29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Dönüşümde düğmeleri yeniden iliklemeliyiz

Kentsel dönüşüm sürecinin gelecek nesilleri koruyacak bir fedakarlık süreci olduğunu söyleyen TOKİ Başkanı Turan “Kentsel dönüşümde düğmelerimizi yeniden iliklemeliyiz” dedi.

21 Eylül 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Dönüşümde düğmeleri yeniden iliklemeliyiz

Meksika'yı sarsan 7.1 büyüklüğündeki depremin bilançosu artarken Türkiye’nin gerçeği olan deprem konusunda kentsel dönüşüm projeler hayata geçerken diğer yandan yeni yol haritaları üzerinde de çalışılıyor. İzmir’de düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı›nın açılışında konuşan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, kentsel dönüşüm sürecinin gelecek nesilleri koruyacak bir fedakarlık süreci olduğunu belirterek, “Kentsel dönüşümde düğmelerimizi yeniden iliklemeliyiz” dedi. Kentsel dönüşümün bir zenginleşme aracı olmadığını vurgulayan Ergün Turan “Tüm paydaşları, kamunun, yapım firmalarının ve vatandaşlarımızın kentsel dönüşüme gelir elde edici olarak değil fedakarlıkla yaklaşması gerekir. Yani kentsel dönüşüm bir zenginleşme aracı değil fedakârlık sürecidir. Bu fedakarlıkla şehirlerimizi gelecek nesillere teslim etmemiz gerekir” dedi. 

PEŞ PEŞE PROJE

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyeler ile diğer kurumlar ve özel sektörün bu konuda beraber çalışması gerektiğine vurgu yapan Turan “Ülkemizin tüm şehirlerinde Kentsel yenileme ihtiyacı olması nedeniyle, kentsel dönüşüm projelerimizi de peşi sıra hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

Turan, kentsel dönüşüm konusunda TOKİ’nin 54 ilde kentsel yenileme programı kapsamında yaklaşık 72.5 milyon metrekarelik alanda aktif projeler yürüttüğünü de söyledi.

Dönüşümde seferberlik 

Kurultayda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kimliksiz ve sağlıksız şehirlere sahip olunduğunu belirterek, Bakanlığa ait 21 sosyal tesisi satışa çıkardıklarını ve gelen paranın kentsel dönüşüme ayrılacağını söyledi.  Bakan Özhaseki “Türkiye’de yenilenmesi gereken bağımsız birim sayısı 7,5 milyon civarında. Bunu değiştirebiliriz. 15 senelik hedef koyduk. Yılda 500 bin bina. Buna gücümüz yeter. Adeta seferberlik başlatıyoruz. Kapıda bir felaket var. Bunu fırsata dönüştürebiliriz. Türkiye’nin inşaat sektörü ile ayağa kalkacağına inananlardan değilim ama inşaat sektörünün iç piyasayı dinamik tutmak için can simidi olduğuna inanıyorum” diye konuştu.