yapacağız. 900 km uzunluğuna sahip 27 adet güvenlik yolu yapıyoruz. Terörden hasar gören 322 km yolu tamamen yeniliyoruz. 1763 kilometrelik  yol, 2’şer kilometrelik iki köprü, 71 km uzunluğunda 28 tünel yapacağız. Karayolları yatırımları için harcayacağımız para 8.5 milyar TL.

- GAP için 425, DAP için 456 km olmak üzere tamamen yeni 881 km yeni demir yolu yapıyoruz. Bu yatırımların da tutarı 11 milyar TL. Van Ferit Melen, Kahramanmaraş, Gaziantep, Muş havalimanlarının terminal binalarını modern bir şekilde yeniden yapılacak. Doğu ve güneydoğu Anadolu illerindeki cep telefoununun kapsama alanlarını genişletiyoruz. 400 milyon TL’lik bütçe ayırdık.

- Sulamada 781 kilometre dağıtım hattı döşeyeceğiz. Toplamda günlük 450 bin metreküplük suyu arıtacak tesisler yapacağız. Enerji Altyapı projelerini maliyeti ulaştırma 27 milyar lira harcayağız.

SAĞLIĞA 4.5 MİLYAR

- Sağlık yatırımına çok ciddi bütçe ayırdık. 24 ilde 100  ağız ve diş sağlığı merkezi hızla tamamlanacak. Toplam tutarı yaklaşık 3 milyar TL.

- 280 milyon TL harcayarak 351 sağlıklı yaşam toplum sağlık merkezi açıyoruz. 769 milyon TL harcayıp 660 tane yeni ilave merkez açacağız. Toplam 1011 merkez açacağız. Toplam tutarı 1 milyar 100 milyon TL olacak.

- 253 milyon TL ile 3 bin 800 lojman ve hekimevi yapacağız. Sağlık yatırımlarını hızla tamamlıyoruz. Hastanelere 35 milyon TL’lik tıbbı cihaz yolluyoruz. İlaç, kozmetik, bitkisel tedavi için bölge çiftçilerinin sözleşmeli üretim yapmasını sağlayacağız. Sağlık yatırımın tutarı 4.5 TL’dir. teşvik uygulamalarını da kapsayacak şekilde genişletiyoruz.

-Çocukları ve gençleri spor alanlarıyla buluşturacağız. Spor tesisleri için 434 milyon harcanacak.

TERÖR BİTERSE UÇARIZ

Yapılan yatırımları rakamlarıyla açıklayan Yıldırım “23 ile AK Partiden önceki 14 yılda yapılan yatırım 1989’dan 2002’ye kadar bugünkü parayla 30 milyar TL. AK parti iktidarı döneminde 2003-2016’da yapılan yatırım 80 milyar TL. 2002’de milli gelir 3 bin 200 dolardı. Bu 23 ilin ortalaması 800 dolardı. 14 yıl sonra buraların ortalaması 5 bin dolar. Ne kadar fark var? 6 kattan fazla. Türkiye üçe katlamış, bölge altıya katlamış. Neye rağmen terörle mücadeleye rağmen. Terör bitince uçarız hem de bölgeyi ayağa kaldırırız. “