29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Dolmabahçe’de 666 milyar dolar’lık buluşma

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, 9. Yatırım Danışma Konseyi toplantılarının Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında 27 Ekim’de Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirileceğini belirterek, “Toplantılara 14 ülkeden, 10 sektörde yer alan ve toplam ciroları 666 milyar dolar, toplam istihdamı da 1.5 milyon olan konsey üyeleri katılacak” dedi.

21 Ekim 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Dolmabahçe’de 666 milyar dolar’lık buluşma

Bir TV kanalında canlı yayına katılan Canikli “Dünyada tecrübesi olan birçok ülkede faaliyette olan, yüz binlerce çalışanı bulunan büyük kuruluşların, şirketlerin CEO ve yöneticilerinin tecrübelerinden faydalanmak, daha çok yatırımcının gelmesini sağlayacak alt yapının oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla bunları davet ediyoruz. Çok faydalı olacak. Ayrıca bir önceki toplantıda toplantı süresince bu yöneticiler Türkiye’nin daha iyi bir noktaya gelmesi ve daha çok yatırımcı alabilmesi için tecrübelerini ve önerilerini aktarıyorlar. Biz onları bir sonraki toplantıya kadar hayata geçirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.     

14 ÜLKEDEN 10 SEKTÖR

Nurettin Canikli toplantıya şu isimlerin katılacağını açıkladı: Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Cyrill Muller, Alstom Başkanı ve CEO’su Henri Poupart Lafarge, Alzahid Group Holding CEO’su AbdulRahman Alzahid, APM Terminals Kıdemli Başkan Yardımcısı Teimen Meester, Bank of Chine Kıdemli Başkan Yardımcısı Qiang Liu, Bombardier Başkanı Laurent Troger, BP CEO’su Tufan Erginbilgiç, Burgan Bank CEO’su Eduardo Eguren, Gemalto Kıdemli Başkan Yardımcısı Tommi Nordberg, Khazanah Nasional Berhad İcra Direktörü Dato’Noorazman ABD Aziz, Microsoft Bölge Başkanı Ali Faramawy, Mitsui&Co. Europe CEO’su Atsushi Kume, Mumtalakat CEO’su Mahmood Hashim Al Kooheji, Nesma Yönetim Kurulu Başkanı Saleh Al-Turki, Katar First Bank Yönetim Kurulu Başkanı Abdulla Fahad Ghorab Al Marri, Renault Başkan Yardımcısı Denis Le Vot, Sberbank CEO’su Herman Gref, Sojitz Avrupa CEO’su Shigeya Kusano, United Technologies Corp. Başkan Yardımcısı David Hess, ZTE Corporation CEO’su Zhang Renjun, Vodafone Afrika, Orta Doğu ve Asya Pasifik Bölge CEO’su Serpil Timuray.

Sepeti değiştirmek kredimizi düşürür

Başbakan Yardımcısı Canikli, enflasyon sepetinde gıdanın oranının değişip değişmeyeceğine yönelik soru üzerine, enf-lasyon sepetinde yer alan mal gruplarının ağırlıklarının ülkelerin gelir seviyesiyle bağlantılı olduğuna işaret etti. Canikli, enflasyon sepetinde değişiklik yapılıp yapılmayacağının ayrıca ele alınması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Enflasyon sepetinde değişiklik yapmak, ‘enflasyonu düşük göstermek için mal sepetiyle oynuyorlar’ gibi bir algı oluşturabilir. O yüzden son 10 yılda kişi başına düşen milli geliri 3 kat artmasına ve mal grupları itibarıyla önem sıralaması değişmesine rağmen mal sepetinde bir ağırlık-oran değişikliğine gitmek doğru olmayabilir. İzah edemezsiniz. Böyle bir dönemde, kredibilite azalmasının önünü açmamanın uygun olacağını düşünüyorum.”