29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

'Dünya yeni bir Çernobil’i göze alamaz, Ermenistan nükleer santrali kapatsın'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Avusturya’nın başkenti Viyana’da Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi’nde düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) Genel Kurulu’na katıldı.

27 Eylül 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
'Dünya yeni bir Çernobil’i göze alamaz, Ermenistan nükleer santrali kapatsın'

Albayrak, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada kullanım tarihi geçmiş nükleer santrallerin emniyetinin Türkiye için endişe kaynağı olduğunu belirterek, bütün üye ülkeleri bu tür nükleer santrallerini gözden geçirmeye davet etti.

TÜRKİYE’NİN SINIRINDA

Ermenistan’daki 47 yıllık Metzamor Nükleer Santrali’nin deprem bölgesinde ve Türkiye’nin sadece 16 kilometre uzağında yer aldığını anımsatan Albayrak, koruma yapılarından yoksun bu santralin Türkiye ve Ermenistan’ın komşuları için endişe kaynağı olmaya devam ettiğini bildirdi.

Albayrak, nükleer güvenliğin her şeyden önce geldiğini ve risklerin ortadan kaldırılması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade ederek, “Metmazor Nükleer Santrali kapatılmalıdır. Bölge ve dünya, Çernobil kazasından sonra bir başka nükleer kazayı göze alamaz” diye konuştu. Akkuyu Nükleer Santrali için Rusya’yla, Sinop Nükleer Santrali için de Japonya ile anlaşma imzalandığını hatırlatan Albayrak, üçüncü proje için fizibilite ve yer bakım çalışmalarının sürdüğünü anlattı. Albayrak, Türkiye’nin nükleer santrallerle ilgili bütün önlemleri aldığını, UAEA güvenlik standartlarını takip ettiğini ve ikili işbirliği anlaşmaları imzaladığını sözlerine ekledi. Albayrak, Türkiye’nin nükleer güvenliğin artırılmasında ulusal ve uluslararası çalışmalara katkı sunduğunu, Nükleer Terörizmin Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşme’yi (ICSANT) yürürlüğe koyduğunu hatırlatarak, bu sözleşmeye uygun olarak ulusal mevzuatın güncellendiğini vurguladı. Bu arada genel kurul öncesinde Türk diplomatlar ve vatandaşlarla bir araya gelen Albayrak, Japonya Devlet Bakanı Hirotaka Ishihara ile de ayaküstü görüştü. Albayrak, daha sonra Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi (Rosatom) Başkanı Sergey Kiriyenko ve UAEA Başkanı Yukiya Amano ile ayrı ayrı görüştü.

Suriye toprakları UAEA denetçilerine açılmalı

Albayrak, UAEA’dan Suriye’de güvence denetimleri anlaşmasının uygulanmasını istedi. Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz, bugünkü Suriye’nin her zamankinden daha fazla kırılgan olduğu gerçeğinin farkındayız. Bu güvence denetimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu bağlamda Suriye’nin, güvence denetimleri anlaşması ek protokollerini imzalaması ve topraklarını UAEA denetçilerine açması sağlanmalıdır. Bu, Suriye gibi vatandaşları üzerinde kimyasal silah kullanmaya devam eden bir ülkede büyük önem taşımaktadır.”